Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 10:49:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Deň boja za slobodu a demokraciu s RTVS

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 17.11.2017



RTVS si v rámci špeciálnej sviatočnej štruktúry pripomenie Deň boja za slobodu a demokraciu (17. november) prostredníctvom dokumentov, filmov, inscenácií, rozhovorov a publicistických príspevkov.



Dvojka venuje 17. novembru celý rad programov. Reportážny dokument Plagáty ´89 priblíži o 10:05 plagátovú tvorbu počas dní Nežnej revolúcie z netradičnej galérie - ulice. Dokument Nežný východ o 10:25 mapuje priebeh Nežnej revolúcie na východe Slovenska a o 11:00 Dvojka uvedie literárno-hudobné pásmo s Karlom Krylom – Slovíčka. Dokumentárny film Nežná ´89 o 14:20 ukáže, ako vyzerali dni, počas ktorých sa zosypal komunistický režim.

Tematický večer otvorí o 20:00 priamy prenos z odovzdávania Cien pamäti národa. Ocenenie si prevezmú štyria významní pamätníci, ktorí odkryjú svoje dramatické osudy. O 21:25 prinesie Dvojka koprodukčný film RTVS Fair Play o mladej atlétke v podaní Judit Bárdos. Diváci o 23:00 budú môcť sledovať exkluzívne predstavenie inscenácie Doktor Macbeth pre televízny záznam RTVS po derniére v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Príbeh hry Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka na doskách vyrozprávajú Anna Javorková, Martin Ťapák, Gabriela Mihalčínová Marcinková a Marián Mitaš. Adriana Kučerová, Oskar Rózsa a Peter Kollár sa neskoro večer predstavia v hudobnom dokumente UNDER MY SPELL – Pocta slobode.

Pamätáte si, čo ste robili 17. novembra 1989? Rádio Slovensko túto otázku položí vo svojej rannej relácii Dobré ráno, Slovensko nielen poslucháčom, ale i študentským aktivistom z novembra 1989 Jánovi Bubeník, Tónovi Popovičovi, či spevákom Petrovi Lipovi, Petrovi Bičovi a Róbertovi Opatovskému. Tematike Nežnej revolúcie sa budú venovať aj publicistické príspevky. Hosťom Nočnej pyramídy bude Jozef Leikert, literát, poet, autor faktografických kníh, vysokoškolský pedagóg a hovorca bývalého prezidenta Rudolfa Schustera.

Aj Rádio Regina upraví v piatok 17. novembra program do sviatočnej štruktúry. V publicistických materiáloch po 10:00 prinesie Regina Západ doteraz nepublikované spomienky Františky Muzikovej a Vojtecha Mikláša o prenasledovaní a väznení za vieru v období komunizmu. Regina Západ a Stred ponúknu o 14:00 premiéru pásma PéTéPáci. Touto skratkou boli označovaní bývalí príslušníci pomocných technických práporov, „trestaní“ prácou za politické názory. O 15:00 odvysielajú všetky tri štúdiá rozhlasové pásmo Samizdat. Reláciu o tajnom vydávaní a rozširovaní kníh a periodík počas bývalého režimu pripravila Martina Bačová a získala za ňu prémiu Literárneho fondu za rok 2016. Večer v Rádiu Regina bude patriť fíčru. O 23:00 uvedie Za červenou oponou: Karla a Laco, v ktorom poodhalí život spisovateľa a vysokopostaveného komunistického funkcionára Ladislava Novomeského, jeho manželka Karla. Tá porozpráva nielen o ich spoločnom súkromnom živote, poznamenaný jeho politickou kariérou, a s tým súvisiacimi vzostupmi a pádmi, ale i spletité vzťahy, skutočné charaktery a pozadie rozhodnutí, ktoré písali históriu.

Ranné ladenie na Rádiu Devín bude v znamení rozhovorov. Česko-slovenská pesničkárska osobnosť Vladimír Merta porozpráva o útrapách prenasledovania totalitným režimom v Československu a slovo dostanú aj doboví aktéri, výtvarník Fero Guldan a Rudo Sikora. Do štúdia príde aj Andrea Puková, ktorá predstaví program Stredoerópskeho fóra 2017. Milovníci rozhlasových hier uvítajú titul Pavla Rankova: Doba, v ktorej žijeme a prvú časť hry Žo Langerovej: Vtedy v Bratislave. Ars litera o 17.00 bude patriť prózam Karela Kryla.


Rozhlas a telivízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.11.2017 • Show Jana Krause – 22. 11. 2017
16.11.2017 • Film Bo Hai získal ocenění na MFF Cottbus a v listopadu je k vidění v kině Světozor a v Kině Pilotů
16.11.2017 • Začal sa predpredaj vstupeniek na koncerty Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu
16.11.2017 • Česká televize točí v Beskydech Strážmistra Topinku - spin off Doktora Martina
15.11.2017 • Prima Partička 12. díl - 16. 11.
15.11.2017 • Morous s něžnou duší se vrací - Hynek Čermák bude podruhé Rapl

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist