Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 04:03:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Světoznámý fotograf Josef Koudelka osobně uvede svůj filmový portrét – v kinech od 5. ledna

  Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 13.12.2016


Světoznámý český fotograf Josef Koudelka, mimo jiné autor legendárních snímků zachycujících ruskou invazi v srpnu 1968, se v sedmdesáti letech vydal do Svaté země. Pět let, od roku 2008, fotografoval měnící se krajinu a život Izraele a Palestiny. Po celou dobu jej s kamerou v ruce provázel mladý izraelský režisér Gilad Baram.


Výsledkem je celovečerní časosběrný dokument Koudelka fotografuje Svatou zemi – jedinečné svědectví Koudelkova tvůrčího procesu, neopakovatelný, intimní pohled na jednoho z největších žijících mistrů fotografie při práci v „ateliéru pod širým nebem“. Film Koudelka fotografuje Svatou zemi vstoupí do kin premiérou 5. ledna. V Praze a Brně jej osobně uvedou režisér filmu společně s hlavním aktérem.

Gilad Baram, režisér a kameraman filmu Koudelka fotografuje Svatou zemi, byl v roce 2008 studentem fotografie na Akademii výtvarných umění v Jeruzalémě a Koudelkovi byl přidělen jako asistent. Mistra natáčel při jeho fotografickém putování Izraelem a Palestinou, při hledání prchavých okamžiků, v nichž vznikají fotografie. Každé focení přináší novou filmovou scénu a postupně představuje Koudelkovu metodu i jeho vnímání světa. Divák společně s Koudelkou odhaluje nezvratné změny, které se do tváře biblické krajiny vepsaly v nedávných letech.

Slavného fotografa zaujala Izraelem vybudovaná zeď oddělující palestinská území na Západním břehu Jordánu. Připomněla mu jeho vlastní zkušenost s životem za železnou oponou: „Já jsem za zdí vyrůstal. Pro mě to bylo vězení, byl jsem v kleci. Proto se mi ta zeď samozřejmě nelíbila, na druhou stranu je ovšem velmi působivá,“ podotkl Josef Koudelka.

„Koudelka patří k ohroženému druhu fotografů: mytická nomádská postava, která neustále hledá další jedinečný obraz. Fotografii zasvětil svůj život – již více než padesát let ke svým fotografiím ráno vstává a večer s nimi uléhá. Když jsem Josefa Koudelku viděl při práci poprvé, uhranul mě. Jakmile pozdvihl hledáček k oku, úplně se proměnil: celá jeho bytost se zaměřila na průsečík oka a fotoaparátu. Od té chvíle mi bylo jasné, že se musím pokusit pochopit onu nutkavou sílu pohledu, která se skrývá za každým stiskem spoušti,“ konstatoval Gilad Baram.

Dokument zachycuje Koudelku při práci, při setkáních s místními obyvateli, kteří se s ním dělí o svoji zkušenost s životem za zdí, nechybí ani okamžiky neformální komunikace mezi mistrem a jeho asistentem Giladem, kdy Koudelka reflektuje viděné. Celý film je proložen rozhovorem s Koudelkou v jeho pařížském a pražském ateliéru. Fotograf v něm uvažuje o svém životě a díle a o „schopnosti ukázat ostatním to, co vidím“. Koudelkovy fotografie hrají ve filmu zásadní roli. Divák může sledovat jak díla, která se dostala do konečného výběru, tak také tzv. kontakty, kde jsou i snímky, které měly zůstat zapomenuty. V přímém přenosu tak vidí, jak fotograf pozoruje svět pomocí svého hledáčku, jak jej redukuje na estetickou esenci a podle čeho vybírá nejlepší snímky.

Výjimečný portrét proslulého fotografa Josefa Koudelky, člena agentury Magnum, Koudelka fotografuje Svatou zemi byl po světové premiéře na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava s úspěchem promítán na několika prestižních mezinárodních filmových festivalech (např. Docaviv Tel Aviv, Galway Film Festival, San Francisco Jewish Film Festival ad.) Na svém kontě má PUBLIC AWARD z Corsica Docs Festivalu, Zvláštní uznání poroty Finále Plzeň a Nominaci na Cenu Pavla Kouteckého. Film vznikl v koprodukci německé společnosti Nowhere Films a Produkce Radim Procházka. Koproducentem je Česká televize. Distributorem je nová společnost Pilot Film, za kterou stojí úspěšný producent a provozovatel pražského Kina Pilotů Jan Macola.

Odkaz na trailer: https://vimeo.com/194791529
Internet: www.koudelka-film.com
Oficiální FB filmu: https://www.facebook.com/koudelkamovie
Mediální servis: http://www.facebook.com/2media.cz


Simona Andělová, Account manager, 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.12.2016 • Petr Dvořák obhájil pozici v nejvyšším vedení Evropské vysílatelské unie
08.12.2016 • Tisková zpráva z 22. zasedání RRTV, konaného dne 6. 12. 2016
07.12.2016 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR dňa 6. 12. 2016
05.12.2016 • O2 COOL HearthStone liga zažila dramatické vyvrcholení!
03.12.2016 • Predvianočné obdobie prináša riziká
03.12.2016 • Huntingtonova choroba či rodinní pečovatelé - pořady České televize získaly cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist