Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 18:36:50   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Show Jana Krause – 25. 1. 2017

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 23.01.2017



Spisovatel Ivan Klíma, zpěvačka Anna Julie Slováčková a chovatel švábů Miloš Marek se představí v Show Jana Krause. Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 25. ledna ve 21.35 hod. na Primě.


Ivan Klíma – nejpřekládanější český spisovatel, legenda české literatury, slaví 85 let. Za svůj život zažil mnohé – koncentrační tábor, novinářskou profesi, byl komunista, metař a disident. Vynikající spisovatel je i autorem scénářů ke Krtečkovi, někdejší pěstitel konopí a oddaný mariášník, který hrával třeba i s Werichem. V 50. letech s nadšením vstoupil do strany, aby ho pak za pár let vyloučili. „Byl to pocit úlevy. Bylo to v době, kdy Sověti obsadili Maďarsko a moji kolegové v redakci Květů se objímali nadšením a říkali, jak je to skvělé a že vše je zachráněno. A já vypadl ze souručenství, ze strany, která byla hnusná,“ vzpomíná. V 60. letech se pak dostal do podvědomí lidí spolu s Vaculíkem, Havlem a Kunderou. „K Havlovi i Kunderovi jsem měl blízko, ale asi trochu blíže ke Kunderovi, Havel měl svou undergroundovou partu. Ale kamarádili jsme se hodně, bydlel jsem i u něj na chalupě. S Kunderou jsme zase kuli pikle, bydlel přímo pod svícnem, v Bartolomějské,“ vypráví. Po Kunderově emigraci prý už ztratili kontakt. „On už pak nechtěl být v kontaktu s nikým z nás. Jeho žena, Věruška, k němu nikoho nepustila. Když jste chtěl Kunderu, ozvala se ona.“

V 60. letech působil v Literárních novinách, což byl jediný mírně opoziční hlas, který byl tehdy tolerován. Už tehdy byl nadšeným hráčem mariáše, který hraje dodnes. „Hraju korunovaný mariáš, můžete vyhrát i dvě stovky za večer, což není moc, ale když jsem to hrával s Werichem a Dietlem, šlo o hodně. Werich hrál hůře než my a pořád se rozčiloval a byl schopen za večer prohrát třeba i osm set. Hrál opravdu blbě a strašně u toho úpěl. Ale jinak byl moc milej a pořád měl tendence lidi bavit, takže jsme vždycky poslouchali jeho anekdoty a pak jsme zase hráli,“ říká spisovatel. Po okupaci měl zakázáno tady publikovat, ale nebyl to pro něj zase až takový problém, protože mu vycházely knihy v zahraničí. Tady mohl psát jen legendárního Krtečka. Jeho výtvarník, Zdeněk Miler, byl jeho soused. „Kreslenému filmu tehdy šéfoval vysoce postavený důstojník StB. Ale Miler za ním šel a vyřídil to s ním. Krtečka pak prodali do celého světa, a tak i navzdory směšným honorářům, které jsem za to měl, to byl v součtu můj nejúspěšnější podnik.“ Jeho žena pak podepsala Chartu 77, stejně jako většina jeho přátel, ale Klíma nikoliv. Co za tím bylo? „Vyloženě taktické důvody. Přese mne chodila kamarádům pošta ze zahraničí, knížky, dopisy. Ustaly domovní prohlídky. Sledovali mě sice často autem, ale nikdy mě nezastavili. Asi si říkali, že je dobré vědět, kdo ty knihy vozí.“ Asi jako první český spisovatel začal v roce 1980 psát na počítači, který mu poslal profesor Janouch ze Švédska. Jeho knihy vyšly celkem ve 33 jazycích. Dokonce i v Íránu. U nás naposledy vzbudily ohlas jeho vzpomínky Moje šílené století. Třetí, porevoluční díl už prý ale nechystá. „Už by nebyl zajímavý.“ V románech je ale prý stále o čem psát. „Lidské vztahy trvají pořád, jsou stejné. Jen odstíny vztahů a problémů jsou nejrůznější.“


Anna Julie Slováčková – půvabná zpěvačka a dcera slavných rodičů – Dády Patrasové a Felixe Slováčka. Anička už jako tříletá nadabovala Krtečka, od čtyř let hrála na klavír, zpívala a vystupovala v dětských pořadech své mámy. Dnes hraje v seriálu Ohnivý kuře i v muzikálech a studuje pražskou konzervatoř.


Miloš Marek – chovatel švábů, který kromě jiných vlastní největšího změřeného švába na světě. Brouk je dlouhý 9,93 cm, široký 3,81 m a váží 33,60 g. Koupil ho na burze jako „miminko“, teď je švábovi čtyři a půl roku, v přírodě se obvykle dožívají až deseti let. „Uvidíme, jak to bude v zajetí,“ přemýšlí chovatel. „Nejraději má ovoce, zeleninu, suché rohlíky a piškoty,“ říká Miloš Marek, který má doma kolem stovky druhů švábů a jednotlivé kusy se nedají ani spočítat. Tyto domácí mazlíčky Marek chová deset let. „Někdo sbírá známky a mne už na střední škole zaujali švábi. Ani nevím proč, prostě se mi líbili,“ vysvětluje vystudovaný inženýr rybářské fakulty. Švábi u něj mají svůj vlastní pokoj. „Jsou v teráriu a v různých boxech. Nelezou po stěnách, drží se na dně, takže nehrozí, že by utekli,“ dodává.


Premiérový díl Show Jana Krause uvidíte ve středu 25. ledna ve 21.35 hod. na Primě. Jan Kraus, jak ho znáte, v úspěšné show! Aktuální hosté, témata bez cenzury a ta nejlepší late night show každou středu večer na Primě.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.01.2017 • Minulý týden skupina Nova zaujala více než 39,5 % diváků a slavila úspěch na svých online portálech
22.01.2017 • Prima ZOOM vás ráda obohacuje
22.01.2017 • Miroslav Táborský na cestě za Národními klenoty
21.01.2017 • Ano, šéfe! – Merkuru velí Paša
21.01.2017 • Natáčení pohádkového příběhu pro letošní Vánoce míří ke konci, v jedné z hlavních rolí Karlovy Vary
20.01.2017 • Už dnes večer do Přístavu vtrhne slovenský hurikán!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist