Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 15:02:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Když si žena vybere partnera pod vlivem antikoncepce a co se po jejím vysazení změní?

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 27.05.2017


Z jakého důvodu nás evoluce vybavila žárlivostí? Jaký vliv má hormonální antikoncepce na chování žen při výběru partnera? A skutečně ve společnosti vyhrají vždy ti nejsilnější? Přírodní vědy dnes, více než kdy jindy, zasahují do veřejné debaty. Otázky, na něž člověk dříve hledal odpověď v náboženství nebo ve filozofii, nyní často zodpovídají představitelé přírodních oborů.


Vědci v posledních desetiletích vystoupili ze svých laboratoří a začali odpovídat na to, co lidstvo zajímá od nepaměti. Nový dokumentární cyklus Člověk, to je věda o výsledcích výzkumů vědeckých pracovišť v České republice ukáže, co se skrývá za běžným lidským jednáním. První díl uvede ČT2 ve středu 31. května ve 21.55 hod.

Úvodní díl cyklu, Pod vlivem hormonální antikoncepce, představuje výsledky česko-britského výzkumu, v němž skupina evolučních biologů zkoumala dlouhodobý vliv užívání hormonální antikoncepce na chování žen při výběru životního partnera. „U partnerství, kde si žena vybrala partnera pod vlivem antikoncepce, se po vysazení zhoršuje kvalita sexuálního života a klesá přitažlivost partnera,“ tvrdí vedoucí výzkumné laboratoře Evoluční sexuologie a psychopatologie na Národním ústavu duševního zdraví v Praze Mgr. Kateřina Klapilová, Ph.D.

V dalších dílech se diváci ČT2 dozvědí, jak se změní lidské chování při nakažení parazitem Toxoplasmou gondií. Dále co zkoumají vědci v mozku lidí, které zasáhne psychická nemoc, nebo jak jednají lidé v konfliktních situacích. Ukáže se, že ne vždy je pro jedince nejvýhodnější být sobecký a že často největší prospěch má tehdy, kdy má svůj prospěch i protihráč.

„V cyklu Člověk, to je věda se pokoušíme přenést anglosaskou tradici populárně-naučného filmu do českých reálií. Vědecká témata vyprávíme jako poutavé příběhy, díváme se na ně nejen z pohledu vědců, ale i obyčejných lidí, kteří se buď vědeckých experimentů účastní, anebo jim ve svém důsledku pomáhají,“ prozrazuje režisér Marek Duda, který se podílel na výrobě tří dílů, a autor cyklu a scénáře Zdeněk Holý ho doplňuje: „Pořad vznikl z potřeby popularizovat myšlenky přírodních vědců, kteří se zabývají člověkem. Jsme zvyklí se dívat do těla prostřednictvím medicíny, ale tam pohled přírodních věd končí. Jako by bylo tabu, abychom se na sebe dívali z perspektivy vědních oborů, jako je biologie, evoluční biologie, evoluční psychologie. Přitom tyto obory mají co říci k tak lidským fenoménům jako rodičovství, žárlivost, duševní poruchy, původ a vývoj morálky atd. Diváci se mohou těšit na spoustu překvapivých souvislostí, které o svém životě ani netušili.“

Díl cyklu nazvaný Čí je moje dítě hledá spolu s českými vědci odpovědi na otázky, jak se vyvíjela žárlivost a s ní spojené společenské konvence u nás i v jiných kulturách. Film vyhrál v roce 2013 hlavní cenu na festivalu AFO Olomouc a dále pak cenu časopisu Dějiny a současnost za nejlepší český dokument v oblasti humanitních a společenských věd. Díl Pod vlivem hormonální antikoncepce byl zase přijat na festival Pariscience, který propojuje vědu s kinematografií, aby osvětlil vývoj různých vědeckých oborů a jejich dopad na společnost. Dokument byl naším prvním zástupcem po více než třiceti letech na tomto mezinárodním festivalu vědeckých filmů.

„Cyklus ukazuje nejen zajímavé české objevy a vědce, ale používá i grafické technologie a pracovní postupy tak, abychom divákovi věrněji a blíže představili vybraná témata a zároveň zachovali správnou míru odbornosti a přitom jsme zůstali divácky vstřícní. Správný poměr odbornosti a sdělnosti je jistou alchymií a zároveň největší výzvou pro celý štáb, který se na daném pořadu podílí,“ říká Martina Šantavá, kreativní producentka, v jejíž tvůrčí producentské skupině dokumentární série vznikla.

Dokumenty Člověk, to je věda jsou součástí projektu České televize Rok české vědy, který představuje speciální sérii pořadů věnujících se největším současným osobnostem tuzemské vědy i nejvýznamnějším objevům z její historie.


Člověk, to je věda

autor cyklu: Zdeněk Holý
scénář: Petra Verzichová, Rebeka Bartůňková, Zdeněk Holý
dramaturgie: Věra Krincvajová
režie: Marek Duda, Petr Kotek, Bára Kopecká, Radim Procházka
kamera: Jakub Halousek, David Cysař, Dalibor Fencl, Braňo Pažitka
střih: Hedvika Hansalová, Tomáš Vrána
komentář čte: Kryštof Hádek
koproducenti: Vernes s.r.o. – Zdeněk Holý, Jana Brožková, Karel Janeček
produkce: Lucie Zvěřinová
výkonný producent: Roman Blaas
kreativní producentka: Martina Šantavá


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.05.2017 • Film Europe Media Company přiváží popáté do českých kin vítězný snímek Cannes 2017
28.05.2017 • OMG: Lajky, hejty, komentáře - život dětí online
28.05.2017 • Lucie Bílá pomůže stavět sny
26.05.2017 • Chytlavé melodie a těžko překonatelný úspěch - ČT art o víkendu oslaví 45 let kapely ABBA
26.05.2017 • První dáma českého animovaného filmu ve Zlíně a na ČT art
25.05.2017 • Mimoriadna relácia o kríze v slovenskom hokeji najsledovanejším programom stredy!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist