Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 18:11:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Přehlídka bizarních artových filmů Weird Europe probudí zvíře v nás

  Autor: Film Europe CZ , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 13.03.2017


Co dříme pod pečlivě udržovanou civilizační slupkou? Co v sobě dusíme a skrýváme? Přehlídka Weird Europe přináší filmy, které rozvrací zažité pořádky a nerespektují dohodnuté hranice. Letos už podruhé nasytí hlad po bizarních artových filmech a probudí zvíře v nás. Ochutnávka šťavnatých specialit z divného kontinentu se uskuteční od 5. - 9. dubna v Bio Oko v Praze, 10. - 12. dubna v brněnském Kino Art a 12. dubna v Bio Central v Hradci Králové.


Druhý ročník Weird Europe naservíruje divákům osmichodové šťavnaté menu složené z roztodivných filmových lahůdek. Premiérově se představí hned dva filmy - vegetariánský art house horor Raw (r. Julia Ducournau), který během festivalových projekcí (bez přehánění) složil celou řadu diváků, a masožravý dokument Safari nelítostného pozorovatele každodenní lidské ubohosti Ulricha Seidla.

Více než špetku podvratnosti nabízí snímek Stát pevně (r. Alain Guiraudie), surreálnou parafrází Krásky a zvířete je vizuálně nejnabitější dílo italského architekta obrazů Paola Sorrentina Rodinný přítel. Ukrajinský režisér Myroslav Slabošpyckyj zkoumá ve snímku Kmen pudovost a primitivní lidskou podstatu, aniž by k tomu potřeboval jediné slovo.

Filmařské zpracování tématu terorismu ve snímku Nocturama nabývá v rukou Bertranda Bonella podobu opojné noční můry. Úchvatné filmové origami o ambicích, sežraných videokazetách a psychosomatice skýtá snímek Realita (r. Quentin Dupieux ), bulharský intrikářský koktejl namíchá snímek Glory (r. Kristina Grozeva & Petar Valčanov).

Weird Europe je festivalem, který s rozkoší sestupuje tam, kam se hlavní proudy kinematografie bojí. “Weird Europe nastavuje realitě to nejpokřivenější zrcadlo. Letošní výběr filmů se z velké části točí kolem objevování potlačené přirozenosti, zkoumání identity, zachycování výstředních rituálů z nevšední filmařské perspektivy. Tohle téma se syrově prolíná iniciačním hororem Raw, z distance ho sleduje lovec trapnosti Ulrich Seidl v Safari, točí se kolem něj výstřední anamnéza osobní krize Stát pevně, Slabošpyckého nekompromisní Kmen, který zachycuje internátní kolektiv jako primitivní tlupu výhradně za použití filmového jazyka a s klasickou porcí estétství i Bonellova Nocturama, metafora nevratného překročení hranice mezi řádem a anarchií,” říkají dramaturgové Weird Europe Aleš Stuchlý a Vít Schmarc.

Součástí přehlídky bizarních filmů jsou i dvě přednášky, v režii dramaturgů a filmových kritiků Aleše Stuchlého a Víta Schmarce, pojmenované “Ulrich Seidl: škodolibý kronikář rakouské existence” a “Rodinný přítel a formální eskamotér Paolo Sorrentino”. Festival Weird Europe pořádá společnost Film Europe a zaštiťuje ho tým zodpovědný za festival Be2Can.

Přehlídku současných artových filmů Weird Europe organizuje společnost Film Europe, která pořádá festival Be2Can, úspěšnou přehlídku nejlepších filmů z významných festivalů Berlinále, Benátky a Cannes, přehlídku současné severské kinematografie Scandi.


Termíny Weird Europe

Praha - Bio OKO: 5. 4. – 9.4.
Brno - Kino Art: 10.4. – 12. 4.
Hradec Králové - Bio Central: 12. 4.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1882273292009898/?active_tab=about
Web Film Europe: www.filmeurope.cz
Facebook Film Europe: www.facebook.com/FilmEuropeCZ/
Web Be2Can: www.be2can.eu
Facebook Be2Can: www.facebook.com/Be2CanFestival/


Adéla Brabcová, PR & Marketing, Film Europe


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.03.2017 • Režisér Juho Kuosmanen a herec Jarkko Lahti přijedou do Prahy uvést svůj film Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho
10.03.2017 • Tisková zpráva z 5. zasedání RRTV, konaného dne 7. 3. 2017
09.03.2017 • Prima LOVE oslavila šesté narozeniny
08.03.2017 • Radio_Head Awards festival opäť prinesie kvalitnú slovenskú hudbu, koncerty budú dostupné aj v živom vysielaní
07.03.2017 • Širokopásmový internet sa dostane do ďalších obcí
05.03.2017 • 2,6 petabytů dat a tisíce nových schránek denně. Aneb 44 věcí, které jste o Seznam.cz Emailu nevěděli

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist