Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 22:28:57   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Dramata ze Soudní síně

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 07.03.2017


Soudní síně jsou plné lidských dramat. Poznají to také diváci televize Prima v novém pořadu stejnojmenného názvu – Soudní síň. Inscenované procesy jsou inspirované skutečnými případy slovenské justice, zůstávají tak autentické a syrové. Ty nejzajímavější z nich mohou diváci sledovat vždy od pondělí do pátku v 16.40 na Primě.


Myslím to s tebou dobře

Mateřský cit je to nejsilnější, co mohou ženy-matky zažít. Díky němu se jim daří překonávat těžké překážky. Dokážou v sobě najít netušenou sílu, a pokud jde o jejich dítě, umí si poradit i s mimořádně složitými problémy. Matka zkrátka své dítě bude chránit, i kdyby se proti němu postavil celý svět. Také dnes bude jedna matka chránit svého syna, ačkoli to tak možná na první pohled nevypadá. Její syn si totiž nebezpečně zahrává se životem. A ona už je na pokraji sil.

Matka Lubomíra je už téměř patnáct let vdova. Pracuje jako ošetřovatelka dobytka v místním družstvu. Kromě domova, rodné vesnice a práce nezná nic jiného. Nemá žádné zájmy. Chybí jí radost ze života. A to především kvůli nesčetným problémům. Bolí ji u srdce, když si uvědomí, kam až se to se synem dostala. Ale už se rozhodla... Chce po soudu, aby jejího syna zbavil způsobilosti.

Syn Ondřej nepracuje. A nikdy nepracoval. Žije ze dne na den, veškerý čas tráví s kamarády a celou dobu se svědomitě věnuje své největší zálibě: alkoholu. S matkou se neustále hádá. Při každé příležitosti jí vyčítá, že právě ona je příčinou jeho nešťastného života. Myslí si, že mu celý život dělá všechno na zlost. Stejně jako teď. Prý si to všechno vymyslela.

Soudkyně se nestačí divit. Na samém začátku slyšení se překvapeně dozvídá, že Ondřej holduje alkoholu už od třinácti let. Na začátku to bylo tajně a matka Lubomíra to brala jenom jako takovou klukovinu. Přesto už tenkrát chodil Ondřej domů dvakrát týdně opilý.

Ondřej se dohaduje o tom, že kdyby chtěl přestat pít, tak přestane. Ale nechce. Prý není závislý. Jeho právní zástupkyně poukazuje na to, že si Ondřej je vědomý toho, co dělá. Zbavit ho proto způsobilosti k právním úkonům by bylo neodůvodněné.

Jenže Ondřejovy hádky s matkou nejsou nevinné, a on už vůbec ne. Za to, co jí udělal, si asi nic lepšího nezaslouží. Teď je na soudkyni, jak rozhodne.


Zničil jsi mi dům

Na venkově je život pořád ještě jiný než ve městě. Je to vidět i na sousedských vztazích. Zatímco někteří spolu vycházejí a pomáhají si, jiní sousedé si dělají naschvály a čekají na každou příležitost, aby si vzájemně mohli ztrpčovat život. Ale někdy takové spory nejsou malichernou zlomyslností. Někdy hraničí s velkými problémy, které mohou ohrozit zdraví i život ostatních. Stejně jako v dnešním soudním projednávání.

Rudolf je ve vsi za největšího křiklouna. Křičí, i když to není potřeba. Myslí si, že pravdu má jen ten, kdo má silné řeči. Pracuje v místním zemědělském družstvu jako technik-údržbář. Sousedský spor zatáhl až před soud, protože mu barák padá na hlavu.
Jiří, pokřtěný jako Juraj, je strojní inženýr a pracuje u stavební společnosti. Je to přímý člověk a s kolegy i lidmi ze sousedství se snaží dobře vycházet. Ale v Rudolfově případě to neplatí.

Před rokem a půl se Jiří přistěhoval z města na vesnici. Bydlí přes cestu naproti Rudolfovi. Jiří si nechal vybudovat kanalizaci. Rudolf tvrdí, že následkem stavebních prací je teď jeho dům podmáčený a objevila se na něm trhlina. Škodu vyčíslil na 400 tisíc a ty chce po Jiřím. Jenže Jiří se brání argumentem, že chybu má na svědomí firma objednaná obcí.

Ovšem skutečná příčina možná tkví ještě v něčem úplně jiném. Rudolf je vášnivý kutil a neustále něco buduje. Hlavně na zahradě. Problémy s podmáčením se objevily až půl roku poté, kdy se kopala kanalizace u Juraje. Ale zároveň pouhé tři týdny potom, co si Rudolf na svém pozemku sám postavil automatickou bránu a nový, velkoryse vybavený, altán.

Nejdříve padají ostrá slova. Pak přijdou na řadu svědci, a zazní dokonce i obvinění z úplatkářství. Ale jsou to právě výpovědi svědků, které nakonec vnesou do celého případu jasno. Jak se na takto dramatický soudní spor sluší a patří, vyřeší ho až šokující zvrat v poslední chvíli.


Přetočené kilometry

Kdo by si před dvaceti lety pomyslel, že v roce 2017 si budeme muset vybírat z mnoha různých značek automobilů. Že se na auta nebudou muset stát dlouhé fronty před Mototechnou. A že si své vlastní auto bude moct dovolit prakticky každý. Dnešní realita je taková, že trh s auty doslova kvete. Dokonce i nejméně majetní si můžou dovolit koupit vozidlo. Jenže to má také jeden velký háček. Čím lacinější auto, tím větší by si měl člověk dávat při nákupu pozor.

Adriana Tebatínská je svobodná matka a pracuje jako pokladní v supermarketu. Je svědomitá, pracovitá a právě teď především neochvějně rozhodnutá dosáhnout v soudní síni spravedlnosti. Říká, že pro někoho je možná jenom obyčejná ženská, co se nevyzná v technických věcech, ale pozná, když se z ní někdo snaží udělat hlupáka.

Filip Komaj je jediným majitelem autobazaru. Jeho bazar sice není velký, takže nemůže konkurovat těm nejúspěšnějším, ale jinak prosperuje celkem dobře. A to i přesto, že hospodářství už několik let prochází krizí. Filip kategoricky odmítá obvinění, že Adrianu úmyslně a sprostě podvedl. Kdyby to prý u soudu šlo, od srdce by se zasmál.

Přesně před rokem si Adriana poprvé v životě koupila auto. Hodně dlouho si na to šetřila. Myslela si, že jí v bazaru ochotně poradí. Její zkušenost je však hořká. Má pocit, že Filip dokonale zneužil její nevědomosti. Adriana měla čtyřicet tisíc v ruce a chtěla sehnat něco, co nebude mít moc najeto. Filip jí nabídl vůz s osmdesáti tisíci kilometry. Vzala to. Až pak zjistila, že ve skutečnosti jde o patnáct let starý bourák, který se jí prakticky rozpadl pod rukama.

Filip se ohání šestnáctiletou praxí automechanika a údajně skvělou schopností rozpoznat, v jakém je auto stavu. Ale během soudního přelíčení se začíná čím dál více ošívat. Moc to nepomáhá. Protože když přijdou na řadu svědci, Filip je označený za podvodníka první třídy. Jak to s ním dopadne?


Paní podnikatelka

Marek s Martinou jsou manželé už čtrnáct let. Mají spolu dvě děti. Ovšem před čtyřmi lety to v jejich vztahu začalo skřípat. Martina se totiž po mateřské dovolené dala na podnikání, a moc se jí nevedlo. Dostala se do takových finančních problémů, že rodina má dnes na krku exekutora.

Hádky, výčitky, urážky… Tak se dá stručně charakterizovat soužití manželů. Marek už chce mít od všeho pokoj, a proto navrhuje rozvod. A co Martinu šokovalo ještě víc, chce i jejich dvě děti. Ale Martina s tím v žádném případě nesouhlasí.

Marek pracuje v pobočce americké firmy jako střední manažer. Snaží se být za všech okolností zodpovědný. Je rodinný typ. Děti jsou pro něj největší životní radostí.
Martina podniká v oblasti kosmetiky, kadeřnictví a nehtového designu. Jako podnikatelka pohořela na celé čáře, ale není ochotná si to přiznat. Je však rozhodnuta začít nový život s čistým štítem.

Začalo to tím, že Martina si po mateřské dlouho nemohla najít žádnou práci. Proto se nakonec rozhodla stát se podnikatelkou. Její zoufalý pokus skončil děsivým dluhem ve výši 1 100 000 korun. Marek dlouho vůbec netušil, která bije. Martina mlžila, co vydělala, zase hned do něčeho vrazila. Do rodinného rozpočtu ničím nepřispívala, zato si donekonečna vybírala ze společných peněz.

Jednoho dne u jejich dveří zazvonil exekutor. Pravda vyšla najevo. Marek si uvědomil, co mu Martina celou dobu tajila. Teď už se na ni nemůže ani podívat. Martina je podle něj nezodpovědná, špatná matka, která na děti akorát pořád křičí. Dokonce se snížila k tomu, že vybrala synovi pokladničku.

Rodinné problémy však začaly už před těmi finančními, jak se u soudu ukazuje. A vina tenkrát byla na Markově straně. Martina mu odpustila právě kvůli dětem. Co víc, nápad na podnikání se zřejmě nezrodil v hlavě Martiny. Tohle je zvlášť zapeklitý případ, do kterého zasahují dokonce i city předvolaných svědků.


Takhle se syn nechová

Za jistých okolností by člověk možná takovou ženu, jakou je Ludmila, politoval. Dvacet let žije sama bez muže. Vychovává syna a protlouká se životem, jak se dá. Tvrdí, že celý svět je proti ní. Dnes už se proti ní dokonce postavil i vlastní syn, pro kterého se celé ty roky snažila udělat první poslední. Ale co když se Ludmila nedívá na svět ani zdaleka objektivně? Není to celé náhodou trochu jinak? Soud má za úkol najít pravdu v nenávistném sporu mezi matkou a synem.

Ludmila je prodavačkou v trafice na železniční stanici. Má malý plat a často musí pracovat v zimě. Jedinou její radostí je proto sedět doma v teple, pít grog a sledovat oblíbené telenovely. K soudu přichází zhrzená s tím, že ji její vlastní syn Kristián okrádá. Už jí sebral i tu televizi.

Kristián nikde nepracuje. Se svojí vizáží navíc ani nemá šanci najít si pořádné zaměstnání. Ale to ho nijak netrápí, protože má spoustu kamarádů a svůj vlastní svět, kde se cítí šťastný. Jenže jeho matka tam nepatří. Její obvinění s nechápavým výrazem odmítá. Má pocit, že se snad zbláznila.

„Chlastá, hulí, drogy bere, a hlavně nepracuje a fláká se.“ To jsou hlavní výtky Ludmily vůči synovi Kristiánovi. Ludmile navíc vadí, jak se Kristián obléká, jak je ostříhaný, že má piercing – prostě jak vypadá. Kromě toho Kristián vůbec nepřispívá na domácnost. Nemá z čeho, a ani nechce. Vždyť to není jeho byt, matka ho nechala vyškrtnout ze závěti. Ale že u ní zadarmo bydlí, mu připadá normální.

Kristián prý vzal jenom staré a nepotřebné věci, které vyhodil. Naopak vyrukuje s obviněním, že Ludmila nikdy nebyla dobrá matka a odjakživa je alkoholička.

Přímo v soudní síni se ukazuje, že na tom opravdu něco bude. Příčina všech problémů a zřejmě i Kristiánova přístupu k životu tkví v tom, jak se k němu matka chovala, když byl ještě dítě. Otázkou je, jestli to jeho jednání nějak omlouvá.


Soudní síň

Inscenované soudní procesy jsou inspirované skutečnými případy slovenské justice. Soudní síň nabízí divákům jedinečnou příležitost vyslechnout argumenty obou stran a po vynesení rozsudku zvážit, jestli by došli ke stejnému rozhodnutí jako soudce. Na televizní obrazovku si mimo jiné našly cestu sousedské spory, dopravní nehody, rozvody, boje o děti, pracovně-právní spory a trestné činy. V sázce je vždy mnoho, a emoce jsou tak vypjaté. Většinou není jednoduché rozhodnout, která ze stran sporu je v právu.


Ivana Dubášová, externí dodavatel FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.03.2017 • Pevnost Boyard – 8. díl
08.03.2017 • Čert Uriáš lobbistou Křížem. Jiří Strach otevírá Labyrint. Langmajera doplní Vilhelmová a Hájek
07.03.2017 • Nejen klaun, ale i architekt - laskavě absurdní a hodně barevné putování Davida Vávry
06.03.2017 • Skvelý návrat fenomenálnej šou Tvoja tvár znie povedome!
06.03.2017 • V minulém týdnu zaujala skupina Nova téměř 40 % diváků
06.03.2017 • Show Jana Krause – 8. 3. 2017

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist