Test DAB+ v Severním Porýní -Vestfálsku zřejmě pochází od pirátů
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 04.01.2017
V poslední době v oblasti Siegburgu v německé spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko stále existuje rozhlasové vysílání v módu DAB+. Multiplex na kanále 9B obsahuje mimo jiné programy lokálních rádií této spolkové země Radiio Bonn/Rhein-Sieg, Radio Berg a Radio Köln.


Jako odpovědnou za vysílání vystupuje na internetu společnost pro rozhlasovou digitalizaci GfH (Gesellschaft für Hörfunkdigitalisierung) ve Wuppertalu, údajně „vedlejší produkt“ z oblasti výzkumu a nauky vysokofrekvenční techniky, která spolupracuje s universitami a vysokými školami. To je zřejmě výmysl, neboť neexistuje ani tato společnost, ani profesor Marjan Veljanov, který vystupuje na veřejnosti jako odpovědný za projekt. I datum založení společnosti - 1. duben - a adresa ve Wuppertalu „Egon Olsen-Ring" jsou podivné.

U tohoto projektu by se spíše mělo jednat o známého provozovatele pirátských stanic. I v oblasti Bonnu/Kölnu/Düsseldorfu existuje mnoho let rušná (pirátská) scéna, která byla dosud činná jen na VKV.

V každém případě skupina se svým „testovacím vysíláním v rámci aktuální řady zkoušek v prostředí kampusu“ prokázala, že vybudování multiplexu DAB v malém měřítku není žádná velká věda, a i bez velkých finančních výdajů a s trochou know-how je možné spustit digitální rozhlasový multiplex.


S využitím zdroje: Satnews.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24149/test-dab-v-severnim-poryni-vestfalsku-zrejme-pochazi-od-piratu/