Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 20:31:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Portréty, cestopisy i významné dějinné události - ČT představuje 42 nových dokumentů

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 19.03.2018


Velký biografický dokument o životě a díle režiséra Miloše Formana, náhled do soukromé korespondence Franze Kafky s jeho celoživotní múzou Milenou Jesenskou, příběh nejmladšího města České republiky – Havířova, rybí obři v českých vodách nebo portrét kultovní postavy Josefa Spejbla, která v příštím roce oslaví sté narozeniny. To je jen několik málo témat aktuálně připravovaných dokumentů České televize.


„V loňském roce jsme přijali do výroby tři sta devadesát nových projektů. Z toho téměř čtyřicet procent, rovných sto pětapadesát projektů, představuje dokumentární, publicistickou a vzdělávací tvorbu. Kromě konkrétních osudů se zaměříme i na společnost v širším kontextu. Upozorníme například na celosvětový nedostatek zdravotních sester, který má za následek rušení nemocničních lůžek a zavírání celých oddělení, všimneme si osudu hasičů, pro něž je nebezpečí nedílnou součástí profese, a dotkneme se i tolik skloňovaného tématu inkluze,“ prozrazuje generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Dokumentární filmy dokáží vyvolat intenzivní zážitek a prohloubit u diváka jeho zájem k tématu. Mnohdy se zaměřují na problémy nebo směřování současné společnosti a vzbuzují tak vášnivé debaty. V loňském roce získaly dokumenty, na kterých se Česká televize podílela, více než dvě desítky festivalových cen, a přivedly do kin a k televizním obrazovkám stovky tisíc diváků.

Minulý týden byl Českým lvem oceněn biografický film Červená režisérky Olgy Sommerové. Mezi nominovanými byly i další snímky České televize, včetně Hranice práce z cyklu Český žurnál mladé autorky Apoleny Rychlíkové, který získal cenu za nejlepší dokumentární film na Cenách české filmové kritiky a cenu diváků a za nejlepší český dokument na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Dlouhodobě oceňovanou a diváky i kritiky uznávanou režisérkou je Helena Třeštíková, která v současné době připravuje film Miloš Forman – Cesta ke svobodě. „Když mi bylo asi 13 let, stal se zázrak. Viděla jsem v kině film Konkurs a svět se změnil. Na plátně jsem najednou viděla život, jaký jsem znala. Zmizel pocit, že ve filmech se vypráví o jiném, lepším světě, než jaký máme okolo sebe. Film nemusí konstruovat iluzi, ale může přiblížit pravdu života! To bylo důležité poznání. Propadla jsem filmům české nové vlny a tajně snila, že bych jednou také chtěla filmy dělat. Filmy české nové vlny znamenaly dotek svobody a staly se součástí mé soustavy citů a emocí, které utvářely můj další život, mé usilování a definovaly mou identitu. Za to, že jsem se stala režisérkou, vlastně vděčím Miloši Formanovi,“ svěřuje se Helena Třeštíková.

Neodmyslitelnou součástí dokumentární tvorby je také ne vždy příjemný pohled do historie. Česká televize tak připravuje snímek o nejzápornějším hrdinovi, nejen 10. století, Boleslavovi I., nebo sérii o aférách a skandálech, které narušují idealizovaný obraz období první republiky. Kulturně orientovaní diváci náhlednou do zákulisí Národního divadla nebo nového cirkusu a příznivci cestování prostřednictvím televizní obrazovky navštíví téměř všechny kouty světa včetně dobrodružství nejslavnějších žlutých trabantů.

Pokus uspět na americkém kontinentu představí cestopisný snímek Davida Smoljaka. „Dokument Cimrman dobývá Ameriku by mohl odpovědět na otázku, zda je náš humor přeložitelný do angličtiny a zda je přenositelný do jiného než českého kulturního prostředí. Já z toho mám dojem, že ano, ale ne zcela,“ říká Zdeněk Svěrák.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.03.2018 • Rekordne sledovaná SuperStar opäť porazila konkurenciu!
19.03.2018 • Show Jana Krause – 21. 3. 2018
18.03.2018 • Vrchol domácej hokejovej sezóny odvysiela RTVS už len v HD kvalite
15.03.2018 • Fénix jménem Libušín
14.03.2018 • Susedia, Oteckovia a Televízne noviny najsledovanejšími programami pondelka!
13.03.2018 • Prima Partička 7. díl 2018

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist