Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 23:16:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Chlapi nezapláčou ani v českých kinech – už od 5. října

  Autor: Aerofilms , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 18.09.2017


Jako už tradičně uvede v říjnu distribuční label KVIFF Distribution do českých kin jeden z nejvýraznějších filmů uplynulého ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Po Sorrentinově Mládí v roce 2015 a vítězném filmu soutěže Rodinné štěstí v loňském roce padla letos volba na další soutěžní film, balkánský koprodukční snímek Chlapi nepláčou.


Ten si kromě pozitivních ohlasů od odborné veřejnosti i diváků z letošní soutěže odvezl také druhé nejvyšší ocenění festivalu, Zvláštní cenu poroty. Působivé drama diváky přenáší do prostředí opuštěného horského hotelu, ve kterém probíhá psychologický experiment s válečnými veterány. Film, který lze vnímat jako originální epilog za traumaty jugoslávské války, vstoupí do českých kin 5. října a stane se tak už dvanáctým filmem KVIFF Distribution, ve kterém se spojují aktivity MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.

Světová premiéra na karlovarském festivalu přinesla filmu řadu pozitivních recenzí jak od českých, tak zahraničních novinářů. „Tento film je skutečnou mozaikou, nikdy se nezaměřuje jen na jednu postavu, ústřední příběh vytváří plejáda drsných chlapů a jejich životní osudy… mnohé z těchto mužů spasí, jedině když se stáhnou a dají prostor budoucím generacím nezasaženým válkou,“ napsal například v recenzi portál ScreenDaily. The Hollywood Reporter film označil za „...objevný vhled do spletité směsi toxické maskulinity, etnických konfliktů a reálných traumat.“

Český filmový publicista Tomáš Stejskal film označil za jeden z vrcholů letošního karlovarského festivalu a vyzdvihl zejména originální přístup ke známému tématu: „…rozhodně ani na vteřinu nepřináší pocit, že tohle už jsme mockrát viděli.“


Když chceš odpustit jiným, musíš nejprve odpustit sám sobě

Válečné konflikty z devadesátých let zanechaly kromě viditelných stop v krajině bývalé Jugoslávie také hluboké rány ve vzpomínkách všech rozeštvaných národů. Každá ze zasažených zemí tuto ponurou minulost interpretuje po svém. Když se tedy necelých dvacet let po ukončení války sejde v jednom odlehlém horském hotelu na několikadenní terapeutické sezení nesourodá skupina veteránů, rozhodně nemůžeme čekat žádnou idylu. Právě naopak, v této nebezpečně nestabilní situaci může zapůsobit jako náhlá rozbuška jediné nešetrné slovo nebo zdánlivě nevraživý pohled. To proto, že tito bývalí vojáci, kteří zarytě lpí na své nezpochybnitelné maskulinitě a předsudcích, odmítají připustit nelidskost válečných zločinů, ať už je spáchali oni, nebo někdo jiný.

Výtečně natočené drama o tom, že se nejprve musíme naučit odpouštět sami sobě, než dokážeme odpustit druhým, se může pochlubit hvězdným obsazením nejlepších balkánských herců. Kromě Sebastiana Cavazzy v roli terapeuta, zapřisáhlého pacifisty, uvidíme ve filmu skvělého Emira Hadžihafizbegoviće, Leona Lučeva, Izudina Bajroviće, Borise Isakoviće, Ermina Brava, Bo¬rise Lera, a Iva Gregureviće.

O opěvované překvapení letošního ročníku MFF KV se postaral režisér Alen Drljević, renomovaný dokumentarista, v oblasti hraného filmu však debutant. Právě zkušenost Drljeviće s filmovým dokumentem dodává filmu na jeho syrovosti a působivosti. Producentkou filmu Chlapi nepláčou je Jasmila Žbanić, českým divákům známá například díky svému filmu Grbavica z roku 2006.


KVIFF DISTRIBUTION – Společný distribuční label MFF KV, České televize a Aerofilms

Film Chlapi nepláčou vstoupí do českých kin pod distribučním labelem KVIFF Distribution, který vytvořil Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary v roce 2015 ve spolupráci s Českou televizí a distribuční společností Aerofilms.

Díky KVIFF Distribution jsou v průběhu roku do české distribuce uváděny zajímavé filmové tituly ze světové produkce. Česká televize zase vytipuje nejzajímavější televizní filmy a nabídne je pro mimořádné promítání v kinech. Smyslem této aktivity je uvést do domácí distribuce originální a umělecky hodnotné snímky, které by jinak složitě hledaly cestu k divákovi standardní distribuční cestou.

Prvním titulem labelu KVIFF Distribution se stal film Mládí italského režiséra Paola Sorrentina, který byl s velkým diváckým ohlasem do českých kin uveden 8. října 2015. Aktivity labelu v červenci 2016 rozšířila akce Vary ve vašem kině, která se letos konala již po druhé a opět do kin přinesla tři vybrané filmové zástupce z festivalu bezprostředně po jeho skončení. Filmy, uvedené labelem KVIFF Distribution, do kin dosud přilákaly více než 200 000 diváků.


Chlapi nepláčou

Drama, Bosna a Hercegovina / Slovinsko / Chorvatsko / Německo, 2017, 98min
Režie: Alen Drljević
Scénář: Alen Drljević
Kamera: Erol Zubčević
Střih: Vladimir Gojun
Hrají: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović
Premiéra: 5. října 2017
Distribuce ČR: KVIFF Distribution


Radka Urbancová, aerofilms | kviff distribution


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.09.2017 • Brit, kterého fascinuje česká kultura, dostane cenu za celoživotní dílo na Zlaté Praze
18.09.2017 • Novým riaditeľom Media RTVS bude Igor Slanina
15.09.2017 • Tisková zpráva z 15. zasedání RRTV, konaného dne 12. 9. 2017
15.09.2017 • Studentského Oskara vyhrála po Janu Svěrákovi režisérka Marie Dvořáková
14.09.2017 • Na sekciu spravodajstva, športu a publicistiky RTVS prichádzajú noví ľudia
14.09.2017 • Sobotní Den s Novou přilákal tisíce návštěvníků!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist