Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 09:18:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Unikátní reality show BBC – Chcete být astronautem?

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 20.10.2018


Snad většina z nás v dětství alespoň na chvíli toužila stát se astronautem. A protože sny se mají plnit, my vám umožníme přiblížit se tomuto snu – a sledovat, jak se jeden z dvanácti soutěžících během šesti týdnů náročného výcviku mění z úplně obyčejného člověka na profesionála připraveného ke startu do vesmíru. Kdo z nich to bude? Vydejte se s námi na cestu do vesmíru a staňte se astronautem – s Prima ZOOM se totiž můžete stát kýmkoli!


Vydejte se díky Prima ZOOM do vesmíru:

Od 21. 10., 21.00 hod. – Chcete být astronautem?


Chcete být astronautem? (6 dílů, reprízy ve středu od 16.30)

Život ve vesmíru je možný jenom v extrémních podmínkách, ve kterých se za každou chybu tvrdě platí. Přežití vyžaduje výjimečné fyzické a mentální schopnosti. Budete sledovat 12 obyčejných lidí, kteří procházejí nejnáročnějším výcvikem a hodnocením, aby dokázali, že mají na to stát se astronauty. Všichni tito kandidáti se dostanou na hranice svých fyzických i psychických možností. Musí se vyrovnat s mnoha těžkými úkoly – včetně simulovaného startu do vesmíru, pobytu v otevřeném kosmu nebo parabolického letu v centrifuze – nechvalně proslulé „kometě zvratků“. Celou dobu jejich výkony hodnotí lékař, psycholog i legendární astronaut Chris Hadfield, který je bývalým velitelem Mezinárodní vesmírné stanice.

Kosmonaut nebo též astronaut či tchajkonaut je člověk, který uskutečnil kosmický let nebo absolvoval přípravu na let. Podle definice Výboru pro kosmický výzkum (COSPAR) se za kosmický let považuje let zahrnující nejméně jeden oběh kolem Země nebo let kosmickým prostorem trvající nejméně 90 minut. Podle sportovních pravidel Mezinárodní letecké federace lze za cestu do vesmíru považovat let do výšky vyšší než 100 km. Americké vojenské letectvo jako nejnižší dosaženou výšku pro uznání kosmického letu stanovilo dokonce jen 80,5 km.

Prvním člověkem ve vesmíru byl Jurij Alexejevič Gagarin, který 12. dubna 1961 na lodi Vostok 1 jedenkrát obletěl Zemi. První Američan, který vykonal orbitální let kolem Země, byl John Herschel Glenn. První ženou ve vesmíru se stala Valentina Vladimirovna Těreškovová. Do vesmíru se zatím podívalo přes 550 lidí ze 38 zemí (údaje k roku 2016).


Příprava kosmonautů na let sestává ze tří etap:

- Všeobecná kosmická příprava. Cílem je získání znalostí, návyků a dovedností nutných pro výkon povolání kosmonauta. Trvá standardně dva roky, zakončena je zkouškou před státní mezirezortní komisí.

- Specializovaná kosmická příprava. V ní se kosmonaut připravuje na let v kosmické lodi určitého typu.

- Předletová kosmická příprava. Nyní se kosmonaut připravuje se členy své posádky na konkrétní kosmický let.


Výcvik kosmonautů zahrnuje přípravu fyzickou, leteckou, parašutistickou a lékařsko-biologickou, výcvik k přežití v případě havárie nebo přistání v neobydlených oblastech. Dále technickou přípravu, zejména výcvik na trenažérech kosmických lodí k využití palubních systémů a vybavení, trénink ve stavu beztíže a za přetížení, seznámení se systémy zabezpečení životních podmínek a skafandry. Navíc se kosmonauti učí provádět vědecké experimenty a ekologické výzkumy, zkušební výrobu materiálů. Nezbytnou součástí znalostí kosmonauta je kosmická navigace, výcvik k provádění údržby, oprav a rekonstrukcí kosmických lodí a družic.

Zatímco v počátcích vesmírných letů byla rozhodujícím kritériem výběru fyzická kondice kosmonautů a zvládání stresových situací, s prodlužováním kosmických letů se pozornost přesunula na komunikační a sociální dovednosti. I při letech na ISS je velký důraz kladen na vzájemnou spolupráci a poznávání amerických a ruských kosmonautů až po přátelství jejich rodin.


Podívejte se jak se pár odvážlivcům plní sen o cestě do vesmíru – jen díky Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.10.2018 • RTVS už zajtra štartuje novú šou Remeslo má zlaté dno
21.10.2018 • Show Jana Krause – 24. 10. 2018
20.10.2018 • Velká tajemství malého města - v pondělí startuje seriál Lynč pod taktovkou držitele Emmy
19.10.2018 • V sobotu budú známi víťazi Košického zlatého pokladu
19.10.2018 • Víťazný návrat obľúbenej Chart Show
18.10.2018 • Česko Slovensko má talent je v půlce

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist