Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 11:40:38   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Červená, Týrlová, Garrigue - tři výjimečné ženy a dalších 184 nových dokumentů České televize

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 21.03.2017


Velkorysé dokumentární portréty Soni Červené, Charlotty Garrigue a Hermíny Týrlové i nová řada oblíbeného docu-soapu Čtyři v tom. Česká televize připravuje 187 nových dokumentárních projektů. Zaměří se, mimo jiné, také na silná sociální témata – přinese dokumentární seriál o životě za zdmi vězení, časosběrný snímek o tom, jak složité je opustit dětský domov a srovnat se s realitou „dospělého světa“ nebo cykly o rodinách v krizi i mužích jako obětech domácího násilí.


„Dokumentární formáty tvoří téměř polovinu ze čtyř set nových projektů, na kterých Česká televize začala v loňském roce pracovat,“ říká generální ředitel Petr Dvořák a dodává: „Toto číslo není jen dokladem toho, jak důležitou roli dokument v tvorbě a vysílání České televize hraje, je to i důkaz, že za námi přicházejí autoři s dobrými náměty a zajímavými látkami, které stojí za to zpracovat, protože přinášejí něco nového. Je to dobrá zpráva pro nás a především pro diváky.“

Po snímcích Magický hlas rebelky a Věra 68 uzavře režisérka Olga Sommerová portrétem pěvkyně Soni Červené svůj dokumentární triptych o významných ženách 20. století. Premiéra dokumentu Červená se uskuteční v rámci programu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, jehož generálním mediálním partnerem Česká televize je.

„Její život byl plný zvratů. Poměry ji vyhnaly do emigrace a byla na dlouho vymazána z kulturní paměti naší země. Jako mnoho jejích vrstevníků tím vším proslulá pěvkyně prochází s noblesou, grácií a životní moudrostí,“ říká o pěvkyni Červené kreativní producentka Alena Müllerová, v jejíž tvůrčí producentské skupině film vzniká.

Průkopnice animované tvorby Hermína Týrlová zásadním způsobem ovlivnila podobu českého filmu. Je jí věnován další z velkých dokumentárních portrétů. „Je to poprvé, co Česká televize tak podrobně mapuje tvůrčí pozůstalost po Hermíně Týrlové. Zmapování filmů, hrubých materiálů z natáčení, fotografií i korespondence, které dosud nikdo neviděl, tak obohatí archiv zlatého fondu české kinematografie,“ říká kreativní producent Martin Polák k filmu Hermína Týrlová – první dáma českého animovaného filmu.

Trojici portrétů významných žen doplní dokument s hranými prvky režiséra Josefa Císařovského Charlotta, který vypráví o osudovém setkání dvou osobností, jež změnily dějiny naší země – Charlotty Garrigue a Tomáše Masaryka. V dokumentu bude účinkovat také jejich pravnučka Charlotta Kotíková. „Masaryk o Charlottě napsal, že bez ní by si nebyl ujasnil smysl života a svůj politický úkol,“ říká kreativní producent Petr Kubica a pokračuje: „Masarykovi patřili ve své době k moderním rodinám. TGM se zajímal o ženskou otázku a Charlotta, jíž byla emancipace vlastní, ho v této oblasti velmi ovlivňovala.“

Další připravované dokumenty se z velké části zaměří na aktuální, společenská témata a sociální problémy.
V oblíbeném docusoapu Čtyři v tom se autoři v nové řadě zaměří na roli otců a mužů v péči o dítě. Mužům, tentokrát jako obětem domácího násilí, se bude věnovat i film s pracovním názvem Z lásky nenávist II. Tvůrci časosběrného dokumentu Rovnýma nohama zase na ploše osmi let sledovali děti z dětských domovů na cestě k dospělosti. Pětidílný seriál Uzamčený svět pak na půdorysu příběhů „čerstvých“ vězňů nabídne průřez současným systémem nápravné péče.


Alžběta Plívová, Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.03.2017 • Horná Dolná v pondelok opäť na čele diváckeho záujmu!
21.03.2017 • Televize Nova natáčí druhou řadu dokumentární série Holky pod zámkem
21.03.2017 • IEM Katowice se stal nejsledovanějším eSports turnajem na Prima COOL
21.03.2017 • Tvoje tvář má známý hlas je nejúspěšnějším pořadem minulého týdne
20.03.2017 • Show Jana Krause – 22. 3. 2017
18.03.2017 • Tygr Bartoška slaví - Česká televize jeho 70. narozeniny připomene deseti pořady

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist