Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 12:13:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Miroslav Zikmund – legenda se vrací

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 15.12.2017


Většina lidí zná dvojici slavných cestovatelů Zikmunda a Hanzelku. Téměř nikdo však neví, jaký skutečně žili život. Na většinu otázek spojených s touto dvojicí odpovídá seriál Miroslav Zikmund: Cesta stoletím režiséra Petra Horkého, který se 17. prosince vrací na obrazovky na Prima ZOOM. Poprvé od premiéry v roce 2014! A patří mezi nejúspěšnější dokumenty.


neděle 17. 12., 20.00 hod. - Miroslav Zikmund: Cesta stoletím (1919–1953)
neděle 24. 12., 20.00 hod. - Miroslav Zikmund: Cesta stoletím (1953–1972)
neděle 31. 12., 20.00 hod. - Miroslav Zikmund: Cesta stoletím (1972–2014)


Miroslav Zikmund: Cesta stoletím (opakování vždy ve středu po 13.00)

Jejich zážitky z cest znají miliony lidí na celém světě. Legendární dvojici spojuje 111 tisíc najetých kilometrů, na nichž strávili celkem 9 let. Na svém kontě mají 6,5 milionu prodaných knih v 11 světových jazycích, 4 celovečerní filmy a 147 dokumentárních a televizních filmů. Jejich přátelství přetrvává i po smrti. Poutavý příběh o dvojici Zikmund a Hanzelka odkryje dosud nezveřejněné skutečnosti. Seriál představuje obdivované cestovatele v nových souvislostech – prostřednictvím velkého chlapského přátelství, které rozhodně neskončilo smrtí jednoho z nich, pohledem do soukromých až intimních sfér obou mužů, pohledem na jejich rodiny, přátele a nepřátele i pohledem na jejich chyby, omyly a poučení, které jim posléze umožnily odolat největším politickým tlakům a pronásledování.

Miroslav Zikmund je fenomenální cestovatel, fotograf, spisovatel a publicista, který se v příštím roce dožívá 99 let. Málokdo ví, že si tato světová osobnost s takřka fenomenální pamětí již sedmdesát let denně píše deník. A nyní odtajňuje své celoživotní vzpomínky. Jsou nejen úžasným osobním svědectvím, ale také přesným dokumentem doby. Série přináší také chronologický a osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti“. Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty i lovci lebek. Seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Dožil se nástupu demokracie a hrdě jde životem dál.

Je zde však mnoho dalších událostí, které se po mnoho let skrývaly pod povrchem. Zikmund byl také překladatelem pro americké a ruské armády, když se setkaly při osvobozování u Plzně. Osobně se účastnil soudu s K. H. Frankem, a dokonce i fotil inauguraci prezidenta Beneše. Jako chlapec snil o tom, že bude soudním stenografem, ale jeho prvním zaměstnáním byl porážeč na jatkách. Podobná překvapení provází jeho život až do dnešní doby a naplňují Zikmundovo životní krédo: „Život je přesný součet náhod.“ Objeví se také velmi osobní témata, jako vztah k ženám, úmrtí manželky, rozpad rodiny či vztah ke KSČ.

Vydejme se napříč dějinami a nechejme si vyprávět příběh minulého století prostřednictvím muže, který jej zažil! Režisér, spisovatel, fotograf, moderátor a cestovatel Petr Horký měl to štěstí, že se z obdivovatele Miroslava Zikmunda mohl stát jeho kolegou, spolupracovníkem a také přítelem. A díky tomu se mu dostalo té výsady, že mu Miroslav Zikmund svěřil své deníky jako podklad pro vznik tohoto dokumentu. „Jak jsem za těch sedmnáct let postupně poznával Miroslava Zikmunda jako člověka, jako chlapa, kterému se líbí ženy, ocení dobré víno nebo kvalitní valašskou slivovici, stále více jsem si uvědomoval, že jsem viděl řadu filmů o fenoménu Zikmund a Hanzelka, mnohé byly dokonce velice oslavné, ale žádný z nich vlastně neukazoval, co to bylo za chlapy. Co je jejich vášeň a cestovatelské nadšení stálo, jak na tom byli s rodinami, s penězi, s dětmi, prostě s klasickými lidskými situacemi… A mojí nadějí bylo, že by se to naše dlouholeté – troufnu si říci přátelství – mohlo zhodnotit právě tak, aby vznikl film ne o fenoménu Zikmund a Hanzelka, ale o nich jako o lidech se všemi lidskými rysy – s bolestmi, úspěchy i selháními,“ říká Petr Horký.

Filmové podklady vznikaly postupně tři a půl roku. Petr Horký natočil s Miroslavem Zikmundem více než třicet hodin jeho vzpomínek a komentářů, zhlédl dalších pětadvacet hodin archivních i rodinných filmů, pročetl tisíce stran ze Zikmundových soukromých deníků. Na scénáři spolupracoval s dlouholetým spoluautorem, kamarádem a znalcem práce H+Z, Miroslavem Náplavou. Před kamerou se objeví řada unikátních a dosud nepublikovaných záběrů či svědectví nejen z cest legendární dvojice. V dokumentární sérii promluví také spisovatel Ludvík Vaculík, producentka filmů H+Z Věra Lukášová či introvertní syn pana Zikmunda. Hudby se ujali originální muzikantka a instrumentalistka Radůza a Robert Jíša.

Legendární seriál opět na Prima ZOOM.


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.12.2017 • Žena, která změnila Evropu - ČT uvede koprodukční velkofilm Marie Terezie
16.12.2017 • Nasajte vianočnú atmosféru na Mňam TV
16.12.2017 • Viasat World získává další špičkovou dramatickou televizní tvorbu
15.12.2017 • Česká televize zahajuje osmičkový rok desítkami originálních premiér
14.12.2017 • Marek Eben a kocourek s modrýma očima
13.12.2017 • Prima Partička 16. díl - 14. 12.

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist