Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 20:32:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Discovery Channel odvysílá unikátní seriál Obrovské vlaky

  Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 02.02.2017


Vlaky patří mezi nejekologičtější způsoby přepravy. Železniční tratě křižují celý svět a díky nim se z bohu A do bodu B dá převézt i ten největší a nejneobvyklejší náklad. Některé vlakové spoje brání ekonomické izolaci odlehlých regionů jiné propojují země či národy navzájem. Často při tom musejí čelit nepřízni počasí v nehostinných krajích.


Dovedou transportovat nebezpečné materiály, nebo také zboží, které je naopak pro danou zemi nepostradatelné. Tyto vlaky mají zásadní vliv na každodenní život tisíců lidí.

V mauretánské poušti se mezi dunami pohybuje vlak dlouhý přes 2,5 kilometru s nákladem neuvěřitelných 22 tun železné rudy, protože právě ta je hlavním zdrojem bohatství země. V Kanadě projíždí 45 nákladních vagonů trasu o tisíci kilometrech mezi Zemí Prince Ruperta a městem Whittier na Aljašce, a to za jakéhokoli počasí. V současné době se až 40 % celkového světového nákladu přepravuje po železnici, přičemž tento objem se každým rokem ještě zvětšuje.

A to je teprve začátek výčtu faktů o fenoménu zvaném vlak. Například celková plocha kontaktu mezi vlakovými koly a kolejnicí je jen o trochu větší než jeden stříbrný dolar. A teď si představte, že po těchto „stříbrných dolarech“ je prostřednictvím několika navazujících spojů možné absolvovat cestu z Portugalska do Vietnamu, která je dlouhá 17 000 km. Cena jízdenek za takových výlet vyjde přibližně na 2000 amerických dolarů.

Vlaky a vláčky miluje každé malé dítě a také mnozí dospělí. V Moskvě je dokonce využívají třeba toulaví psi. Umějí si nastoupit na lokálních nádražích na předměstí a dostat se až do centra města, kde snadněji naleznou potravu. A večer se zase vydají zpět.

Mašinky najdeme pochopitelně i v pohádkách. Chcete-li se do jedné vydat a vyzkoušet si cestu Harryho Pottera do Bradavic vedoucí přes známý viadukt, vydejte se do západního Skotska na vrchol Loch Siel. Právě tam se totiž nachází trať, po které se proháněl bradavický express.

Angličané jsou vlaky doslova posedlí i ve skutečném životě. Nejenže na britských ostrovech naleznete nejdelší vlakovou stanici měřící 600 metrů, do které by se tedy dalo poskládat celkem šest fotbalových hřišť za sebou, ale napříč Anglií se prohánějí i tzv. vlaky duchů, o kterých málokdo ví, kdy pojedou nebo kam a jejich účelem také není přepravovat lidi, ale ušetřit náklady na administrativní zrušení tratí.

V příbězích a románech se vlaky už staly nedílnou součástí zápasů kladných a záporných hrdinů, případně dějištěm romantických zápletek nebo naopak tragických událostí. V Japonsku bychom ale nedoporučovali některé knižní hrdiny následovat. Spáchá-li tady totiž někdo sebevraždu skokem pod vlak, musí jeho rodina uhradit veškerou způsobenou škodu a kompenzovat i újmy také vlastníkovi dotčeného vlaku.

Miniaturní vlakové soupravy naleznete v kdejakém dětském pokojíčku a příznivci skutečných velkých strojů jsou zastoupeni po celém světě. Kanál Discovery Channel v únoru přináší unikátní seriál Obrovské vlaky, který představí tento fenomén z dalšího úhlu a přinese divákům zajímavosti z železničních cest a stanic po celém světě. Žádný vlakový příznivce by si tento dokumentární pořad neměl nechat ujít.


Johana Brzobohatá, Media:List CZ


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.02.2017 • Chasing History, exkluzivní seriál o Lindsey Vonn bude mít premiéru 5. února
02.02.2017 • 51. Super Bowl - největší sportovní show roku už v neděli exkluzivně na Sport2
01.02.2017 • E! Módní policie z červeného koberce - SAG 2017
31.01.2017 • Nejlepší světové šipky až do roku 2019 na NOVA Sport
29.01.2017 • Prima ZOOM je s vámi už 4 roky
24.01.2017 • ME v krasobruslení na Eurosportu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Seriál se bude vysílat každou sobotu od 11. 2. v 

02.02.2017 13:29 • satCentrum
Seriál se bude vysílat každou sobotu od 11. února v 19:00 hod. na kanálu Discovery. Více v únorovém programu Discovery, který je zde k dispozici v sekci TV program -> TV download (TV ke stažení).
 
 
  Škoda, že nenapíšete konkrétní čas, kdy vysílání 

02.02.2017 12:03 • ® jimmy
Škoda, že nenapíšete konkrétní čas, kdy vysílání bude.

11.2. 18.2. a 25.2. v 19:00

jimmy
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist