Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 22:46:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Tak trochu jiní hrdinové na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 22.09.2018



Richard Sorge – poznejte tohoto reálného rusko-německého Jamese Bonda, který byl stejně jako filmový hrdina odvážný a neohrožený, potrpěl si na ženy a neměl rád pravidla. Navíc bojoval proti Hitlerovi. Čeká vás také aktuální a drásavý český dokument Lenky Klicperové, Jarmily Štukové, Olgy Šilhové a Markéty Kutilové.


Tři ženy, tři hrdinky, tři příběhy. Žijí v odlišných zemích, kulturách, mají jiné vzdělání i osudy. Přesto si jsou podobné. Ritu je mladá žena z Indie, kterou v 17 letech polili útočníci kyselinou. Fomuso žije v západoafrickém Kamerunu a bojuje proti staré tradici žehlení prsou. Nasrin se narodila v Afghánistánu, ve snad nejhorší zemi, kde se může žena narodit. Spojuje je jedno – jsou to ženy, které zůstaly Nezlomené.


Různé podoby hrdinství na Prima ZOOM:

25. 9. 20.00 – Stalinův James Bond
26. 9. 22.05 – Nezlomené


Stalinův James Bond (opakování pátek 28. 9. v 13.35)

Richard Sorge věřil v ideály komunismu a působil jako Stalinův špión. Potomek německého otce a ruské matky byl členem nacistické strany NSDAP a žil v Japonsku, které bylo spojencem Hitlerovy Třetí říše. V roce 1951 o něm jeden novinář napsal, že „skutečně zradil vlast svého otce, ale ve prospěch vlasti své matky“. Nikdy nebyla vyřčena pravdivější slova. Richard Sorge byl špičkový špión zavázaný povinností bojovat proti Hitlerovi. Byl odvážný a neohrožený, potrpěl si na ženy a neměl rád pravidla. Nedá se říct, že by byl předobrazem slavného Jamese Bonda. Ale rozhodně žil jeho životem. Historický snímek Stalinův James Bond je zároveň napínavým filmovým thrillerem o lásce, loajalitě, důvěře a zradě.


Nezlomené (repríza v sobotu 29. 9. od 13.30)

Afghánistán je pro ženu jedním z nejhorších míst na světě k žití. Jen 15 % žen umí číst a psát a 60 % se vdá, než dovrší šestnácti let. Není výjimkou, že rodí i dívky mladší patnácti. Jejich tělo ještě není uzpůsobeno porodu a obvykle následují komplikace. Lékařská péče je minimální, na 100 000 obyvatel je jen devatenáct lékařů. Žena nesmí k lékaři-muži a žen-lékařek je málo. Jednou z nich je i ředitelka nemocnice Nasrin Oryakhilová. Ženy nemají ve společnosti velké slovo. Proto se lékařka se svým týmem snaží přesvědčit muže k plánovanému rodičovství.

V Kamerunu se u mladých děvčat praktikuje podle pradávné kultury bolestivé a nebezpečné zažehlování prsou rozžhaveným kamenem. Podstoupí jej skoro každá pátá dívka. Když dívkám začínají růst prsa, jejich nejbližší se obávají, že by mohly být znásilněny. Je tu i riziko těhotenství. Fomuso Blessing stojí v čele kampaně neziskové organizace proti zažehlování prsou. Učí děti ve škole, že zažehlování vážně poškozuje zdraví děvčat.

V Indii dochází ročně ke 102 000 znásilnění. 15 % mužů schvaluje bití žen. Když se ženy při sexuálním napadení brání, muži jim často chrstnou kyselinu do obličeje a znetvoří je. Oběťmi se ročně stane na 300 dívek. Znetvořené ženy se většinou straní společnosti, ztratí práci a přátele, někdy i rodinu. Kyselina se volně prodává, i když to vláda zakázala. Ritu, která se také stala obětí útoku, organizuje kampaň na pomoc obětem. Se stejně postiženými přítelkyněmi otevřela několik kaváren, kde se tyto ženy můžou scházet. Nechtějí se skrývat, ale stát se plnohodnotnými členkami indické společnosti.

Staňte se hrdinou s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.09.2018 • Ano, šéfe! - Zdeněk Pohlreich navštíví chomutovské Eldorádo
22.09.2018 • TV Markíza: Hostia a témy relácie Na telo - nedeľa 23. 9. 2018
21.09.2018 • Zlatá Praha nabízí také bohatý doprovodný program
20.09.2018 • Česko Slovensko má talent přináší další příběhy a emoce
20.09.2018 • Sestričky a Oteckovia najsledovanejšími programami dňa!
20.09.2018 • O nás bez nás - ČT připomene osmdesát let od Mnichovské dohody

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist