MS ve snookeru na Eurosportu, mistr světa si odnese 375 000 liber
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 30.03.2017
Duely nejlepších hráčů snookeru o světový titul můžete sledovat na obrazovkách Eurosportu od 15. dubna do 1. května. Jak je od roku 1977 pravidlem, bude se hrát v divadle Crucible v Sheffieldu, které se díky dlouholeté tradici honosí přezdívkou Mekka snookeru. Na mistrovství světa bude startovat 16 nejlepších světových hráčů podle žebříčku, světová jednička a obhájce titulu Mark Selby bude nasazený jako číslo jedna.


Dalších 16 hráčů se musí na MS probojovat z kvalifikace. Na MS se představí všechny snookerové hvězdy – vedle Selbyho mj. Ronnie O´Sullivan, Judd Trump, Neil Robertson, Shaun Murphy, John Higgins i předloňský světový šampion Stuart Bingham, který si před rokem zahrál na exhibici v Praze se suverénní českou jedničkou, teprve 16letým Alešem Heroutem.

Snooker už dávno není pouze britskou hrou, na loňském MS se mezi hráči z Velké Británie objevili kromě exmistra světa Robertsona z Austrálie i tři Číňani a jeden hráč z Hong Kongu. Dva z nich se probojovali až do semifinále, Ding Junhui prohrál až finálový boj titul s Markem Selbym. Pravděpodobně se hodně přiblížil den, kdy čínský hráč vyhraje mistrovství světa.

Snookerová ikona a pětinásobný mistr světa Ronnie O'Sullivan letos možná není největším favoritem. Ačkoli… je to stále Ronnie O'Sullivan. Na dvou ze tří turnajů tzv. Snookerové trojkoruny – Masters a UK Championship (třetím je MS) – byl ve finále, Masters dokonce vyhrál. Každopádně, Ronnie O'Sullivan je prostě legenda, každý jeho zápas naláká k obrazovkám na milion diváků. Jeho přesná a neskutečně rychlá hra zvedá diváky ze sedadel v hale i z křesel u televize. K tomu navíc osud hocha, který měl problémy s psychikou – léčil se i na psychiatrii a dlouhou dobu bral léky na uklidnění. Hocha, jehož otec dostal za vraždu doživotí a kterého stíhaly další a další životní rány. Ač se v jeho životě událo mnohé, nejvíce si ho fanoušci snookeru budou pamatovat za nejrychleji zahranou „stočtyřicetsedmičku“ (nejvyšší možný bodový zisk). Trvala 5 minut a 20 vteřin a zahrál ji na mistrovství světa.

Snooker není v České republice rozšířeným sportem, ale na Eurosportu je již roky doma. Na západ a sever od našich hranic je populární hrou, budete-li snooker pozorněji sledovat, brzy zjistíte, jak distingovaná hra to je. Žádná hospodská zábava. MS vidělo na Eurosportu přes 50 milionů, což je srovnatelné s grandslamem, grand tour či MS v atletice. Snooker je tedy opravdu stále populárnější a přitahuje více a více diváků.

Snooker se narodil v Indii na sklonku 19. století, ovšem vymysleli ho britští důstojníci. Dodnes je tradiční britskou hrou, vždyť mistrovství světa ještě nedokázal vyhrát žádný hráč, jehož mateřštinou není angličtina. Snooker ale za více než století urazil předlouhou cestu do světa a je na neustálém vzestupu popularity.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24502/ms-ve-snookeru-na-eurosportu-mistr-sveta-si-odnese-375-000-liber/