Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 17:00:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Satelit SES-15 úspěšně vypuštěn na palubě rakety Sojuz

  Autor: SES/Grayling , e-mail: info@grayling.com Přidané: 20.05.2017


Společnost Arianespace úspěšně vynesla do vesmíru první hybridní družici pro satelitního operátora SES. Satelit SES-15 disponuje technologií širokých paprsků a HTS s využitím v letecké dopravě. Navíc také obsahuje kapacitu pro systém WAAS, který rozšiřuje navigační systém GPS.


GUYANSKÉ KOSMICKÉ CENTRUM, KOUROU, 19. května 2017 - Společnost SES (NYSE Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) úspěšně vypustila svůj první hybridní satelit SES-15 na palubě rakety Sojuz. Ta odstartovala z Guyanského kosmického centra v Kourou ve Francouzské Guyaně 18. května v 08:54 hodin místního času (13:54 SELČ). SES-15 je zároveň prvním satelitem společnosti SES, který pro svou geostacionární misi využil raketu Sojuz.

První hybridní satelit SES bude umístěný na orbitální pozici 129°W. Hybridní náklad se skládá z širokých paprsků v Ku-pásmu, technologie HTS (High Throughput Satellite) určenou pro Ku-pásmo s možností zabezpečení konektivity i pro Ka-pásmo. Disponuje 16 transpondéry v Ku-pásmu (v ekvivalentu 36 MHz jednotek) i kapacitou s vysokou propustností (HTS). Satelit bude zajišťovat služby pro Severní Ameriku, Mexiko, Střední Ameriku a oblast Karibiku.

Satelit SES-15 bude díky technologii HTS poskytovat optimalizované a flexibilní pokrytí pro významné celosvětové poskytovatele služeb v oblasti konektivity a zábavy (IFC/IFE) po celou dobu trvání letu. Mezi tyto společnosti patří Global Eagle Entertainment, Gogo a Panasonic Avionics. SES-15 také disponuje samostatným širokým paprskem, který umožňuje IFC/IFE poskytovatelům přenos živého televizního obsahu během letů v rámci USA (včetně Havaje a Aljašky), Kanady, Mexika a oblasti Karibiku. Tato unikátní kombinace paprsků zároveň optimalizuje HTS kapacitu pro zabezpečení internetového připojení a pokrytí širokého paprsku pro vysílaný obsah.

Kapacitní možnosti satelitu budou moci využít i poskytovatelé VSAT sítí a dalších služeb náročných na objem dat ve vládním sektoru a námořnictvu.

Satelit zároveň disponuje kapacitou pro systém WAAS (Wide Area Augmentation Systems), který umožní americkému Federálnímu úřadu pro letectví (FAA) zdokonalit systém navigace GPS s cílem dosáhnout vyšší přesnosti, integrity a dostupnosti systému pro letecký sektor.

Satelit je vybaven elektrickým systémem pohonu pro správné umístění a k občasné korekci kurzu na orbitě po dobu jeho využívání.

„Úspěšně vypuštěná družice SES-15 je první ze tří plánovaných hybridních satelitů, které kombinují technologii širokých paprsků a HTS. SES-15 spolu s hybridním satelitem SES-14, který bude vypuštěn do vesmíru již v blízké době, poskytnou v kombinaci se stávajícími satelity SES na orbitě vysoce flexibilní platformu pro konektivitu v letecké dopravě v Severní Americe," říká Martin Halliwell, technický ředitel společnosti SES. „Satelit SES-15 nám umožní posílit naši schopnost poskytovat služby příští generace, které jsou náročné na přenos velkých objemů dat pro námořnictvo, jakož i v oblasti zabezpečení širokopásmového internetu pro korporátní sektor."

„Společnost SES je naším dlouholetým partnerem. Jsme nesmírně rádi, že prostřednictvím úspěšného vynesení satelitu SES-15 na palubě rakety Sojuz můžeme být součástí tak důležité mise, jejímž cílem je zajišťovat služby pro letecký sektor s ohledem na neustále rostoucí objem dat," řekl Stephane Israël, CEO společnosti Arianespace.

Více informací o satelitu SES-15 najdete na www.ses.com/newsroom/launch-ses-15.

Facebook: facebook.com/ASTRA.CZSK
Twitter: twitter.com/SES_Satellites
YouTube: youtube.com/SESVideoChannel
Blog: ses.com/blog
SES studie: ses.com/18681915/white-papers
SES galerie: extranet.ses.com/18706236/pictures


O společnosti SES

SES je předním světovým provozovatelem satelitů s flotilou více než 50 geostacionárních družic (GEO) a jako první poskytuje diferencovanou a škálovatelnou nabídku služeb 12 družic na střední oběžné dráze. SES se zaměřuje řešení s přidanou hodnotou v čtyřech klíčových sférách trhu (video, podnikání, mobilita a vládní řešení). Zajišťuje satelitní komunikaci pro televizní a rozhlasové vysílání, pro poskytovatele internetového obsahu a internetových služeb, operátory mobilních a pevných sítí a pro obchodní i státní organizace na celém světě. Portfolio SES zahrnuje satelitní systém ASTRA, která má největší dosah vysílání Direct-to-Home (DTH) v Evropě, a společnost O3b Networks, poskytovatele globálních komunikačních služeb správy dat. Další dceřiná společnost SES, MX1, je jedním z předních poskytovatelů mediálních služeb a nabízí kompletní škálu inovativních digitálních video a mediálních řešení. Další informace najdete na www.ses.com.


Kristýna Blahetová, Grayling Czech Republic


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.05.2017 • Satelit SES-10 plně funkční
13.05.2017 • Arianespace se vrací k úplnému rozvrhu letů do vesmíru
12.05.2017 • SES-15 připraven ke startu
10.05.2017 • Raketa Ariane opět odstartovala do vesmíru - po dlouhé blokádě kosmodromu
06.04.2017 • Satelitní DTH příjem v Německu na vrcholu
02.04.2017 • Brexit už začal, v satelitním příjmu ještě ne - zatím... [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist