Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 07:22:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Skutečné příběhy na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 06.12.2017


Máme pro vás pestrou nabídku zajímavostí. Prožijte příběh hrdinů, seznamte se s maminkou atomové bomby, zjistěte, jak vznikla nákupní horečka, a pročtěte si katastrofický deník. Prima ZOOM nabízí největší rozmanitost poznání.


Nechte se vtáhnout do děje:

07. 12., 20.00 hod. – Pearl Harbor: Příběh hrdinů
12. 12., 21.05 hod. – Matka atomové bomby
16. 12., 22.05 hod. – Zrození nákupní horečky
20. 12., 22.10 hod. – 2016: Deník katastrof


Pearl Harbor: Příběh hrdinů (opakování neděle 10. 12. v 15.35)

Útok na Pearl Harbor změnil běh dějin, definoval válečnou strategii Ameriky na následujících 75 let a stvořil hrdiny z obyčejných mužů. Ráno 7. prosince 1941 byla Británie oslabená válkou s Hitlerovým nacistickým Německem. Ani ne o dvě hodiny později došlo k útoku na Pearl Harbor, Amerika se ocitla uprostřed druhé světové války a Británie byla zachráněna. Útok se stal jedním z klíčových momentů dějin 20. století, ale vzpomíná se na něj také díky mnohým hrdinným činům námořníků, pilotů i civilistů, kteří nečekali, až dostanou rozkaz, a sami se začali bránit. Tito stateční muži prokázali odvahu tváří v tvář smrtelnému nebezpečí, a jejich krajané jsou na ně díky tomu hrdí. Ať už pomáhali jiným nebo opětovali japonskou palbu, mnohdy překročili své povinnosti a podařilo se jim zachránit mnoho životů. Byli mezi nimi muži jako John Charles England, Doris Miller, Philip Rasmussen, Julio De Castro a Donald Kirby Ross. Pearl Harbor: Příběh hrdinů odhaluje jejich dramatické, dosud neznámé příběhy.


Matka atomové bomby (opakování pátek 15. 12. v 17.20)

Lise Meitnerová vyrůstala ve Vídni ve volnomyšlenkářské rodině, ve které mohla klidně rozvíjet svou zvědavost. Od dětství měla velký zájem o přírodní vědy. Proto jí i jejím sestrám zaplatil otec soukromého učitele, který je připravil k maturitní zkoušce, kterou v té době běžně dělali jen chlapci. Lise u zkoušky excelovala a stala se jednou z prvních dvou dívek, kterým bylo umožněno studovat fyziku na univerzitě. Jejím nejslavnějším profesorem byl Ludwig Bolzmann, který Lisu ve všem podporoval, ale zemřel brzy. Jeho místo nabídli Maxi Planckovi, ale ten chtěl zůstat v Berlíně, takže se Lise sbalila a odjela do Berlína za ním. V té době byl Berlín líhní nositelů Nobelových cen. V Berlíně ale nebyli na ženu ve vědě připraveni, i když Max Planck byl ochoten jí dát šanci. Nakonec začíná pracovat s chemikem Ottou Hahnem. Lise se dává do práce i přes to, že jediné ženy, které v té době měly povolení vstoupit na půdu univerzity, byly uklízečky. Otto Hahn se věnoval studiu radioaktivity, zatímco Lise byla teoretická fyzička. Radioaktivita ale jejich znalosti spojila. Stali se z nich přátelé na dalších šedesát let. Když vypukla válka, všichni byli posláni na frontu. Lise se stala zdravotnicí a byla vyslána na východní frontu, zatímco Otto vyvíjel bojové plyny pro německou armádu. Po válce a po rozpadu Rakousko-Uherska se Lise vrací do Berlína, kde pracuje pro Alberta Einsteina. Díky tomu se setkávala s největšími vědeckými hvězdami své doby. Lise se podílí na výrobě nových transuranů a stává se německou Madame Curie. Ale během třicátých let se začíná situace měnit. Mnoho jejích spolupracovníků je propuštěno a donuceno opustit zemi, mezi nimi i Albert Einstein nebo Max Born. Lise se v té době cítila bezpečně, přátelila se s vlivnými lidmi v univerzitním ústavu. Lise se rozhodla zůstat v Berlíně, navíc byla Rakušankou. Po připojení Rakouska k Říši se ale stává Němkou a platí pro ni německé zákony. Otto Hahn ji přesvědčí, aby odjela. Byla totiž poloviční židovkou. Odjíždí tak do Stockholmu, kde dostala práci. Musí začít znovu, ale Otto Hahn ji neustále informuje o svých vědeckých výsledcích. Díky tomu se může Lise dál podílet na vědeckém výzkumu a společně objevují jaderné štěpení. Lise se okamžitě začala obávat, že by jejího objevu mohl využít zbrojní průmysl. V USA se rozjíždí Projekt Manhattan, jehož výsledkem je jaderná bomba. Lise Meitnerová nechápe, proč ji všichni spojují s bombou. Ona ji přece nevyrobila ani nerozhodla o jejím svržení.


Zrození nákupní horečky (opakování úterý 19. 12. v 15.30)

Obchodní dům je určitě jedním z nejchytřejších vynálezů průmyslové revoluce. Kromě toho, že se díky němu doslova zrodil koncept nakupování, stál také na začátku konzumní kultury a položil základy emancipace žen. Tento snímek přináší zasvěcené rozhovory, překrásné záběry a jedinečné výňatky z dobových deníků. Zachycuje málo známé společenské dějiny fenoménu nákupní horečky, která se zmocnila celého světa a navždy změnila životy žen, národní hospodářství i celou naši společnost.


2016: Deník katastrof (opakování sobota 23. 12. v 16.10)

Minulý rok jsme přečkali těžké sněhové bouře a smrtící laviny v Americe i Evropě. La Niña, která přináší chladné vody až k rovníkovému pásu, byla silnější než dřív. O to víc ovlivnila počasí po celém světě: vytlačovala cyklóny z jejich obvyklých tras, zvyšovala úroveň hladiny moří a přesouvala oblasti, ve kterých dochází ke srážkám, a kde je naopak sucho. Znamená to, že se rok 2016 stal bodem zlomu na cestě k nezvratitelným klimatickým změnám a geologickému chaosu? Dokumentární film 2016: Deník katastrof zachycuje tyto nevítané světové události v ultra vysokém rozlišení.


Ty nejzajímavější příběhy najdete na Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.12.2017 • Žena, která změnila Evropu - ČT uvede koprodukční velkofilm Marie Terezie
07.12.2017 • Vánoční pořady na Mňam TV - zahraniční i vlastní produkce!
07.12.2017 • Jaký dárek je nejcennější? Napoví pohádka České televize Nejkrásnější dar
06.12.2017 • Prima Partička 15. díl - 7. 12.
06.12.2017 • RTVS si pripomenie jazzového hudobníka Juraja Lehotského
05.12.2017 • Rádio Slovensko odvysiela cyklus príspevkov o rozdelení ČSFR, pripraví ich Michal Tvarožek

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist