Vše, co vás zajímá na Prima ZOOM v 16. týdnu
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 16.04.2017
Prima ZOOM vám nabízí parádní cestování, odhalování historie i nádhernou přírodu. Dokumentární skvosty pro vás: opět nás čeká Cestování červí dírou s Morganem Freemanem V; Stalin tento týden ovládne Evoluci zla; vydáme se do nedávné historie – Americká 70. léta; časosběrný dokument Ze srdce zvon nás zavede do Plzně; po stopách Edmunda Hillaryho se vydáme v seriálu Novým Zélandem po dávných stezkách II a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

17. 4., 21.00 – Putování Asií: Z Indie do Japonska (Barma a Thajsko: Posvátné země buddhismu)

Pugam byl v 11. století hlavním městem barmské říše. Jeho bohatství zajišťovala rýžová pole. V městě stálo 13 000 pagod a stúp, do dnešní doby se jich zachovalo na 2000. V architektuře se projevuje indický vliv. Buddhismus zaujímá v barmské společnosti důležité místo. Dnes se některé chrámy restaurují hlavně díky darům věřících mnichům, kteří stojí na vrcholu hierarchie respektu a jsou nositeli moudrosti. V Barmě se buddhistické zásady překrývají se staršími animistickými kulty. Příkladem jsou natové, strážní duchové, kteří jsou stále součástí duchovního života. Dominantou Rangúnu je 100 metrů vysoká pagoda Shwezigon s velkou zlatou stúpou. Do Siamu, dnešního Thajska, přišel buddhismus také v 11. století. Tehdejší hlavní město Ayutthaya bylo založeno v roce 1350 a jeho rozmach nastal v 17. století. Byly v něm postaveny desítky chrámů, kde se vliv bráhmanských rituálů odrážel v rozmanitosti stúp. Nejstarším thajským městem je Nakhon Pathom, o němž psaly indické kroniky již ve 3. století př. n. l. Dnešní hlavní město Bangkok je moderní metropolí, kde ale lze koupit vše pro buddhistické rituály. Také v Thajsku se do buddhismu prolínají animistické vlivy v podobě amuletů gris-gris. Mezi nejvýznamnější památky patří Královský palác, v jehož komplexu stojí chrám Wat Phra Kaeo.


17. 4., 22.00 – Cestování červí dírou s Morganem Freemanem V (Můžeme být bohem?)

Morgan Freeman v další řadě zajímavého seriálu Cestování červí dírou opět pokládá nejsložitější vědecké otázky naší doby. Jak asi odpoví na další z nich – můžeme být bohem? Čekají vás úplně nové převratné teorie navrhující radikálně přehodnotit naše poznatky o přírodních zákonech a představy o tom, jak co funguje. Nechte se vtáhnout červí dírou.


18. 4., 20.00 – Evoluce zla (Stalin: Ruský krutovládce)

V seriálu Evoluce zla si dnes představíme Josifa Vissarionoviče Džugašviliho – známého jako Stalin, který byl generálním tajemníkem Komunistické strany Sovětského svazu v letech 1922–1952. Stalin je historicky velmi rozporuplnou osobností. Nesporně má přímo nebo nepřímo na svědomí životy milionů sovětských občanů prostřednictvím poprav nebo neslavných zásahů do řízení armády atd. Jen počet mrtvých při hladomoru na Ukrajině, uměle a úmyslně způsobeném Stalinovou politikou, se odhaduje na 3,5 milionu. Někteří historici zastávají názor, že za dobu svého neomezeného vládnutí má na svědomí více občanů SSSR, než bylo zabito lidí během druhé světové války.


18. 4., 21.00 – Americká 70. léta (1. díl)

Amerika prožívala v sedmdesátých letech značně dramatické desetiletí ve znamení války ve Vietnamu, energetické krize, politických skandálů, jaderné katastrofy na spadnutí i ekonomického zhroucení. Tváří v tvář všem těmto problémům kulturní scéna nezadržitelně rostla, byla stále větší, zajímavější a pestřejší. Objevily se provokativní a přelomové kapely a interpreti jako Sex Pistols, Blondie, Village People nebo zpěvačka Donna Summer. Televize vysílala seriál Charlieho andílci, ze kterého se stal fenomén. Spojené státy v této době také oslavily 200. výročí založení a dojednaly historický mír mezi odvěkými rivaly. Dokumentární seriál Americká 70. léta využívá zřídka vídané záznamy, rozhovory s celebritami i odborníky a jasně dokazuje, že klíčový vliv sedmdesátých let tak, jak se odehrála nejen v Americe, přetrvává až do dnešních dní.


22. 4., 22.00 – Ze srdce zvon

Časosběrný dokument o čtyřech nových zvonech a jednom 185 let starém zvonu v chrámu na plzeňském náměstí zachycuje období bezmála tří let. Právě tolik času uplynulo od nápadu až k prvnímu zvonění soustavy pěti zvonů na věži katedrály sv. Bartoloměje. Ze srdce zvon je dramatický příběh s pohnutou historií. Zachycuje dějiny zvonařství i minulost plzeňských zvonů, jejich likvidaci i opětovnou obnovu. Popisuje výrobu modelů a odlévání nových zvonů v holandském Astenu, příjezd do města, svěcení i náročné vytahování nahoru na věž, dokonce i nutné úpravy zvonice.


22. 4., 23.00 – Krvavé Velikonoce v Dublinu (1/2)

Velikonoční povstání v Irsku, k němuž došlo v roce 1916 v Dublinu, bývá často neprávem zastíněno známějšími událostmi první světové války. Pouličními půtkami zocelení Irové se tehdy střetli se zaskočenými britskými vojáky, kteří dobrovolně narukovali, aby bojovali s Němci a nečekali, že budou krvácet už v ulicích Dublinu. Povstání trvalo šest dní, sevřelo celé město ve smrtícím objetí, než ho rozervalo na kusy, a na obou stranách zanechalo mnoho mrtvých. Jeho účastníci přitom často úplně nerozuměli, co se děje. Tento film připomíná význam oběti vojáků, kteří bojovali a zahynuli na místech, kde se mnoho z nich narodilo.


23. 4., 20.00 – Novým Zélandem po dávných stezkách II (Po stopách Edmunda Hillaryho)

V posledním dílu se vydáme po stopě Edmunda Hillaryho a zamíříme do Blenheimu, kde byl Edmund v roce 1944 rekrutem letectva. Dostal se tak mezi hory, z nichž ho nejvíce fascinovala ta široko daleko nejvyšší – Tapuaenuku, vysoká 2885 m n. m. Edmund nikoho dalšího nepřesvědčil, jen kamaráda, který ho k asi 130 km vzdálenému úpatí hory vezl na motorce. Kvůli sněhu, ledu a zátěži ho ale brzy vysadil, Edmund tedy musel spoléhat jen na stopování nebo své nohy. Další nepříjemností bylo to, že měl propustku jen na tři dny! Dvojice dobrodruhů Kevin Biggar a Jamie Fitzgerald se teď s dobovým vybavením vydávají po jeho stopách, a to od místa, kde opustil silnici. Po několika km se dostanou do chaty, před kterou přenocují tak jako Edmund – chata je totiž plná myší a blech. Ráno ještě za tmy vyrážejí, musí zdolat velikou vzdálenost a převýšení během jednoho dne. Pomalu postupují a srovnávají cestu s Edmundovými popisky. V 1800 m se objevuje sníh, zanedlouho si musí vysekávat schody. Poté se také zhoršuje počasí, totéž tehdy potkalo Edmunda. V poledne měl za sebou Edmund 7 hodin, zbývaly další 2 a poté cesta zpět. Kevin a Jamie si dají krátkou pauzu. Na vrchol zbývá asi 300 metrů, ale počasí se znovu kazí a oni vidí sotva na pár metrů před sebe. Edmund byl na vrcholu ve 2 hodiny odpoledne, také on musel rychle dolů, aby se dostal pod úroveň sněhu. Chůzi po tmě se on ani nyní oni nevyhnuli, nakonec úspěšně sestupují k chatě u řeky, kde přenocují. Edmund další den již ve 4 hodiny ráno vyrazil podél řeky a po 6 hodinách mu konečně zastavil řidič, který ho dovezl na základnu, jinak by byl prohlášen za dezertéra.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 16. 4. 2017




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24573/vse-co-vas-zajima-na-prima-zoom-v-16-tydnu/