Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 11:44:18   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

David Švehlík mezi vrahy - Život a doba soudce A.K. se vrací v nové řadě na obrazovky České televize

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 16.08.2017


Soudce Adam Klos v podání herce Davida Švehlíka přesedlal z občanského práva na trestní. Přišel o otce, vychovává dceru a soudí ty nejzávažnější trestné činy. První díl druhé řady seriálu Život a doba soudce A.K. se na obrazovkách České televize objeví v pondělí 28. srpna ve 20.00 hodin na ČT1. Na vzniku seriálu se podíleli čtyři přední čeští režiséři: Robert Sedláček, Bohdan Sláma, Radim Špaček a Petr Marek.


„Soudní síň bude i nadále tvořit těžiště příběhů, ale nabídneme mnohem více exteriérů, akčních scén a ústřední kriminální případ budeme často sledovat i naživo, tak jak se odehrál. A hlavně, dopad trestních činů a Adamových rozhodnutí je mnohem fatálnější. Jak pro společnost, tak pro svědomí samotného soudce,“ uvádí kreativní producent Jan Lekeš.

Adam Klos je totiž nyní soudcem trestního práva u Městského soudu v Praze. Už nesoudí rodinné spory, ale ty největší zločince, nejzávažnější trestné činy a problematické trestní kauzy. U nich se navíc tvůrci druhé řady originálního seriálu inspirovali ve většině případů skutečnými zločiny, které často ve své době vzbuzovaly velký zájem veřejnosti. „Jde o podobnost základního motivu, naše případy jsou fabulované fikce, ale postupy a rozhodnutí soudu by měly odrážet realitu,“ říká Jan Lekeš a scenárista Zděnek Zapletal ho doplňuje: „Některé příběhy jsou čistá fikce, u jiných byly inspirací skutečné příběhy. Vyšetřování a soudní líčení je ale ve všech případech vymyšleno.“

Druhá série Života a doby soudce A.K. přináší i rozdíl ve vyprávění. „Obrovskou změnou oproti první sérii je, že nyní v seriálu ukazujeme, jak se případ vyvinul, takže divák je vlastně chytřejší a informovanější než soudce a myslím, že se tak může lépe ztotožňovat s dilematem rozhodování,“ upřesňuje Bohdan Sláma a Robert Sedláček dodává: „Na jednotlivých případech ukazujeme, jak hledání pravdy, když se rozdrobí do mnoha různých fragmentů, najednou přestane dávat smysl. Naštěstí divák od začátku ví, jak se to přesně stalo. Toto rozdělení by na něj proto nemělo žádný vliv.“

Na jedné straně stojí státní zástupce rozebírající s policisty důkazy, návrh trestu či slabá místa obhajoby. Na druhé straně právníci s obžalovaným rekapitulují vlastní strategii a hledají trhliny v obžalobě. To vše vrcholí u soudu v čele s Adamem Klosem, kde začíná bitva, v níž vítězství nebo prohra mohou znamenat ztrátu svobody a naprostý existenční krach.

Zásadní změny přicházejí i v osobním životě Adama Klose. Stará se o dceru, která mu zůstala po Lauře, a po smrti otce bydlí u matky, jež zůstala sama. „Narození dcery je pro Adama velmi silný moment. Je zaneprázdněn hledáním spravedlnosti a najednou přijdou velmi silné city k dceři, které jsou ještě posíleny tím, že její matka je nezvěstná. Dcera v příběhu slouží jako takový protipól soudní síně,“ říká představitel hlavní role David Švehlík. Neméně podstatnou vedlejší linku příběhu pak tvoří Adamovi sousedé - ve vedlejší vile se totiž dějí věci provokující jeho představivost. A když si začne dávat dohromady souvislosti, zatáhne nakonec do svých úvah i svého kamaráda Igora známého už z první série. „Igora a Adama diváci uvidí ve velice důvěrných kamarádských chvílích, které však vyústí až v rozepři. Profesně se potkají na jednom případu, který je rozkmotří,” prozrazuje Marek Daniel.

Druhé série se ujali oceňovaní čeští režiséři - spoluautor projektu Robert Sedláček natočil šest dílů, Bohdan Sláma a Radim Špaček každý po třech a Petr Marek, který v první řadě figuroval jako autor hudby, jeden díl. „Diverzita je hrozně důležitá. Kdybych to dělal sám, tak to nebude taková zábava, protože bych se v tom množství utopil,“ poznamenává Robert Sedláček. „Náš seriál považuju za velmi užitečný - dává obyčejným lidem, kteří se s justicí zase tak často nestřetnou, určitou představu o tom, jak obtížné je hledat pravdu a jak důležité je nad vším pochybovat,“ uzavírá Radim Špaček.


Život a doba soudce A.K. II

režie: Robert Sedláček, Bohdan Sláma, Radim Špaček, Petr Marek
scénář: Zdeněk Zapletal
kamera: Jan Šuster
dramaturgie: Jan Otčenášek
architekt: Martin Kurel
výkonný producent ČT: Martin Lubomírský
výkonný producent Buc-film: Jaroslav Bouček
kreativní producent: Jan Lekeš
hrají: David Švehlík, Daniela Kolářová, Marek Daniel, Daniela Byrtusová, Gabriela Míčová, Jaroslav Plesl, Zuzana Stivínová a další


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, Komunikace a PR


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.08.2017 • Zemřela scénáristka seriálu O vodníku Česílkovi Anna Jurásková
16.08.2017 • Elvis Presley jako král rock’n’rollu, herec i milenec - dnes na ČT art
15.08.2017 • Atomové bomby v akci
15.08.2017 • Prima Comedy Central přináší komediální seriál Muž hledá ženu
15.08.2017 • Ohnivý kuře zaplnilo náplavku!
14.08.2017 • Londýnské MS v atletice přilákalo k obrazovkám téměř 3 miliony diváků

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist