Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 03:12:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Tisková zpráva z 13. zasedání RRTV, konaného dne 14. 8. 2018

  Autor: RRTV , e-mail: info@rrtv.cz Přidané: 20.08.2018


Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen "Rada") na svém 13. zasedání projednala 70 bodů programu. Vyhodnotila 31 stížností diváků a posluchačů, vydala sedm upozornění na porušení zákona, rozhodla o zahájení čtyř řízení o přestupku. Rada udělila dvě licence: rozhlasovou pro Hitradio City a satelitní pro TV PAPRIKA CZECH-SLOVAK.


Rada na svém 13. zasedání uložila dvě pokuty a jedno napomenutí:

Zadavateli reklamy, TEREZIA COMPANY s.r.o., pokutu ve výši 10 000,- Kč pro porušení povinnosti stanovené § 5d odst. 3 zákona č. 40/1995 Sb., neboť zadáním reklamy/teleshoppingu s motivem „TEREZIA REISHI“, odvysílané dne 21. října 2017 v čase 12:45:09 hodin na programu NOVA, došlo k porušení povinnosti, aby reklama, prostřednictvím které byl propagován doplněk stravy TEREZIA REISHI, obsahovala zřetelný text "doplněk stravy". V předmětném obchodním sdělení tato kategorizace absentuje jak ve složce zvukové, tak ve formě zřetelného textu.

Společnosti CELMAR MEDIA s.r.o. pokutu ve výši 20 000,- Kč za spáchání přestupku dle § 2 odst. 1 písm. b) zákona č. 40/1995 Sb., kterého se dopustila zadáním teleshoppingového spotu „Active POSTURE", který byl odvysílán dne 25. září 2017 v čase od 16:41:57 hodin do 16:56:57 hodin na programu BARRANDOV PLUS, a který je nekalou obchodní praktikou podle zvláštního předpisu, tj. podle ustanovení § 5 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, neboť v předmětném teleshoppingu tvrdí, že “optimální účinky (nabízeného produktu Active POSTURE) ukazují rozličné studie a potvrdilo je měření hustoty kostí před léčebnou kůrou a po ní”. Žádné „rozličné studie“, které by popisovaly účinky bederního pásu Active POSTURE na hustotu kostí a informace o „měření hustoty kostí před léčebnou kůrou a po ní“ nebyly zadavatelem doloženy. Zadavatel tak v teleshoppingu záměrně uvádí nepravdivou informaci, která může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil. Pokud by spotřebitel věděl, že účinky nabízeného produktu nebyly potvrzeny žádnými studiemi ani měřeními, respektive pokud by věděl, že tvrzení o „rozličných studiích“ a „měření kostí“, jsou nepravdivá, lze se domnívat, že by rozhodnutí o koupi produktu neučinil.

Zadavateli teleshoppingového spotu, Mediashop Holding GmbH, napomenutí, kterým se pachatel výslovně upozorňuje na důsledky svého protiprávního jednání, které mu hrozí v případě opakování protiprávního jednání. Zadavatel byl uznán vinným, neboť zadáním teleshoppingového spotu s motivem „Starlyf Fast Heater“ odvysílaného dne 17. dubna 2017 v čase 5:30:11 hodin na programu NOVA se dopustil porušení ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) zákona č. 40/1995 Sb., neboť tento spot je nekalou obchodní praktikou podle zvláštního předpisu, tj. podle ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a to tím, že v rámci obchodního sdělení je propagován produkt přenosný ohřívač vzduchu Starlyf Fast Heater, přičemž v apelativní výzvě ke koupi je uváděno: „Pokud zavoláte hned teď, tak vám nepošleme základní model Starlyf Fast Heater Basic, ale geniální model Starlyf Fast Heater Delux, který je vybaven takzvaným automatickým regulačním termostatem. Klidně si předehřejte kteroukoli místnost mezi hodnotami patnáct a třicet dva stupňů. Po dosažení požadované teploty se ohřívač Starlyf Fast Heater automaticky vypne a když teplota v místnosti začne klesat Starlyf Fast Heater se zase automaticky sám zapne. A toto nyní dostanete gratis, čili zcela zdarma. Model podobný Starlyf Fast Heater Delux vás běžně může stát třeba až patnáct set nebo dva tisíce korun. Vy ale nyní za jeden z nejmenších a nejúspornějších miniohřívačů zaplatíte neuvěřitelně nízkou zaváděcí cenu mediashopu. Pouze devět set devadesát devět korun. A to znamená, že hned teď můžete ušetřit kolem tisíce korun.“ V internetovém obchodě zadavatele www.mediashop.cz však nelze ani jednu z těchto variant dohledat, produkty označené jako Starlyf Fast Heater Basic a Starlyf Fast Heater Delux absentují, nalézá se zde pouze produkt Starlyf Fast Heater, který disponuje termostatem. Zadavatel nikdy neměl produkt ve verzi Basic k dispozici, nikdy jej neobjednal a nemohl jej tedy ani nabízet k prodeji. U spotřebitelů byl tak záměrně vyvoláván dojem, že existuje jakási základní varianta produktu ohřívač Starlyf Fast Heater (označená přívlastkem Basic), jenž funkcí „automatický regulační termostat“ nedisponuje, kdy při včasném zavolání spotřebitel dostává zdarma/navíc/GRATIS variantu „delux“ produktu ohřívač Starlyf Fast Heater Delux s termostatem. Na spotřebitele byl tak záměrně vytvářen nátlak k obchodnímu rozhodnutí, tedy aby okamžitě reagovali na inzerovanou nabídku, ihned zavolali na uvedené telefonní číslo a získali za stejnou cenu vylepšenou verzi produktu, když ve skutečnosti žádnou výhodu nezískávají, neboť je prodávána jedna jediná varianta produktu, a to „Starlyf Fast Heater“, který sám o sobě disponuje termostatem. Takové jednání bylo způsobilé podstatně ovlivnit ekonomické chování spotřebitele.


Rada udělila společnosti AZ Rádio, s.r.o. podle § 18 zákona č. 231/2001 Sb. licenci k provozování rozhlasového vysílání prostřednictvím vysílačů se souborem technických parametrů Mokrá 2 89,2 MHz / 50 W, pro program Hitradio City, nejdéle však do 10. října 2025 a zamítla žádost druhého žadatele.

Rada udila společnosti AMC Networks Central Europe s.r.o., dle § 25 zákona č. 231/2001 Sb., licenci k provozování televizního vysílání šířeného prostřednictvím družice na 12 let; označení (název) programu: TV PAPRIKA CZECH-SLOVAK; základní programová specifikace: Program o vaření; výčet států, na jejichž území má být vysílání zcela nebo převážně směřováno: Česká republika, Slovenská republika; hlavní jazyk vysílání: český jazyk; časový rozsah vysílání: 24 hodin denně, dle žádosti ze dne 1. srpna 2018, č.j.: RRTV/15068/2018-vac.


Rada se seznámila s vyjádřením Ministerstva kultury k problematice místního a regionálního televizního vysílání v rámci přechodu na DVB-T2.

Rada zaevidovala dva nové poskytovatele audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání (celkem tak k dnešnímu dni eviduje 140 zapsaných poskytovatelů těchto služeb).

Podrobnější informace naleznete v přepisech usnesení Rady na www.rrtv.cz.


V Praze dne 16. 8. 2018, Bc. Ivan Krejčí, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.08.2018 • Kozlovo letní kino na nádvoří pivovaru ve Velkých Popovicích uvede film Jedna ruka netleská
06.08.2018 • Od televize se Češi přesouvají na internet; nejvíce sledují reality show
05.08.2018 • Od počítačové hry ke středověkým památkám - Středočeská centrála cestovního ruchu láká do údolí řeky Sázavy
03.08.2018 • Riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu od 1. 8. predsedá európskym regulátorom
26.07.2018 • CRA spouští nové kariérní stránky
26.07.2018 • Prvním ombudsmanem České televize se stane Čestmír Franěk

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist