Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 22:08:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

JAMESTOWN: První britská kolonie v Severní Americe, jejímiž obyvateli byli více jak deset let pouze muži

  Autor: CHILLICOM/Viasat TV , e-mail: info@chillicom.cz Přidané: 16.01.2019



Světoznámý režisér Bill Gallagher se rozhodl příběh kolonie přiblížit v strhujícím šestidílném seriálu Jamestown, který můžete sledovat od neděle 20. ledna 2019 ve 21.00 hod. na televizní stanici EPIC DRAMA.


Začínat život v nehostinné krajině není žádná vábná představa. Přináší to s sebou odloučení od rodiny, domova, mnoho odříkaní, častokrát až nadlidskou trpělivost nebo morální a fyzickou sílu na překonávání různých překážek. Avšak na druhé straně je tu naděje na nový, lepší život. Své o tom věděli generace, které ať už z vlastní vůle nebo z donucení jako součást trestu, byli odvezení na odlehlá místa s cílem zakládání nových kolonií.

Kolonizace Ameriky přinesla mnoho příběhů a k jednomu z nich neodmyslitelně patří Jamestown – město obchodu a tabáku, které v podstatě můžeme považovat za zrod Ameriky. Je spojováno se vznikem první americké legislativy, demokracie i s prvním příchodem otroků. Město bylo založeno 14. května 1607 v oblasti zátoky Chesapeake. První osadníky do této lokality vyslala obchodní společnost Virginia Company London se záměrem konvertovat domorodé obyvatele na protestantskou víru a prozkoumat možné zdroje, ze kterých by mohla komerčně profitovat společnost v domovské krajině.

Skupinu 105 osadníků přivezly tři lodě Discovery, Susan Constant a Gospeed a tvořili ji len muži, většinou bohatí angličtí džentlmeni nebo nemajetní šlechtici, kteří nebyli zvyklí pracovat. Žili v naději, že zbohatnou hledáním zlata, prodejem olivového oleje nebo dřeva, vhodného na stavbu lodí. Brzy však zjistili, že realita je mnohem drsnější a netušili, na čem vlastně kolonie v budoucnosti zbohatne a zajistí si zdroje pro trvalé přežití. Svůj čas trávili hraním karet a kostek, což se nelíbilo jejich veliteli a proto zavedl pravidlo “Kdo nebude pracovat, nebude jíst”.

Nedílnou součástí života v Novém světě byly neustále střety osadníků s domorodými obyvateli (indiány), ale i různé choroby, kterým osadníci v mnoha případech podlehli.

Pro život mužů v Jamestownu byla ovšem nepostradatelné jedna zásadní složka, a to chybějící ženy, které společnost Virginia Company nedovolila přivézt. Její prioritou bylo vybudovat základnu, prozkoumat a určit nejlepší využití zdrojů pro komerční zisky společnosti. Nesouhlas s přítomností žen tak obhajovala tím, že jde vlastně o výzkumnou expedici než o kolonizaci a proto nejsou ženy potřebné.

Ovšem pro udržení růstu zisku společnosti bolo nezbytné trvalé udržení kolonie a zachování stability, proto nakonec Virginia Company souhlasila a 12 let od prvního osídlení roku 1619 nechala přivézt ženy. Pro Jamestown byla přítomnost odvážných žen, které byly ochotné opustit svoje anglické domovy a čelit výzvám v nehostinné krajině, naprosto zásadní. Tyto ženy vytvářely mužům pocit stability a pomohly osadníkům vidět Virginii nejen jako dočasné místo či dobrodružství, ale především jako oblast, ve které se dá vytvořit nová domov.

Navíc v roce 1916, ještě před příchodem žen, byla osadníkům přidělená půda, což byl počátek pozemkového soukromého vlastnictví mužů z Virginie.

Více o životě prvních osadníků můžete sledovat v šestidílném historickém seriálu Jamestown, který začíná 20. ledna ve 21 hod. na televizní stanici EPIC DRAMA.

Více na: www.epicdrama.cz a https://www.facebook.com/EpicDramaCZ/


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 16. 1. 2019


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.01.2019 • Discovery: Trumpova zeď – lži a mystifikace amerického prezidenta
14.01.2019 • Australian Open dnes startuje na Eurosportu
13.01.2019 • Dva týdny Prima ZOOM dokumentárních příběhů
11.01.2019 • Berdych nepatří do šrotu! Sledujte na DIGI TV tenisové turnaje ATP
10.01.2019 • Světoví odborníci na přežití poměří síly. Kdo z nich vyjde jako vítěz...a přežije?
06.01.2019 • Vydejte se v 2. týdnu za světovými zážitky s Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist