Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:55:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Miroslav Vitouš – nový dokument ČT představuje jazzovou legendu

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 09.12.2017


Příběh světově proslulého českého kontrabasisty Miroslava Vitouše, jehož jazzová tvorba ovlivnila styl mnoha hudebníků na celém světě, natočil režisér Petr Kaňka. ČT art ho u příležitosti Vitoušových 70. narozenin uvede v premiéře v neděli 10. prosince 2017 v 21:50. Dokument vznikl v koprodukci brněnského studia České televize.


Kontrabasista Miroslav Vitouš vystudoval hudbu na Pražské konzervatoři a po vítězství v hudební soutěži ve Vídni si zajistil stipendium na Berklee College of Music v americkém Bostonu. V USA pak zahájil kariéru, která jej katapultovala mezi světové jazzové legendy.

„Vitouš patří k hrstce českých jazzmanů, kteří se po emigraci nepřehlédnutelně prosadili ve světě,“ říká dramaturg Martin Polák a přidává konkrétní příklady: „V roce 1970 založil spolu s Waynem Shorterem a Joem Zawinulem legendární fussion formaci Weather Report. Pak se vydal vlastní cestou a natočil celou řadu alb, na kterých hráli ti nejslavnější jazzoví hudebníci, například Chick Corea, Roy Haynes nebo John McLaughlin.“

„Film respektuje požadavky životopisného filmu, i když neusiluje o lineárnost a doslovnost,“ zamýšlí se režisér Petr Kaňka, který se netají tím, že ho vlna fussion rocku a jazzu citelně zasáhla. „Film zrcadlí Miroslavovu osobnost, její umělecký i duchovní rozměr a svým obsahem vystupuje z minulosti do přítomnosti, protože již nyní vyvolává ambivalentní pocity u samotného hrdiny filmu,“ dodává režisér.

Tvůrci se soustředili na propojení hudebníkovy tvorby a kariéry s českou kulturou. Zejména proto, že Vitouš je v zahraničí známější než v České republice. Využili k tomu dokumentární materiál z koncertů v Güterslohu u Hannoveru, kde loni účinkoval v cyklu prezentujícím jazzové legendy spolu se světově proslulými hudebníky. Ostatně, Aydin Esen, Gary Campbell, Robert Bonisolo a Roberto Gatto o osobnosti Miroslava v dokumentu také vypovídají. V České republice pak byla kamera přítomna letos v dubnu na koncertu k Mezinárodnímu dni jazzu v Akropoli, který byl přenášen v přímém přenosu do řady evropských zemí.

Pro dokumentární časosběrný film to byla příležitost zachytit výkony jazzové legendy s českými jazzmany Karlem Růžičkou a Lubošem Šrámkem. Do struktury scénáře vplynuly i části Vitoušova pódiového výkonu v brněnském Sonu, kde mu byl partnerem kytarista Rudy Linka. Výpovědi hudebníků, jako jsou Chick Corea, Rudy Linka, Michal Pavlíček, Martin Kratochvíl, Alan Vitouš nebo znalce Franka Kuznika dotváří mapu životních osudů jazzové legendy.

Dokumentární film vznikl v koprodukci České televize s producentem Petrem Kaňkou a společností Bio Art Production, za podpory Ochranného svazu autorského a městské části Praha 1.


Česká televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.12.2017 • Žena, která změnila Evropu - ČT uvede koprodukční velkofilm Marie Terezie
10.12.2017 • Show Jana Krause – 13. 12. 2017
08.12.2017 • Archív adventných koncertov je nielen na webe RTVS, ale aj v HbbTV
08.12.2017 • Diváci Prima COOL si poprvé sami zvolí štědrovečerní filmy
07.12.2017 • Vánoční pořady na Mňam TV - zahraniční i vlastní produkce!
07.12.2017 • Jaký dárek je nejcennější? Napoví pohádka České televize Nejkrásnější dar

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist