Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 11:05:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Dramata ze Soudní síně na Primě

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 21.02.2017


Soudní síně jsou plné lidských dramat. Poznají to také diváci televize Prima v novém pořadu stejnojmenného názvu – Soudní síň. Inscenované procesy jsou inspirované skutečnými případy slovenské justice, zůstávají tak autentické a syrové. Ty nejzajímavější z nich mohou diváci sledovat vždy od pondělí do pátku v 16.40 hod. na Primě.


Nevlastní sourozenci

Láska nezná žádné hranice, a většinou neuznává ani žádná pravidla. Nejvíc nespoutaná bývá pubertální láska, která občas může být pořádně divoká. Své o tom vědí i Lujza a Filip, kteří se do sebe bezhlavě zamilovali. Problém je v tom, že jsou zároveň nevlastními sourozenci. Co na to jejich rodiče Anna a Petr? Jejich reakce jsou naprosto odlišné. Hodně neobvyklá situace je navíc dotlačila až k rozvodu. V Soudní síni všechno vychází najevo. Anna pracuje jako výchovná poradkyně. Má šestnáctiletou dceru Lujzu a za sebou už jedno nevydařené manželství. Je zásadová, přísná a potrpí si na pravidla. Má své vlastní problémy. Petr je v podstatě bezkonfliktní člověk, který žije pro rodinu. Má mladého syna Filipa. Manželce Anně by nikdy neublížil. Odjakživa trpělivě toleroval její nečekaně náhlé a prudké výkyvy nálad. Zdůrazňuje, že ji miluje. Jenže už je psychicky na dně. Nemůže dál, takže když se Anna chce nechat rozvést, rozhodl se jí vyhovět.

Před čtyřmi měsíci se Anně zhroutil svět. Přišla o představu, že má ideální, milující rodinu. Ukázalo se, že bydlí jenom s bandou lhářů. Je pro ni nepřijatelné, aby nevlastní sourozenci, její dcera Lujza a Petrův syn Filip, tvořili pár a žili společně s rodiči v jednom bytě. Vadí jí, že Petr jejich intimní romantický vztah podporuje. A tak se její manželství naprosto zhroutilo. Petr se jí hnusí. Petr připouští, že doma se objevily problémy. Ale je přesvědčený, že se dají klidně a rozumně řešit. Rozvádět se a tahat se po soudech je zbytečné. Anna jedná zbytečně zkratovitě. Neumí nic řešit a od problémů zásadně utíká k lékům a alkoholu. Dokonce je schopná se na celé dva dny beze slova vypařit z domova. Anna kolem sebe nemilosrdně kope, dokonce před soudkyní vytáhne jistou nepříjemnou záležitost incestu v Petrově rodině. Ale ten pravý kolotoč šokujících obvinění a urážek nastává ve chvíli, kdy přijdou na řadu výpovědi svědků.


Nemá vůbec nic

Někomu se život vydaří, užívá si ho a těší se z každého dne. Ale najdou se i tací, pro které je každodenním utrpením. Cesta, po které jdou, je plná bolesti a neštěstí. Takoví lidé si zaslouží soucit a pomoc. Ale aby ji mohli dostat, někdy potřebují, aby v jejich prospěch zasáhla vyšší soudní moc. Božidara žije už pátý rok jako bezdomovkyně. Je sice vdaná, ale její manžel je stejně dlouho odkázán na pomoc domova sociálních služeb. Božidara každý den vypije minimálně litr tvrdého alkoholu. Radovan byl ustanoven soudem jako kolizní opatrovník manžela paní žalobkyně. Ten totiž utrpěl vážnou autonehodu, následkem které žije s těžkým úrazem mozku. Je zbavený svéprávnosti, protože jeho mentální schopnosti jsou přibližně na úrovni tříletého dítěte. Radovan chrání jeho zájmy u soudu jako nezávislá osoba. Za městem, v unimobuňce. Tak zní současná adresa Božidary. O byt přišla, protože s manželem neměli vůbec žádné peníze. Prostě jim ho vzali. To však není tím nejhorším, co u soudního projednání zazní. Božidara je alkoholička. Tvrdí, že nepotřebuje jíst. Stačí jí, že se napije. Soudkyně se dozvídá, že Božidara si musela ráno dát minimální množství alkoholu, aby vůbec byla schopná dorazit.

Božidara není hyena, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jejím cílem není vymáčknout z nemohoucího manžela peníze, které sám nemá. Je však nutné postupovat podle předpisů a zákonů, aby Božidara získala nárok na dávku v hmotné nouzi. A proto je třeba dokázat, že opravdu nemá peníze kde jinde vzít. Ne, že by to odpůrce Radovana nebo jeho právní zástupkyni nějak zvlášť zajímalo. Donekonečna se dohadují dokonce i se svědkyněmi. Ani jeden z nich se nedokáže přenést přes problémy, které má Božidara s alkoholem. Natož aby byli schopní pochopit, že před nimi stojí někdo, kdo po hrozivé životní tragédii zoufale potřebuje aspoň špetku pochopení…


Pořád mi ničíš život

Mezi láskou a nenávistí je tenká hranice. Když se z milované osoby navíc stane štvaná zvěř, u obou aktérů je zaděláno na velký malér. U toho, kdo je pronásledovaný, i u toho, kdo jde své oběti po krku. Leona se rozhodla bránit. Ale až soud určí, jestli je skutečně v právu. Leona patří k ženám, o které mají muži zájem. Ale od chvíle, kdy založila rodinu a stala se matkou, se soustředí výhradně na tyto dvě role. Před soudem je bojovně naladěná. Chce, aby se jí už konečně někdo proti jejímu exmanželovi Petrovi zastal. A aby už jí exmanžel konečně dal pokoj a přestal ji terorizovat, což dělá celou dobu – i když už jsou dávno rozvedení. Petr pracuje deset let jako policista. Nedá se mu upřít, že se v této profesi našel. Nosit zbraň, mít pravomoci, získávat výhodné kontakty, a dokonce mít možnost obejít zákon je naprosto všechno, co si od života přál. Od Leony si nenechá nic líbit. Myslí si, že tady „madam“, jak označuje Leonu, se spletla. Nelekne se jí. Celé je to podle něj úplná blbost. Důvodem jejich sporu je pozemek. Leona žádá zrušení platnosti kupní smlouvy, protože jí Petr nenabídl k odkoupení spoluvlastnický podíl tak, jak to zákon ukládá. Kdyby to udělal, měla by zájem. Leona kromě toho tvrdí, že se Petr nepřestal chovat, jako by pořád byla jeho žena. Neustále jí volá, píše SMSky…

Zkrátka všemožně ji obtěžuje. Ani jeden si nebere v Soudní síni servítky. Neustále propukají prudké hádky. Soudkyně musí dvojici napomínat častěji, než jiné za celý týden dohromady. Petr je navíc vyloženě vulgární, sprostě nadává a nedá si říct. Však taky schytá ne jednu, ale hned dvě pokuty v řádu několika tisíc. Situace se rychle komplikuje. Do procesu vstupují firma na vymáhání pohledávek s více než pochybnou pověstí i hledaný notář. Petr se ohání Leoniným podpisem na smlouvě. Leona odmítá, že by byl její. Je to zmatek. A je docela možné, že přelíčení tentokrát žádným rozřešením neskončí.


Chtějí se mě zbavit

O tom, že dobré mravy by měly být každému vlastní, jsme asi všichni přesvědčení. Ale když se jedná o skutečný život a je třeba se takovými dobrými mravy řídit, najde se hodně takových, kteří tomu najednou nějak přestávají rozumět. Dokonce v takových případech, kdy se jedná o citlivá rodinná témata a velmi blízké příbuzné. Do Soudní síně se dostala kauza, v níž proti sobě stojí babička a její vnuk. A důvod? Zapomenuté dobré mravy. Kristýna je vdova a žije v domečku, který před pár lety darovala své dceři. Věřila, že právě ona se o ni postará a že v její péči bude moct spokojeně dožít. Myslí si, že si zaslouží slušné zacházení. Jan je vnukem Kristýny. Je čerstvě ženatý a stojí na začátku skvělé kariéry ve firmě s kancelářskými potřebami. Je přátelský, veselý a je přesvědčený, že je předurčený k tomu, aby se mu v životě skvěle dařilo. On si naopak myslí, že to babička celé nepochopila.

Když se její dcera rozvedla a zůstala sama jen s mladým Janem, Kristýna vzala oba k sobě. Chtěla se o neúplnou rodinu nějak postarat. Zašla tak daleko, že dceři darovala nedávno kompletně zrekonstruovaný rodinný dům. Kristýna celý život dceři pomáhala. Měly se rády. Proto nepochybovala o tom, že pokud bude potřeba, dcera se o ni postará a nechá ji v domečku dožít. Jenže pak Kristýnina dcera tragicky zahynula při autonehodě. Jediným vlastníkem domu se stal Kristýnin vnuk Jan. Po vyřešení dědického řízení Jan zaskočil šokovanou babičku slovy: Já bych ten dům prodal… Kristýnu tehdy skoro ranila mrtvice. Jan se brání, že zůstat v domě a postarat se o babičku není v jeho silách. Nemůže si dům vůbec dovolit. Dokonce tam vůbec nemůže být, protože se mu vracejí všechny vzpomínky. Těžce to nese. Raději by dům prodal a babičku přestěhoval. Ale ta v domě žila celý život. Přelíčení je plné emocí. Opravdu se babička s Janem jenom špatně pochopili, nebo tady něco nehraje?


Nejzajímavější soudní procesy plné lidských dramat sledujte na Primě každý všední den před pořadem Prostřeno!


Soudní síň

Inscenované soudní procesy jsou inspirované skutečnými případy slovenské justice. Soudní síň nabízí divákům jedinečnou příležitost vyslechnout argumenty obou stran a po vynesení rozsudku zvážit, jestli by došli ke stejnému rozhodnutí jako soudce. Na televizní obrazovku si mimo jiné našly cestu sousedské spory, dopravní nehody, rozvody, boje o děti, pracovně-právní spory a trestné činy. V sázce je vždy mnoho, a emoce jsou tak vypjaté. Většinou není jednoduché rozhodnout, která ze stran sporu je v právu.


Ivana Dubášová, externí dodavatel, FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.03.2017 • Pevnost Boyard se vrací v sobotu 4. března na Primu!
22.02.2017 • Mistrovství světa v elektronických sportech se vrací na Prima COOL!
21.02.2017 • Nová show ze soudního prostředí s uznávanou advokátkou Klárou Slámovou od 6. března na Nova 2!
21.02.2017 • Přenosy z biatlonového mistrovství si zapnulo přes 3,3 milionu diváků
20.02.2017 • Skupina Nova zaujala 37,8 % diváků
20.02.2017 • Show Jana Krause – 22. 2. 2017

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist