Konec roku s Prima ZOOM – to je jasná volba
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 25.12.2016
Neváhejte a přepněte na Prima ZOOM – vezmeme vás kolem světa, polechtáme vaše chuťové buňky, s námi se i vyspíte, zachráníte kus přírody, nebudou chybět různé záhady, tajemství historie a roztomilá zvířátka. Vítejte v novém roce s těmi nejlepšími dokumenty!


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

26. 12., 20.00 – Letem světem: Velké výpravy (Napříč Evropou)

Tohle je poslední díl cesty kolem světa. Ian Wright nás vezme z Istanbulu do Vídně. Putovat bude přes Bulharsko, Srbsko, Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko a Maďarsko. Istanbul je turecké město, které se rozkládá na dvou kontinentech, a je tak branou Orientu. Ian se zde nají ve známém Pudinkovém obchodě a podívá se do největší mešity v Istanbulu, která se nazývá Sulejmanova mešita. Kamionem se pak dostane do Bulharska, tak jak to dříve dělali hippies. Bulharský Plodiv je velmi starým městem, nachází se zde římský amfiteátr. Ian se účastní thráckého rituálu uctívajícího boha války. Poté zamíří do srbského města Nis a z pohoří Mokra Gora pojede parním vlakem. V Bosně a Hercegovině skočí ze starého mostu ve Višegradu a pak jede do národního parku Sutjeska. Zdejší hory jsou domovem pastýřů, kteří nechají Iana u sebe přespat. Další jeho zastávkou jsou starodávná města Dubrovník a Split v Chorvatsku. Předposlední zastávkou je malé město Szigetvár v Maďarsku. Cílem Ianovi cesty je Vídeň, domov Mozarta, valčíku, dřívějším sídlem Habsburků a branou pro Osmany do zbytku Evropy. Zúčastní se pečení croissantů a svou cestu zakončí v zábavním parku Prátr.


26. 12., 21.00 – Příběh pochutin (Příběh hovězího)

V dalším příběhu pochutin se zakousneme do pořádného hovězího.


27. 12., 22.00 – Záchrana vydry č. 501

Když je mládě vydry mořské vyplaveno na kalifornskou pláž, je to tragédie. Ale stejně tragické je, že k tomu dochází naprosto běžně. Mořský biolog Karl Mayer se už několik desetiletí snaží navracet vydry zpátky do jejich původního přirozeného prostředí, kde v místním ekosystému odjakživa hrají důležitou roli. Jenže jeho snaha se stále nevyplácí, a nikdo neví proč. Snímek Záchrana vydry č. 501 zachycuje 501. pokus zachránit osiřelé vydří mládě. V tajných střešních nádržích akvária v Monterey Bay se mládě učí samostatně přežít. Film zároveň pokládá zajímavé otázky: je naší povinností pokusit se zachránit živočišný druh, který je na pokraji vyhynutí? Nebo je právě tato snaha příčinou nemocí rozšířených v populaci vydry mořské? A vzhledem k tomu, že nedokážeme navrátit svět do jeho původní panenské podoby před člověkem, je snad snaha o záchranu druhu naprosto zbytečná?


28. 12., 21.00 – Životodárný spánek

Spánek je stejně důležitý jako jídlo a odolává se mu hůře než žízni. Většina živých tvorů se bez tohoto biologického aspektu neobejde. Přesto je pro nás stále velkou neznámou. Spí opravdu všechno živé? Zdá se, že ano. Ale zatímco někdo prospí jenom pár sekund, jiný stráví ve stavu nevědomí až 90 % života. Některá zvířata dokonce sní. Rejsci nemůžou spát déle než tři nebo čtyři hodiny, jinak zahynou hladem. Proto se tak divoce rvou o každý drobek! Rorýsi neustále létají bez odpočinku. Za letu se krmí, páří a na křídlech dokonce i spí. Pavouk koutník vydrží několik měsíců bez hnutí, spí, ale ve chvíli, kdy se v jeho dosahu objeví kořist, dokáže okamžitě vyrazit a udeřit. Hadi nikdy nezavírají oči, znamená to snad, že ve spánku pozorují okolí? Delfíni ze spaní mluví a stejně jako velryby musí během spánku vědomě dýchat. Jak to dělají? Jen málo zvířat spí osm hodin denně se zavřenýma očima a ukládá se ke spánku v noci vždy na to samé místo, tak jako člověk.


28. 12., 23.00 – Za katrem (Vyšetřovatelé gangů)

Připravte se na zvláštní seriál, který ukazuje život za mřížemi. Navštívíte nejpodivnější a nejdivočejší místa na světě – za zdmi amerických vězení. Je to svět, kde nikdo nechce žít, ale některým nic jiného nezbývá. Dva milióny mužů a žen se musí vyrovnat s nebezpečnými, nepříznivými, neměnnými podmínkami v přeplněných amerických věznicích. Při pohledu na to všechno se nabízí otázka: funguje takový nápravný systém, i když je nejdražší na světě? Posuďte sami.


30. 12., 21.00 – Poslední lovci

Lovci z ostrova Lembata, který je součástí Azorského souostroví v Indonésii, jako jedni z posledních na naší planetě loví tradičním způsobem nejen velryby, ale i delfíny a manty. Už po staletí vyplouvají na starých dřevěných člunech, aby vyzbrojeni bambusovými harpunami sváděli s gigantickými vorvani nelítostné boje na život a na smrt. Ne vždy odcházejí z boje vítězně.


30. 12., 22.00 – Svědci paranormálních jevů III (Návštěvníci)

Odborník na letectví, kosmonautiku a robotiku Bill Vaile si v roce 2002 koupil dům v texaském Arlingtonu. S bratrem Bobem předváděli zařízení na čištění vody. Bill jej měl předvést v určitou hodinu v určitém domě. Narazil v něm však na exorcistku, která právě vymítala démony z několika osob. Doma zahlédl pohyb tmavé siluety, v noci mu něco přeběhlo přes postel, která se otřásala, vypadl mu internet, elektřina a při telefonování se z přístroje ozýval hluboký sípavý výhrůžný hlas. Bill zavolal kamaráda zvukaře a ten hlas nahrál. Na záznamu však nic nebylo. Když pozval bratra se ženou na večeři, oba dva také spatřili běhat po domě malou lidskou postavu. Bill poté pozval do domu tým odborníků na paranormální jevy. Jejich přístroje zachytily pohyb a slova. V noci pak Billa probudily silné nárazy do domu a třesk, žádné škody však nenašel. Ozval se jekot a u jeho postele se zjevila vysoká černá postava, která poté zmizela. Ta ovládala ostatní síly v domě. Bill si uvědomil, že vše naplánovala exorcistka. Chtěla dostat démony, kteří ovládali její klienty, a ti přešli do Billova domu. Bill dal v domě dvakrát provést vymítání ďábla. Nemělo však žádný účinek a Bill žije s démony dodnes.


31. 12., 20.00 – Lenochod jménem Velcro

Ana Salceda je novinářka, která žije a spolupracuje s komunitou původních obyvatel Panamy. Díky tomu se stala pečovatelkou osiřelého mláděte lenochoda. Protože jí rychle přirostl k srdci, pojmenovala ho Velcro. Lenochod už je dávno zpátky ve volné přírodě, ale stal se první „vlaštovkou“, která Aně umožnila více se zapojit do ochrany tohoto zajímavého živočišného druhu. Dříve prakticky ignorovaní lenochodi se dnes dostali do středu zájmu renomovaných vědců. Civilizace a rozvoj průmyslu tyto mírné tvory nemilosrdně ohrožuje, a tak je třeba, aby jim někdo pomohl.


31. 12., 21.00 – Lachtani: Bitva o přežití

Dvě mláďata lachtana se narodí každé na opačné straně novozélandského ostrova South Island. Jedno na skalistém západním pobřeží, druhé na úplně jiném východním pobřeží, kde Jižní Alpy sbíhají do Pacifiku. Pro obě mláďata je přežití věčným bojem. Méně než 60 % lachtanů se vůbec nedožije prvních narozenin. Některá mláďata ušlapou samci bojující o vůdčí postavení. Jiná smete moře předtím, než mají šanci naučit se plavat. Další uhynou hladem, když se jejich matka nevrátí z lovu. Pokud chtějí překonat nepříznivé vyhlídky, musí se mláďata lachtanů rychle učit. Podívejte se na první měsíce jejich životů a na to, jak se snaží ovládnout všechna tajemství přežití.


31. 12., 22.00 – Tajemství Hadriánova valu

V celém římském světě byste marně hledali něco podobného. Hadriánův val byl jedinečnou stavbou, která svými rozměry brala dech. Zeď, která byla šest metrů vysoká, tři metry tlustá a 117 kilometrů dlouhá, celých 300 let představovala nepřekročitelnou hranici Římské říše. Stala se jedním ze zázraků tehdejšího světa. Ale její účel zůstává dodnes zahalený tajemstvím. Proč vznikla? Měla udržet lidi venku nebo uvnitř? Kdo na zdi žil a jaké to bylo? Dokonce i po dvou tisících letech zůstává Hadriánův val něčím jako magickou časovou kapslí. Archeologům se dosud podařilo odkrýt pouze jedno procento celé zdi, ale i tak zjistili zvláštní věci. Díky jejich poznatkům se můžeme vydat na cestu do minulosti a odhalit fantastická tajemství dávno ztracené doby.


31. 12., 23.00 – Dračí brána

Číňané tisíce let věřili, že je jejich říše středem celého světa. Čínští císaři přetvořili celé impérium do podoby striktně izolované země s naprosto jedinečnou civilizací. Progresivnější čínští vládci se přesto snažili otevřít zemi okolnímu světu – a snaží se o to dodnes. Abychom porozuměli dnešní Číně, je třeba podívat se zblízka na její monumentální kulturu i opatrné krůčky vstříc otevřenosti, které se vždy zastavily příliš brzy. Nekonečné napětí v mezinárodních vztazích, přetrvávající nedůvěra vůči západnímu světu i autokratický přístup vycházejí z mnoha zmařených příležitostí sjednotit tradiční s moderním a vyměnit izolaci za otevřenost.


1. 1., 22.00 – Průlomové objevy (1. díl)

Připravte se na podívanou, která vás přinutí přemýšlet. V seriálu uvidíte vědce, kteří pracují na přelomových projektech s obrovským potenciálem prorazit. Možná už brzy vyvinou lék na nebezpečnou Ebolu, najdou způsob jak zabránit mozkové mrtvici nebo vymyslí novou metodu sběru vody v suchem zdevastované africké vesnici. Tvůrci seriálu věří a v jednotlivých příbězích opakovaně zdůrazňují, že když se popustí uzda kreativitě, talentovaní lidé dokážou vymyslet nevídané věci. Když lidé nechají pracovat vlastní představivost, všechno je možné. Svět čelí mnoha složitým problémům, ale moderní věda je schopná se s nimi vypořádat. A přitom odhalí nejhlubší tajemství vesmíru. Každou z epizod natočil renomovaný tvůrce: Ron Howard (Apollo 13), Brett Ratner (Mistrovský plán), Paul Giamatti (Bokovka), Akiva Goldsman (Čistá duše), Angela Bassett (Malcolm X) a Peter Berg (Na život a na smrt).

Skončete i začněte s Prima ZOOM.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 25. 12. 2016



 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24114/konec-roku-s-prima-zoom-to-je-jasna-volba/