Lidové noviny komentují nástup digitalizace
Autor: Česká média , e-mail: redakce@ceska-media.cz Přidané: 03.09.2007
Nástup digitálního vysílání v Česku komentují dnešní Lidové noviny. Komentátor deníku srovnává, jak jsou na tom s postupem digitalizace v některých dalších státech a konstatuje, že nejsme tak strašně daleko na chvostu, jak si občas sebemrskačsky říkáme.

"Není sporu o tom, že vše mohlo začít dřív. Důvody, proč nezačalo, jsou mnohé. Nevyjasněnost kompetencí Českého telekomunikačního úřadu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání byla jedním z nich. Podstatný důvod je politický. Naše politika se řídí ozvěnami výzkumů veřejného mínění a veřejné mínění se řídí tím, co jim televize nakukají. To druhé možná není stoprocentní pravda, ale podstatné je, že si to politici myslí a televizí se bojí. Proto se propásla možnost prosadit nové podmínky při prodlužování licencí," píše komentátor.

Jelikož je touha po změnách v člověku stejně silná jako nedůvěra ke změnám, vždy podle něj záleží na tom, zda se prosadí pokrok či zpátečnictví. "Vinou slepoty a zbabělosti politických elit opakovaně vyhrává to druhé. Nedůvěra k novotám je ovšem patrná i na straně televizí, a to nejen u nás. Změna podstaty jakéhokoli provozu hrozí personálním zemětřesením, a kdo by chtěl přijít o své jisté," naznačuje.

Zdroj: ČTK, kri, ČM (bk), 3. září 2007

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2508/lidove-noviny-komentuji-nastup-digitalizace/