Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 11:25:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Zlín zahájí Týrlovou; ČT nabídne i nové díly Mazalů, loutkový večerníček či každodenní program pro děti

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 25.05.2017


Příběh první dámy českého animovaného filmu v dokumentu České televize Hermína Týrlová zahájí v pátek večer Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Česká televize zde následně představí i nový loutkový večerníček Zahrádka pod hvězdami, který se dostal do soutěžní sekce, nebo premiérové díly seriálu Mazalové.


Po celou dobu konání festivalu se návštěvníci mohou vydat také do Domu České televize v Zámeckém parku, kde na ně čeká každý den řada aktivit spojených především s oblíbeným kanálem ČT :D. V sobotu Déčko pořádá ve Zlíně také odbornou konferenci o neformálním vzdělání dětí, jíž se zúčastní i ministryně školství.

Česká televize představí na zlínském festivalu stěžejní novinky původní tvorby pro děti. Vedle nových dílů prvního původního českého sitcomu pro malé diváky, Mazalové, se divákům poprvé poodhalí i nový loutkový večerníček ČT Zahrádka pod hvězdami, který byl nominován do mezinárodní soutěže animovaných filmů. Večerníček navazuje svou poetikou na dnes již kultovní dílo Jiřího Trnky a je inspirovaný biblickými příběhy.

Česká televize odtajní i dva díly z pokračování komediálního seriálu Mazalové. „V nové sérii mají strašidla problém se ztracenou Pohádkovou knihou, kterou ne a ne najít. Díky hledání se dostanou do těch nejbláznivějších situací a dokonce - paní Růžena se promění ve skutečnou Lucii Bílou! Diváci se zase mohou těšit na pohádkové komediální příběhy z hradu Oreb,“ popisuje druhou řadu scénárista Rudolf Merkner.


Program České televize ve Zlíně každý den

Atraktivní program pro návštěvníky festivalu připravila Česká televize na každý den. Jeho ohniskem se stane Dům České televize v Zámeckém parku. Zaměří se na Déčko a tvůrci pořadu Šikulové zde například oslaví 10 let vysílání, naživo si bude možné vyzkoušet soutěžní pořady AZ kvíz junior nebo Bludiště. Chybět nebude ani škola StarDance či workshop Zpráviček. Dům ČT bude otevřen každý den od 10:00 do 19:00.


Hermína Týrlová – první dáma českého animovaného filmu

Patřila spolu s Karlem Zemanem a Jiřím Trnkou k zakladatelům českého animovaného filmu. Nový dokument České televize, jenž v pátek zahájí sedmapadesátý ročník zlínského filmového festivalu, přiblíží tvorbu světově uznávané umělkyně Hermíny Týrlové. Svou televizní premiéru bude mít jen o pár dnů později, ve středu 31. května ve 20:20 na programu ČT art.

„U filmu se pokaždé snažím najít osobitý styl vyprávění. A protože byl život Hermíny Týrlové poměrně dobře zmapovaný, rozhodli jsme se, že film natočíme jednoduše z pohledu jí samé. A tak je vypravěčem pouze Hermína Týrlová, která chronologicky popisuje celý svůj život a díky unikátním televizním, filmovým nebo rozhlasovým archivním materiálům ve snímku i promlouvá,“ říká režisér Pavel Jirásek o dokumentu, který vznikl v koprodukci České televize s městem Zlín.

Na natáčení, jež probíhalo v původních zlínských filmových ateliérech a v domě Hermíny Týrlové, se podíleli i studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Mimo jiné rekonstruovali vybrané ukázky z původního filmu Týrlové a vytvořili i loutku Ferdy Mravence, protože z té původní se zachovala jen hlava. „Je to poprvé, co Česká televize tak podrobně mapuje tvůrčí pozůstalost po Hermíně Týrlové. Zmapování filmů, hrubých materiálů z natáčení, fotografií a korespondence, které dosud nikdo neviděl, tak obohatí archiv zlatého fondu české kinematografie," vysvětluje dramaturg Martin Polák.


Neformální vzdělávání je výzva

Jak přivést děti ke vzdělání i mimo školní lavice – to je téma sobotní konference pořádané ČT :D. O možnostech propojování formálního a neformálního vzdělávání bude diskutovat ministryně školství Kateřina Valachalová se zástupci Česká asociace science center, Asociace muzeí a galerií a za Českou televizi promluví výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha: „Zábavně vzdělávat – to je jedna z úloh dětské veřejnoprávní stanice. Nechceme vychovávat pasivního diváka, a proto Déčko podporuje řadu akcí a festivalů. Nově od 1. září bude mít ČT :D svůj prostor i v rámci projektu Science center v ČR.“ Konference se uskuteční v sobotu 27. 5. od 13:00 v Malém sále Kongresového centra Zlín.

ČT :D uděluje na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež i jednu z cen, a to cenu pro nejlepší krátký animovaný film. O ceně diváků Déčka tak může rozhodnout i ten, kdo se do Zlína nechystá. V den zahájení festivalu se rozjede hlasování a všech 23 přihlášených snímků bude k vidění na stránce http://decko.ceskatelevize.cz/zlin-film-fest-2017.


Alžběta Plívová tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.05.2017 • Víla Amálka opět s původním hlasem Jiřího Hrzána - potěší i Japonce
20.05.2017 • Společnost Atmedia čeří mediální vody devátým rokem
17.05.2017 • FTV Prima díky závodu inSPORTline Prima Run podpořila Nadaci Terezy Maxové dětem
16.05.2017 • Začína sezóna rušenia rozhlasu vzdialenými stanicami
16.05.2017 • Studenti z Příbramské GymTV natočili nejlepší reportáž a vyhráli pozvání do Zpráviček na ČT :D
14.05.2017 • El Cachivache Quinteto: Do Prahy míří tango punkoví kočovníci z Argentiny

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist