Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 11:20:14   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Technologii HbbTV na televizních obrazovkách v Česku využívají již dva miliony diváků, nejoblíbenější je v Praze

  Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 21.08.2018


Počet aktivních HbbTV zařízení se za poslední rok téměř zdvojnásobil, v současné době je v Česku k HbbTV připojeno již 1 060 000 přijímačů. Souvisí to mimo jiné i s příchodem nového standardu pozemního televizního vysílání a certifikací Českých Radiokomunikací (CRA) - DVB-T2 ověřeno. Podle výzkumu FTV Prima, který provedla přímo prostřednictvím technologie HbbTV u více než 60 tisíc domácností, se na jeden přijímač dívá v průměru 2,06 diváků.


Červené tlačítko tak využívá již více než dva miliony lidí. Jedna pětina příjmu HbbTV je v Praze, HbbTV sledují ve velké míře také diváci z jižní Moravy a středních Čech. CRA nabízejí televizním stanicím novou verzi HbbTV Managera – nástroje, který umožňuje komfortně a bezpečně spravovat interaktivní obsah na televizní obrazovce.

Hybridní vysílání HbbTV propojuje svět klasické lineární televize s internetem a stává se součástí nabídky většiny tuzemských televizních stanic. Podle dat CRA, realizovaných na základě společného měření s FTV Prima, NOVA, Óčko TV, Seznam.tv a TV Šlágr, je HbbTV nejvíce využíváno v Praze (20,5 % z téměř 1 060 000 aktivních zařízení), dále na jižní Moravě (11,75 %) a ve středních Čechách (10,7 %). Nejčastěji lidé využívají přijímače značky LG (27,4 %), Philips (20,9 %) a Samsung (13,5 %).

Nejrozšířenější je verze HbbTV 1.5 (79%), na trhu jsou ale již dostupné přijímače s nejnovější verzí HbbTV 2.0 a 2.0.1, i když zatím ve velmi nízké míře (2 %).

„Penetrace televizí, které podporují HbbTV velmi úzce souvisí s příchodem nového standardu pozemního digitálního vysílání DVB-T2. V rámci naší certifikace DVB-T2 přijímačů je podpora HbbTV podmínkou pro udělení certifikátu DVB-T2 ověřeno. Možnost připojení televize k internetu a HbbTV je dokladem možností moderní terestrické platformy. Diváci mohou získat přístup k dalšímu obsahu, který televizní stanice zpřístupní prostřednictvím svých aplikací. Může se jednat o archiv televizních pořadů, odložené sledování, rozšiřující informace a zajímavosti k pořadům, reklamní a další obsah distribuovaný vedle bezplatného lineárního vysílání,“ doplňuje Martin Gebauer, generální ředitel CRA.


Na základě poptávky televizních stanic CRA přicházejí s novou verzí služby HbbTV Manager. Služba HbbTV manager umožňuje kompletní řízení HbbTV prostoru, včetně přidávání HbbTV aplikací, nastavování vzhledu rozcestníku, ale i řízení zobrazování „červeného tlačítka“ na TV obrazovce. Zcela unikátní je pak možnost přesné časové synchronizace zobrazování červeného tlačítka s TV vysíláním v řádu milisekund a to pro veškeré distribuční sítě (pozemní vysílací platforma, satelitní příjem, kabelová televize atd.).

Nová verze přináší přívětivější uživatelské prostředí a nové funkce, které mají za cíl zjednodušit a zrychlit práci s HbbTV prostorem pro jednotlivé televizní stanice. Velký důraz je kladen na bezpečnost celého řešení. HbbTV Manager od CRA využívají TV Prima, NOVA, Óčko TV, Seznam TV, Šlágr TV a Retro TV.


České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Petra Miterová, Tisková mluvčí, Neopublic Porter Novelli
Anna Tůmová, Manažerka marketingu a komunikace, České Radiokomunikace



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.08.2018 • Česká televize ukončí v multiplexu 1a vysílání svých HD programů
09.08.2018 • DAB+ v Polsku: Radio Kielce obnovuje vysílání, debut Folk Radia
08.08.2018 • DAB+ v Rakousku: celoplošná platforma s 11 programy
07.08.2018 • DAB+ v Chorvatsku: pozitivní dílčí závěr při zkušebním vysílání
26.07.2018 • MŇAM TV & MŇAU TV vysílají v rámci DVB-T v dalších lokalitách
24.07.2018 • CRA spouští dokrývače v DVB-T2 síti České televize, zlepšují pokrytí

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist