Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 13:12:53   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Vánoce a parádní příběh tučňáků

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 11.12.2018


Zima má velice zvláštní, magické kouzlo. Je to období tradic a zvyků. Ale jak toto období prožívají různá zvířata? To vám prozradí film Vánoce v říši zvířat. Pokračování oscarového snímku Putování tučňáků natočil opět režisér Luc Jacquet v nejvyšším rozlišení, s využitím nejmodernějších technologií, včetně ponorek a dronů.


Dobrodružství nejodlehlejších částí naší planety se mu díky tomu podařilo zachytit tak, jak bylo ještě před několika lety nemyslitelné. Přijměte proto pozvání k tomuto fascinujícímu celovečernímu snímku. A užijte si s Prima ZOOM tyto dva tematické dokumentární příběhy.


Vánoční dokumenty nabízí Prima ZOOM:

15. 12., 20.00 hod. – Vánoce v říši zvířat
22. 12., 20.00 hod. – Putování tučňáků: Volání oceánu


Vánoce v říši zvířat (opakování úterý 18. 12. v 15.40 hod.)

V zimě se severní polokoule odklání od Slunce a doba denního světla se zkracuje. Jasné slunné dny jsou vzácné. Zimní svět má svá vlastní pravidla. Lidé a zvířata jej prožívají odlišně. Pro lidi je to čas zimních radovánek, vánočních svátků a hojnosti. Mráz a chlad však ovlivňují život zvířat. Ta trpí nedostatkem potravy a snaží se přizpůsobit drsným podmínkám. Ne všechna však zimní období přežijí. Ptáci hledají pod sněhem semínka, zrní a bobule, pod kůrou stromů larvy a hmyz. Před chladem je chrání husté a v případě vodních ptáků i mastné peří, které je dokonalou izolací. Většina zvířat se během podzimu předzásobí – utvoří si zásobárny pod zemí jako veverka nebo má velké zásoby tuku uloženého v těle.

Jelení a srnčí zvěř si vytvoří hustou zimní srst a v noci snižuje teplotu, čímž zpomaluje metabolismus a šetří energii minimem pohybu. Když sníh zledovatí, má mnohem menší šanci hrabat, a proto se živí kůrou stromů, lišejníky a mechy. Některá zvířata, jako například myši, prožijí zimu pod zemí. Medvědi zimu prospí v pelechu v jeskyních a skalních škvírách. Rys, který loví v noci srnčí zvěř, je do hlubokého sněhu vybaven dlouhými končetinami a širokými tlapami, které mu umožňují dokonalý pohyb. Divoká prasata – všežravci – mají velmi silné rypáky, kterými ryjí v zemi a dostanou se ke kořínkům, hlízám, červům a někdy i myším. Musejí se však mít na pozoru, protože v zimě nastává sezóna jejich lovu.


Putování tučňáků: Volání oceánu (repríza v úterý 25. 12. od 16.10 hod.)

Hrdinou příběhu je čtyřicetiletý tučňák císařský. Tento druh se tak vysokého věku dožívá málokdy. Před devíti měsíci doputoval spolu se sedmi tisíci svých druhů na Oamok na pobřeží Antarktidy. Místo, kde se jeho příbuzní od pradávna shromažďují, je oázou částečně chráněnou ledovcem před mrazy, bouřemi a větrem. Setkal se tam se svou budoucí družkou a zalíbili se jeden druhému. Před pěti měsíci samice snesla vejce, které předala svému partnerovi, aby se mohla vydat za potravou na moře. Tučňáci se při lovu potápějí hluboko, až 600 metrů pod hladinu moře. Samec čtyři měsíce nepozřel potravu, ale vejce neopustil. Méně zkušení samci to vzdali. Matka měla zpoždění. Když se mládě vylíhlo, otec je nakrmil poslední dávkou potravy, kterou vyvrhl. Samice se konečně vrátila z moře a od svého partnera převzala mládě. Nadále o mládě pečovali, vychovávali ho, a především ho krmili.

Naživu zůstane obvykle jen polovina mláďat. Tučňák císařský vychovává své mládě co nejdál od oceánu, ale za potravou musí na moře. Partneři se v pochodech za potravou střídají. Tučňáci za ní nachodí po ledové pláni stovky kilometrů. Když se s příchodem léta dávají kry do pohybu, musí být mládě připraveno. Cesty otce a matky se rozdělí, matka je opustí. Otec zůstává s mládětem ještě nějaký čas. Pak se vyčerpán vydává na svou poslední cestu. Jeho potomek se po novém opeření spolu s dalšími dorůstajícími mláďaty vydává z Oamoku k oceánu. Nikdy ho neviděli, nikdy v moři nelovili, ale vede je instinkt. Na pobřeží chvíli váhají, ale potom se vrhají postupně do vody, roztáhnou svá křídla a létají mořem. Budou to tak dělat pět let, potom je čeká návrat na Oamok a rodinný život. Tučňáci si tajemství přežití na ledě a schopnost lovit v moři předávají z generace na generaci.


Rodinné dokumenty najdete i na Prima ZOOM!

www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc...


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.12.2018 • Oteckovia si pre fanúšikov pripravili originálnu vianočnú pesničku
12.12.2018 • Virální duo rapperů Souboyz pokořilo magickou hranici milionu zhlédnutí
11.12.2018 • V tíme hviezdnych koučov The Voice Česko Slovensko bude aj Jana Kirschner!
11.12.2018 • Veľké finále jubilejnej Farmy prekonalo všetky rekordy
09.12.2018 • Vyšetřování s kočárkem a sunarem: Tři poldové a nemluvně
09.12.2018 • Ano, šéfová! – restaurace Rekovice v Beskydech

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist