SES AMC-9 je nyní "zatoulaný" satelit
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 22.06.2017

Podle informací společnosti SES, jejich vlastní satelit AMC-9, který v sobotu ráno měl “závažnou anomálii”, je zřejmě ztracen. I když ještě nebylo potvrzeno, že satelit je úplně ztracený, krátkodobá prognóza nevypadá dobře.


Předchozí tzv. zombie satelit byl Galaxy-15, který se v dubnu 2010 stal neovladatelný, a pomalu byl unášen do orbitálního prostoru sousedních satelitů ze své určené orbitální pozice. Tyto další satelity musely být odklizeny z jeho dráhy. Ale téměř zázračně a pomocí skvělé techniky vlastníka satelitu (Intelsat) byl během prosince 2010 potvrzený satelitní "tulák" nejen objeven, když se družice skutečně sama restartovala. Družice Galaxy-15 následně dostala nové úkoly na orbitální pozici 133° západně, kde nadále funguje správně.

Avšak AMC-9 je daleko od tzv. zombie satelitu, protože družice už není aktivní. Jinými slovy, když satelit společnosti SES bude nadále pomalu unášen – a časem může být hrozbou pro jiné družice – nebude přijímat své (primární) signály a nebude se pokoušet o retransmisi svých signálů.

I když společnost SES oznámila potenciální ztrátu příjmů z družice AMC-9 a její dopad na letošní plán příjmů, konečný výsledek nemusí být katastrofální. Avšak na to si ještě počkáme. Více informací bychom mohli mít, až technici a inženýři získají lepší představu o tom, co se stalo se satelitem na oběžné dráze a jak postupuje volné unášení satelitu.

Společnost SES zdůrazňuje, že zdaleka není vše ztraceno, a stále je naděje, že spojení – pokud jde o přímé řízení – by mohlo být obnoveno.

V každém případě zkušenosti z roku 2010 vedly ke spolupráci průmyslového odvětví na zabránění problémům na oběžné dráze a tyto zkušenosti by mohly být opět dobře využity.


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24846/ses-amc-9-je-nyni-zatoulany-satelit/