Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 12:57:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Soudní dvůr EU: prodej přístrojů upravených k pirátskému příjmu je nezákonný

  Autor: M7/Skylink/Webershandwick , e-mail: skylink@skylink.cz Přidané: 22.05.2017



Prodávat multimediální přehrávače umožňující pirátský streaming je protiprávní, rozhodl Soudní dvůr Evropské unie. Jedná se o průlomový verdikt, který má důsledky i pro prodej satelitní techniky v České republice.


Prodejci zařízení určených k přehrávání multimediálních obsahu nesmí nabízet přístroje, které umožňují nelegální přístup k obsahu na internetu. Tak rozhodl Soudní dvůr Evropské unie v nedávném verdiktu ve sporu nizozemské nadace Stichting Brein, která chrání zájmy nositelů autorských práv, a podnikatele Jacka Frederika Wullemse. Ten na svém webu Filmspeler.nl prodával multimediální přehrávače s předinstalovanými opensourcovými doplňky (tzv. add-ons), které umožňují jednoduše přehrávat streamovaný obsah z pirátských zdrojů.

Vůči žalobě Stichting Brein u nizozemského soudu se Wullems hájil argumentem, že sám žádné pirátství neorganizuje, protože jeho přístroje pouze využívají obsah z volně přístupných internetových stránek. Přehrávače s těmito nainstalovanými doplňky pak podle tohoto argumentu nespadají pod činnost v autorském právu definovanou jako „sdělování veřejnosti“. Nizozemský soud prvního stupně tedy zažádal o rozhodnutí Soudní dvůr EU.

Lucemburský soud založil své rozhodnutí na okolnosti, že Willems předinstaloval doplňky do přehrávače s úmyslem umožnit porušování autorských práv. Tuto funkci také inzeroval vůči svým zákazníkům, kteří si přehrávače pořizovali s vědomím toho, že jim přístroj umožní sledovat díla chráněná autorskými právy bez svolení jejich držitele. Podle Soudního dvora EU je ustanovení v kapitole II, článku 5 směrnice 2001/29/ES nutno vykládat v tom smyslu, že i dočasné rozmnožení obsahu během streamingu z internetové stránky třetí strany nenaplňuje podmínku možné výjimky z tohoto ustanovení, pokud je dílo nabízeno bez svolení nositele autorského práva.

Rozhodnutí Soudního dvora EU je závazné pro všechny soudy v Evropské Unii, a tedy i v soudních sporech vůči tuzemským prodejcům přijímačů umožňujících neautorizovaný přístup k chráněným dílům. Průlomový je tento verdikt z toho důvodu, že právní praxe na tomto poli dosud nebyla zcela vyjasněná.

Na českém trhu se setkáváme s pirátským sledováním audiovizuálních obsahu prostřednictvím sdílení přístupových karet pro satelitní příjem. Sdílení karet umožňuje na nelicencovaném satelitním přijímači bez přístupové karty sledování kódované programové nabídky satelitních operátorů. Prodej přijímačů uzpůsobených pro neautorizované sdílení přístupu dosud považovali prodejci a distributoři satelitní techniky za velmi málo riskantní a právně obtížně napadnutelný.

„Rozhodnutí Soudního dvora EU znamená, že se zásadně zvyšuje šance na právní postih prodejců pirátského hardware,“ říká Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group, která vlastní platformu Skylink, největšího poskytovatele satelitní televize u nás. „Zmíněný rozsudek poskytuje specializovaným agenturám možnost udělat z potírání distribuce pirátských přijímačů zajímavý zdroj příjmu. Stačí zdokumentovat prodejní aktivity konkrétního distributora či prodejce a za předem sjednanou provizi soudně vymoci příslušnému satelitnímu operátorovi tučné odškodné.“


PR M7, Skylink, Webershandwick, 22. 5. 2017



Doplňkové info:

Náš odhad je, že přijímačů s těmito funkcemi je mezi lidmi v ČR možná 200-300 tisíc. Zdaleka ne všichni je však využívají k pirátskému příjmu televizních programů. Snad 10-15% z nich. V ČR okolo 10% na Slovensku spíše 15%. Lze však říci, že rozvoj internetu a technologií s sebou přináší nové a nové formy pirátství a my se domníváme, že pirátský příjem velmi rychle roste. Tento problém vnímáme citlivě především na Slovensku.

Přibližně před 7 lety bylo velmi rozšířeno pirátství na platformě Digi. V té době používalo na Slovensku tuto pirátskou službu cca 300 tisíc domácností = 15% ! Přijímače se dovážely z Ukrajiny denně po kontejnerech a prodejci si na nich měli velké zisky. Sektoru placené televize tím způsobili miliardové ztráty. Přitom si nikdo z těchto prodejců a importérů nepřipouštěl, že se při prodeji přijímačů dopouštějí trestné činnosti.

Rozhodnutí evropského soudu toto změnilo.

Níže je možný příklad kalkulace škody:

• Přijímač otevírá nabídku Komplet v ceně 1100 Kč měsíčně.
• V uplynulém půlroce importér do distribuční sítě dodal 10 tisíc takto upravených přijímačů.
• Řekněme, že průměrně byly v provozu 3 měsíce.
• 1100 x 3 x 10000 = 33 miliónů Kč

Pokud bude agentura pracovat za 30% provizi, tak za těch 10 miliónů Kč se jim vyplatí daný případ zdokumentovat, žalovat, atp. Otázkou je, zda to tento distributor přežije. Na jednom přijímači totiž udělal marži možná 300 Kč tedy celkem 3 milióny Kč. Obdobně se dá náhrada škody spočítat u malého prodejce. Vše se podělí například stem a vyjde náhrada škody 330 tisíc Kč, což je pro malého prodejce likvidační.


Marek Němec, Head of Client Services, Webershandwick, 22. 5. 2017


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.05.2017 • Společnosti LG a SES představily novou technologii 4K HFR na konferenci SES Industry Days
23.11.2016 • FLIX TV představuje nový FlixBox HEVC
01.10.2016 • Skylink Live TV a nový satelitní přijímač Samsung EVO-S
08.09.2016 • Eurosport VR představila poprvé v historii speciální video záběry z cyklistické Vuelty
05.08.2016 • Od pásma Ku k pásmu Ka - větší šířka pásma pro satelitní televizi
22.05.2016 • EVOLVEO Omega T2 - multimediální HD DVB-T2 rekordér s podporou H.265/HEVC

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist