Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 16:39:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Česká televize zahájí přechod k televiznímu vysílání ve standardu DVB-T2

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 11.12.2017


Česká televize uzavřela první kolo jednání o přechodu na televizní vysílání v novém standardu pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Vlivem legislativního zpoždění přijetí tzv. diginovely zákona o elektronických komunikacích, která podmínky přechodu na DVB-T2 upravuje, však bylo nutné pozměnit časový harmonogram přechodu. Česká televize bude také muset v předstihu uvolnit některé kmitočty současného multiplexu veřejné služby.


Diginovela zákona o elektronických komunikacích vstoupila v platnost až 2. září letošního roku. Současně s tím se, v rámci zahájení přípravy technického plánu přechodu (TPP) ukázalo, že Česká televize musí uvolnit některé kmitočty multiplexu veřejné služby už ve druhé polovině roku 2019, namísto v polovině roku 2020, protože jinak by nebylo možné spustit ostatní finální sítě a dosáhnout ukončení vysílání ve stávajícím standardu ke konci června roku 2020.

Přechod na nový standard je nutný kvůli tomu, že Česko musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí Evropského parlamentu a Evropské Rady uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu. Jak konstatuje generální ředitel České televize Petr Dvořák: „Česká televize udělá maximum proto, aby přechod na standard DVB-T2 proběhl podle plánu v termínu do konce června roku 2020, a co nejšetrněji ke stávajícím uživatelům volného terestrického vysílání České televize.“

Upravený harmonogram přechodu veřejnoprávního multiplexu na vysílání ve standardu DVB-T2 předpokládá technickou přípravu, a to v období od ledna do března příštího roku. Následně bude zahájeno vysílání přechodového multiplexu (ten již bude dominantně postaven na cílovém kanálu 26). Přechodový multiplex bude v provozu až do června roku 2020. Zákonem stanoveného pokrytí, tj. 95 % obyvatelstva ČR, by mělo být dosaženo na konci června příštího roku. Finální síť multiplexu veřejné služby fakticky vznikne přeladěním oblasti jižních Čech a Ústeckého kraje. Přesný harmonogram postupného ukončování DVB-T vysílání v ČR bude stanoven v TPP nejpozději do 30. 6. 2018.

Vysílače současného multiplexu veřejné služby se budou postupně vypínat od poloviny roku 2019, a to podle již zmíněného TPP, který pro Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje Český telekomunikační úřad. Pro udržení současného rozsahu vysílacích služeb budou až do dosažení pokrytí 95% obyvatelstva vysíláním ve standardu DBV-T2/HEVC prodlouženy všechny vysílací smlouvy, jejichž platnost by jinak s letošním rokem končila.

Česká televize měla rozhodující podíl už na přechodu od analogového terestrického vysílání k digitálnímu vysílání. Standard DVB-T2/HEVC umožní vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Díky zvětšení kapacity multiplexu v rámci druhé vlny digitalizace bude moci Česká televize ke třem programům, které už nyní ve volném šíření nabízí ve vysokém rozlišení, přidat v HD i kanály ČT24, ČT :D a ČT art.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 11. 12. 2017





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.12.2017 • DVB-T2 v Belgii: placená televize TV Vlaanderen
02.12.2017 • V decembri bude JOJ Cinema cez anténu bezplatne
23.11.2017 • Přechodová síť pro vysílání v DVB-T2 bude dostupná pro víc než 90 % domácností, na trhu je už více než 1200 vhodných přijímačů
12.11.2017 • DVB-T2 v Singapuru: prodloužení analogového vysílání
06.11.2017 • Detská RikTV bude v novembri cez anténu zdarma
25.10.2017 • DVB-T2 v celém Rakousku

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist