Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 20:15:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Dokument Koudelka fotografuje Svatou zemi oceněn na festivalu v Terstu

  Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 29.01.2017


Celovečerní časosběrný dokument Koudelka fotografuje Svatou zemi získal cenu Sky Arte na Mezinárodním filmovém festivalu v Terstu, jehož 28. ročník se konal od 20. do 29. ledna. Film byl uveden v sekci Art and Sound věnované filmům prozkoumávajícím různé umělecké oblasti. Hlavní aktér, proslulý český fotograf Josef Koudelka, byl hostem festivalu.


„Během téměř třicetileté historie festival hostil mnoho známých jmen, skvělé filmaře, mezinárodní hvězdy a nyní jsme nadšení, že naše pozvání přijal Josef Koudelka, jeden z nejtalentovanějších fotografů na světě. Nemyslíme si, že to byla náhoda, která Koudelku zavedla do blízkosti hranic nabitých problémovou minulostí, kde se v centru jeho pozornosti ocitly nové zdi, které znovu rozdělují lidi a národy,“ reagovali ředitelé MFF v Terstu Fabrizio Grosoli a Nicoletta Romeo.

Josef Koudelka, mimo jiné autor legendárních snímků zachycujících ruskou invazi v srpnu 1968, se v sedmdesáti letech vydal do Svaté země. Pět let, od roku 2008, fotografoval měnící se krajinu a život Izraele a Palestiny. Po celou dobu jej s kamerou v ruce provázel mladý izraelský režisér Gilad Baram. Výsledkem je pozoruhodný dokument Koudelka fotografuje Svatou zemi – jedinečné svědectví Koudelkova tvůrčího procesu, neopakovatelný, intimní pohled na jednoho z největších žijících mistrů fotografie při práci v „ateliéru pod širým nebem“.

Ocenění na Mezinárodním filmovém festivalu v Terstu navazuje na úspěšná uvedení filmu v České republice i v zahraničí. Po světové premiéře na MFDF Ji.hlava byl s velmi příznivými ohlasy promítán na několika prestižních filmových festivalech (např. Docaviv Tel Aviv, Galway Film Festival, San Francisco Jewish Film Festival ad.) V tuzemských kinech měl dokument Koudelka fotografuje Svatou zemi premiéru 5. ledna, v loňském roce se dočkal Zvláštního uznání poroty na festivalu Finále Plzeň a nominace na prestižní Cenu Pavla Kouteckého.

Dokument zachycuje Koudelku při práci, při setkáních s místními obyvateli, kteří se s ním dělí o svoji zkušenost s životem za zdí, nechybí ani okamžiky neformální komunikace mezi mistrem a jeho asistentem Giladem, kdy Koudelka reflektuje viděné. Celý film je proložen rozhovorem s Koudelkou v jeho pařížském a pražském ateliéru. Fotograf v něm uvažuje o svém životě a díle a o „schopnosti ukázat ostatním to, co vidím“. Koudelkovy fotografie hrají ve filmu zásadní roli. Divák může sledovat jak díla, která se dostala do konečného výběru, tak také tzv. kontakty, kde jsou i snímky, které měly zůstat zapomenuty. V přímém přenosu tak vidí, jak fotograf pozoruje svět pomocí svého hledáčku, jak jej redukuje na estetickou esenci a podle čeho vybírá nejlepší snímky.

Výjimečný portrét proslulého fotografa Josefa Koudelky, člena agentury Magnum, Koudelka fotografuje Svatou zemi vznikl v koprodukci německé společnosti Nowhere Film a Produkce Radim Procházka. Koproducentem je Česká televize. Distributorem je nová společnost Pilot Film, za kterou stojí úspěšný producent a provozovatel pražského Kina Pilotů Jan Macola.

Odkaz na trailer: https://vimeo.com/194791529
Internet: www.koudelka-film.com
Oficiální FB filmu: https://www.facebook.com/koudelkamovie

Mediální servis: 2media.cz, http://www.facebook.com/2media.cz


Simona Andělová, Account manager, 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.01.2017 • 13 oscarových nominací pro filmy Aerofilms
30.01.2017 • Kolik nezájmu unese lidské srdce zjistíte ve filmu Já, Daniel Blake
27.01.2017 • Premiéru filmu Já, Daniel Blake uvede představitel hlavní role, komik David Johns
27.01.2017 • Mladí Češi svou budoucnost vidí pozitivněji než jejich vrstevníci v Belgii či Francii
27.01.2017 • Tisková zpráva z 2. zasedání RRTV, konaného dne 24. 1. 2017
26.01.2017 • Americký hit Moonlight dnes vyráží do kin s 8 oscarovými nominacemi

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist