Eurosport - strhující bitva o vítězství - 5. května odstartuje na Sardinii jubilejní 100. ročník Gira d´Italia
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 14.04.2017
Bude to velká sláva a strhující bitva o vítězství. 5. května odstartuje na Sardinii jubilejní 100. ročník Gira d´Italia. Na nejlepší světové cyklisty čeká 3572 kilometrů tradičně rozdělených do 21 etap. Závod, který mnozí z těch, kteří ho absolvovali, označují za nejdrsnější a nejnenáviděnější, zavede cyklisty na italské ostrovy, do velehorských výšek i na sopku Etnu.


Bude to úchvatné Giro! A věřme, že dramatické až do konce, do posledních momentů závěrečné etapy, kterou je individuální časovka na 28 kilometrů z Monzy do Milána. Poslední týden bude zároveň i horským peklem, čtyři vysloveně horské etapy, nejvyšším bodem závodu je proslulý Passo dello Stelvio v nadmořské výšce 2758 (!) metrů. Celkem je v itineráři italské grandtour osm horských etap a pět závěrečných stoupání včetně na Etnu ve 4. etapě do výšky 1892 metrů k refugio Sapienza. Připočtěte pořádnou porci 67 kilometrů individuálních časovek a je evidentní, že to bude opravdu tvrdé Giro d´Italia. I ti největší favorité si budou muset sáhnout na dno svých sil, nejlepší z nich tradičně pojede v růžovém trikotu (podle barvy papíru sportovního deníku La Gazzetta dello Sport).

Úvodní tři etapy se pojedou na ostrově Sardinie, odkud pochází jeden z favoritů závodu Fabio Aru. Stý ročník se startem na rodném ostrově si nemůže nechat ujít a jeho motivace bude převeliká. Start bude v historickém přímořském letovisku Alghero. Na startu zažijí cyklisté pravděpodobně slunce, později hory, na nichž napsali spoustu legendárních příběhů a v Dolomitech a Alpách je bude čekat i sníh. Možná hodně sněhu. Cyklisté zavítají do nejednoho známého města Itálie, diváci si užijí i světoznámá místa italské historie, křesťanství a architektury. Cílovými etapovými místy jsou například městečko Alberobello v Apulii, známé unikátními kamennými domky v tzv. stylu trulli a poutní místo svatyně Panny Marie v Oropě. Spurtovat se bude i ve Florencii, kolébce renesance a kulturním centru Itálie minulosti.

Silniční cyklistika je v Itálii sportem číslo dvě. Bezkonkurenční postavení fotbalového šílenství neohrožuje, ale otevřete-li si sportovní deníky, Giro d´Italia dostává prostor hned po fotbalu. A především v případě triumfu domácích hrdinů, jejich fotografie a jásavé titulky se pak dostávají i na titulní strany. Od roku 1997, tedy za posledních 20 let, vyhráli domácí cyklisté patnáctkrát, což dokazuje, že cizinci se na italských silnicích neprosazují snadno. Loni triumfoval Vincenzo Nibali, přestože byl po 18 etapách až čtvrtý se ztrátou přes čtyři minuty. Ve dvou posledních horských etapách ale své soupeře zničil. Tehdy v Andalu po více než dvou týdnech závodu bývalý mistra světa Francesco Moser řekl: „Je snadné říci Nibali, je ze všech nejlepší, přestože hodně ztrácí, Giro se jede celé tři týdny, Nibali zaútočí“. Neuvěřitelná předpověď v okamžiku, kdy Nibalimu už nikdo nevěřil.

Sledujte Giro d´Italia na Eurosportu od 5. května. Eurosport 1 přinese z každé etapy rozšířené nejméně čtyřhodinové přenosy, ve večerních hodinách tradičně i hodinový sestřih. Eurosport 1 zároveň vysílá od 14. května i závod Okolo Kalifornie, kde startuje slovenský miláček mistr světa Peter Sagan. Všechny etapy živě od 23:00 hod.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24567/eurosport-strhujici-bitva-o-vitezstvi-5-kvetna-odstartuje-na-sardinii-jubilejni-100-rocnik-gira-d-italia/