Potvrzení DVB-T2 ověřeno získalo již 600 modelů TV přijímačů
Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 11.01.2017
Již od září 2016 provádíme certifikace TV přijímačů pro nový standard televizního vysílání DVB-T2. Certifikací již prošlo téměř 600 modelových řad, většinou se jedná o televizory se zabudovaným tunerem, ale i set-top-boxy. Zastoupeny jsou prakticky všechny významné značky na českém trhu. V kamenných i on-line obchodech je možné koupit TV označené „DVB-T2 ověřeno“ již zhruba od 3 500 Kč (televize s úhlopříčkou 24“). V předvánočním provozu a v období povánočních slev prodejci potvrzují zvýšený zájem o certifikované televizory.


Testy, které provádíme, ověřují připravenost prodávaných televizních přijímačů na pozemní vysílání nové generace DVB-T2 s kodekem HEVC. Seznam všech otestovaných přijímačů je dostupný na stránce www.dvbt2overeno.cz. Aktuálně je na seznamu téměř 600 položek a tento seznam je průběžně aktualizován s příchodem nových modelů televizních přijímačů. Certifikované přijímače jsou již dostupné u většiny prodejců elektroniky na českém trhu.

Nejlevnější přístroje se samolepkou DVB-T2 se prodávají od 3 500 Kč. Podle průzkumu Digimonitor, který provedly CRA, si však lidé nejčastěji pořizují televize s úhlopříčkou 101 – 128 cm, v cenové relaci od 10 000 Kč.

Potvrzují to i zkušenosti prodejců elektroniky. „Tradičně vždy před Vánoci a v období povánočních slev zákazníci více nakupují elektroniku, zejména televizory. Lidé, kteří kupovali nové televize, projevili u všech našich prodejních kanálů, elektronických i kamenných, zájem o přijímače, které jsou již připravené a otestované pro fungování ve standardu DVB-T2. Pro sebe si nejčastěji lidé pořizují televizory s větší úhlopříčkou, jako druhou televizi do domácnosti, nebo jako dárek pro své blízké kupují televizory s úhlopříčkou okolo 80 cm. Aktuálně nabízíme více než 200 přijímačů všech běžně dostupných značek, které již prošly certifikací CRA. Na našem eshopu můžete TV certifikované pro DVB-T2 lehce vybrat za pomoci jednoduchého filtru, na prodejnách vám poradí vyškolený personál,“ uvádí Lenka Mastešová, tisková mluvčí sítě prodejen elektro spotřebičů Euronics.

Na konci roku 2016 bylo ukončeno satelitní vysílání většiny programů v SD rozlišení. Pro ty, kdo si nezakoupili set-top-box nebo televizní přijímač, který podporuje satelitní příjem v HD kvalitě, to znamená konec příjmu řady oblíbených programů. Pokud diváci nechtějí investovat do nového satelitního přijímacího zařízení, mohou využít nabídky terestrického digitálního vysílání, které poskytuje víc než 25 celoplošných programů a je zdarma.


Petra Miterová, Tiskový mluvčí, Neopublic Porter Novelli
Anna Tůmová, Manažer marketingu a komunikace, České Radiokomunikace, 11. 1. 2017


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24173/potvrzeni-dvb-t2-overeno-ziskalo-jiz-600-modelu-tv-prijimacu/