Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 08:40:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Změní se GITAL?

  Autor: V.Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 28.02.2008



V lednu byl jmenován na místo jednatele společnosti GITAL dr. Leoš Pohl, který slíbil „výrazně zlepšit programovou nabídku na kartách diGITALlink a služby poskytované klientům“. Myslíte si, že to „český Murdoch“ (nebo Berlusconi?) pod novým vlastníkem (GmGm) dokáže?


Ve čtvrtek 28. 2. 2008 večer uveřejnil server parabola informaci o novém majiteli druhého distributora přístupových karet pro příjem českých programů ze satelitu - společnosti GITAL a o novém jednateli. Nejedná se o úplně novou věc, tyto změny – vstup nového vlastníka společnosti GmGm a změna jednatele ing.Petráše za dr.Pohla proběhly již v lednu, v redakci satCentrum jsme se o nich dozvěděli již na začátku února.

Protože mezi našim čtenáři jsou i majitelé přístupových karet diGITALlink (i já osobně mám zaplacenou kartu od samého počátku uvedení na trh), chtěli jsme vám přinést podrobnosti a oslovili jsme proto nového jednatele s 10 otázkami k programové nabídce, distribuci, i perspektivě rozvoje do budoucna. Bohužel, přestože od 4. 2. 2008 opakovaně žádáme pana Pohla o vyjádření, jsme neúspěšní. Nereaguje ani na maily, ani nezvedá telefony.

Vypadá to tedy, že se nic nezměnilo v dosavadní jednostranné orientaci společnosti GITAL pouze na jeden „správný“ server, který pravidelně uveřejňuje informace, které jsou jiným nedostupné. Nejen to, celé dosavadní fungování společnosti se mi, aspoň mám takový subjektivní dojem, zdá místy až skoro „virtuální“. Zatímco s obchodním ředitelem GITALu jsem se v minulosti několikrát bez problémů setkal v Ostravě, tehdy u jeho bývalého zaměstnavatele – dnes ovšem už „nepřátelské“ konkurence (aspoň podle jeho vyjádření o „pirátském“ zprostředkování přístupu TV JOJ na TT Kartách), v Praze jsem se s ním na jeho „nové“ adrese setkat nemohl.

A sídlo v Komárově na Berounsku? Místo sídla vedení společnosti, logistiky a skladů – jak mi ho popsal obchodní ředitel, jsem nalezl jen vesnický domek v části obce (s příznačným názvem) Vystrkov, bez označených zvonků a schránky na dopisy, s výběhem pro slepice. Na zvonění nikdo nereagoval, jen za staženou roletou se mi zdálo, jako by se na mne dívala starší žena. Ptal jsem se několika lidí v ulici, nikdo z nich ale netušil, že by zde měla být nějaká firma.

Nechme však stranou existenci či neexistenci kanceláří a kontaktních či dokonce reprezentačních prostor, vždyť mnoho firem u nás i ve světě se rozjíždělo „v garáži“, na tom není nic špatného. Zvláště dnes v době internetu a pokročilé komunikace není problém si založit vlastní firmu „v obýváku“, připravit na internetu krátkou presentaci a funkční obchod, pronajmout si část kapacity u firmy poskytující služby call centra, jednu externí paní účetní a několik mladých zapálených hochů dostupných na mobilu pro poskytování technického supportu. Zbývá pak „jen“ sehnat jednoho zahraničního či domácího partnera, který má vstupní kapitál na nákup zboží a nutných „surovin“ a obchodního partnera pro balení a distribuci zboží k odběratelům. Ještě pár obchodních cestujících a hodně reklamy, podpořené pochvalnými recenzemi a PR články a diskusí na internetu a výsledek je zaručený. Náklady jsou minimalizované a úspěch, pokud se přijde s atraktivní nabídkou a novým či vhodně inovovaným produktem, ten by se měl určitě dostavit. Chce to tedy hlavně nápad, vědět jak, kde a na koho se obrátit – tedy známosti a styky, také určitý volný kapitál a pak už stačí jen reklama a trefit se ve správný okamžik do mezery či slabého místa na trhu.

To se v červnu předminulého roku společnosti GITAL při jejím startu rozhodně podařilo. Na českém trhu existoval faktický monopol jediného distributora přístupových karet Czechlink pro individuální příjem českých programů ze satelitu, kterému kontroval poměrně drahý poskytovatel DTH platformy UPC Direct. Je to možná trochu „nezvyklé“, ale pro český kapitalismus konce 20. a začátku 21. století asi příznačné, že právě zkostnatělý „moloch“ vygeneroval lidi (dokonce v něm zastávající odpovědné vedoucí ředitelské pozice) kteří tam nemohli nebo neuměli lépe podnikat, ale pak z něj odešli a založili si konkurenční firmu, ve které už jim to naopak šlo velmi dobře… Ano úspěšný start společnosti GITAL byl určitě podmíněný znalostmi a zkušenostmi a databází ing. Bujnocha, podepřený novým strategickým místem bývalého kolegy ing.Janků v CS Linku a stmelujícím vizionářstvím a schopnostmi jednatele ing.Petráše.

Musím říci, že je jen dobře, pokud na trhu existuje konkurenční prostředí, které vybízí k soutěživosti a snaze prosadit se a přinášet zákazníkům kvalitní produkt a služby a i nižší cenu. Příchod GITALu bezpochyby znamenal rozšíření programové nabídky CS Linku, což přineslo nárůst počtu abonentů platformy (zatímco pozemní digitalizace stagnovala). Na druhé straně je ale nutno přiznat, že dnešní technická kvalita přenášených programů ze satelitu se už plně podřizuje ekonomickým ukazatelům a kvantita se tak podepisuje na zhoršení parametrů původně velmi kvalitního distribučního paketu.

Ne vždy se jednalo slušně a podle pravidel, ale přiznejme si otevřeně, že po bitvě už se jen málokdo ohlíží, jakými prostředky bylo vítězství dosaženo. Hlavně že se na satelit dostala Nova, což diváci „Nováci“ dovedou ocenit. Více jako například HBO či dokumentární kanál Spektrum, na kterém GITAL chtěl vydělat, až na něj nakonec zůstal sám. Ovšem tyto agresivní způsoby „spolupráce“ s konkurencí se nakonec GITALu nevyplácí, a TRADE and TECHNOLOGY se raději domlouvá se slovenskými kolegy ve Sky Linku. A jak už pomalu prosakuje ze zákulisí, ty hlavní trumfy se teprve ještě budou v Ostravě a Bratislavě vytahovat z rukávu.

Zdá se mi, že GITALu dnes dochází dech, prodej přístupových karet se obrací ve prospěch konkurence, a nic na tom nemění ani zmiňované „pirátské“ výpady. Zřejmě i proto byl v lednu jmenován na místo jednatele dr. Leoš Pohl, který má velký entuziasmus a bohaté mediální zkušenosti. A také zázemí Czech Digital Grup (a platformy DVB-T, včetně odbavovacího pracoviště v areálu ČT na Kavčích Horách). Dr. Pohl prý už slíbil „výrazně zlepšit programovou nabídku na kartách diGITALlink a služby poskytované klientům.“ Uvidíme, co „český Murdoch“ (nebo Berlusconi?) dokáže.

Ovšem mám pocit, že vzhledem k tomu, že zřejmě odmítá navenek komunikovat a bere si 100 dní hájení (ovšem bez znalosti veřejnosti a abonentů, co vlastně chystá), nevypadá to na nějakou změnu GITALu v komunikaci k lepšímu. Tolik mé soukromé postřehy, ne vše je ovšem černé či bílé, situace na našem mediálním dvorku je pro osobu zvenčí často nepřehledná a ztrácí se i přehled, kdo, s kým a proč…


Neuspořádané postřehy, úvahy a názory shrnul Václav Hrubec, 28. 2. 2008


Doplněno 29. 2. 2008:

Děkuji všem, kdo jste dnes, ihned po zveřejnění tohoto příspěvku reagovali, ať už na redakční mail, telefonicky či v diskusi. Určitě jste poznali, že se tentokráte jednalo o autorskou glosu, reagující na delší dobu nahromaděné problémy (ne)komunikace s distributorem karet GITAL, nikoliv o odborný článek, jaký obvykle na našem serveru nacházíte. Povedlo se s ním ale to, co jsem včera večer, kdy jsem ho psal, ani nepředpokládal - ozval se nám na redakční mail, a po té i telefonicky nový jednatel společnosti, dr.Leoš Pohl, se kterým jsem probral některé příčiny a historii "pošramocených" vztahů, a slíbil nám odpovědět na zaslané otázky. Dále slíbil, že se zasadí o to, aby se vztah mezi GITALem a satCentrum napravil a že i čtenáři webu tak budou pravidelně informováni o novinkách v nabídce diGITALlinku. Tuto nabídku samozřejmě vítáme a budeme rádi, pokud budeme moci pro vás přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství o všech u nás dostupných platformách, bez upřednostňování jedné či naopak vyřazení druhé (či třetí anebo čtvrté) společnosti. ___ Václav Hrubec


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 36   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.03.2008 • RVR dnes udelila licenciu novej TV Lux [ 5 ]
28.02.2008 • Premier League v březnu na Galaxii sport [ 4 ]
27.02.2008 • NHL na Galaxii sport v březnu 2008 [ 4 ]
25.02.2008 • TV Paprika na DigiTV [ 18 ]
22.02.2008 • Galaxie sport – ukončení hradecké etapy [ 3 ]
20.02.2008 • Boxerský duel Kličko – Ibragimov o víkendu v přímém přenosu na Galaxii sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  změna 

23.03.2008 18:33 • neregistrovaný
Dost diváků na změnu u Gitálu čeká ale spousta již nevydržela a přešla ke konkurenci kde se nevymlouvají na to či ono ale konají ku prospěchu zákazníka.
 
 
  gital 

16.03.2008 17:43 • ® ...
:bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: :bad: gital
 
 
  jim jam 

11.03.2008 15:23 • neregistrovaný
http://www.gital.cz/pages/cenik.pdf
jim jam nejde objednat, zatial
 
 
  jim jam 

11.03.2008 10:43 • neregistrovaný
jak je možné tuto stanici u gitalu získat???
díky za info
 
 
  stop piratom 

10.03.2008 07:14 • neregistrovaný
digitv testuje na TP 12718 Nagra3 takže to jede podle článku který byl na dvbsoft.eu by Meo takže květen definitivní konec???? v nagra2
 
 
  Proč na gitalu nejde joja jim jam 

05.03.2008 20:03 • neregistrovaný
JOJ NAJEDNOU PŘESTAL VYSÍLAT NA GITALU A NA TT KARTACH JDE A JIM JAM JE PRO DĚTÍ TAK MUŽE VYSÍLAT NA VŠECH ČR SATELITECH.
 
 
  Ano, to máš tedy naprostou pravdu. 

03.03.2008 20:44 • neregistrovaný
Ano, to máš tedy naprostou pravdu.
 
 
  prkotiny oé čom sa hádate, život je o inom, Gital, 

03.03.2008 19:56 • neregistrovaný
prkotiny oé čom sa hádate, život je o inom, Gital, TaT, DiGI, UPC a iné platformy nám ho nezlepšia, takže tak...
 
 
  Nevím, nevšimnul jsem si, pravda ale je, že tam 

02.03.2008 15:56 • neregistrovaný
Nevím, nevšimnul jsem si, pravda ale je, že tam komentáře k článkům zase až tak moc pečlivě nesleduji - je jich tam příliš mnoho a většina z nich absolutně o ničem - stejně jako takovýto výkřik do tmy, že je někdo posluhovačem někoho. A ty tam mohu číst téměř pořád - když napíší něco o UPC, tak jsou přisluhovači UPC, když napíší něco o Digi, tak jsou přisluhovači Digi, když něco o Gitalu, tak se hned objeví komentáře "přisluhovači Gitalu" a vyjímkou není ani označování za přisluhovače Trade and Technology.
Obzvláště pak u této firmy a u UPC mne to vždy pobaví, jelikož zhruba vím, jak se tyto firmy k tomuto webu staví (od těch firem samotných).
Samozřejmě ale, pokud už je komentář připuštěn a napsán, tak asi není nejvhodnější jeho mazání (pokud neobsahuje vulgarity), nicméně je potřeba si uvědomit, že je to jimi zaplacený a vlastněný webový prostor a kdyby mi někdo na barák nastříkal, že jsem něčí přisluhovač, tak to půjdu taky umýt, ať už to pravda je či ne.
Jak jsem psal níže, takové věci jsem zažil i tady (a i na jiných webech s jiným zaměřením) - např. si vzpomínám, že kdysi tu autor udělal v jednom článku několik slušných bot a když se mu pod článkem někdo vysmál za takové chyby, tak je v článku opravil a jeho komentář smazal, aby nevypadal za hlupáka.
Takže ono je to trochu složitější - my jako čtenáři to vidíme jen z té jedné stránky a cítíme to jako potlačování nějakých našich práv a svobod, ale ve skutečnosti to tak úplně není a já docela chápu, že když si někdo vypiplal nějaké stránky z nuly do slušné návštěvnosti, tak mu není milé, když na něj nějaký anonymní cápek jen tak hází špínu.
Takže i když se mi takovéto zásahy taky příliš nelíbí, tak na druhou stranu uznávám, že k nim mají majitelé daných webových prostorů i jakýsi nárok. Je pak jen na čtenáři, jestli je bude i dále navštěvovat či nikoliv - pokud bych měl někdy pocit, že tato "cenzura" je trvalá a účelová a degraduje tak mnou na takovýchto stránkách přijímané informace, tak bych takovýto website přestal prostě navštěvovat. Není nic jednoduššího - nikdo mě totiž nenutí jej navštěvovat.
 
 
  Asi před 14 dny bylo na konkurenčním webu v 

02.03.2008 12:45 • neregistrovaný
Asi před 14 dny bylo na konkurenčním webu v komentářích poznámka,že jsou to stránky UPC a Gitalu.Výsledek ,cenzor zauřadoval a nevhodný komentář byl ihned vymazán.
 
 
  Ten článek objektivně a vyváženě popisoval 

02.03.2008 12:32 • neregistrovaný
Ten článek objektivně a vyváženě popisoval tehdejší problémy s TaT ať už byly zapříčiněny kýmkoliv a jakkoliv. Stejně tak na daném websitu byly popisovány nepěknosti např. u UPC, které se pak zachovalo obdobně, protože jim nešel daný web tak "na ruku" jako někdo jiný (a tyto informace mám přímo od představitelů UPC, kteří se tím v důvěrnější rovině nijak netajili). A jen těžko to lze zkusit prezentovat jako předběžný krok ke vzniku třeba Digi (které tam pak bylo taky pěkně propráno a u UPC se pak divili, jak je to možné, když nikomu nic nemuseli "strčit" do kapsy).
Prostě někdo se nebojí reálně popisovat situaci, i když tím ztratí nějaké benefity a jiný raději píše jen oslavné články a plive pouze na toho, od koho o nic přijít nemůže.
 
 
  Jinak pokud si ještě dobře vzpomínám 

02.03.2008 09:49 • neregistrovaný
K tomu "negativnímu nicméně objektivnímu a vyváženému vyjádření" konkurenčního webu o "prasárnách TaT": Lidé, kteří v tehdejším vedení TaT tyto prasárny zcela záměrně způsobili, v té době intenzivně pracovali na spuštění nové firmy - Gital. Jednoduše poškodit starou firmu, odnést z ní informace a založit novou. Metoda, která naši zemi proslavila. A lidé, kteří tak činí, jsou dokonce považováni za hrdiny. Tunelování nám připadá natolik normální, že server, který pomohl novým "hrdinům" ke slávě nazýváme "objektívním a vyváženým". Ach jo...
 
 
  Karty t-t a gital 

02.03.2008 09:48 • neregistrovaný
Kdo byl v obou případech ve vedení T-T a Gitalu a udělal tyto nepěkné věci?Jednou na tomto webu jsem to už psal.
 
 
  Změní se gital 

02.03.2008 09:25 • neregistrovaný
Při předposlední novince ve které společnost Gital spojila českou klasiku Cs Film s pornem jsem jenom čekal s čím ještě horším mohou přijít a já jsem se dočkal opět spojili to co dávno nabízejí a nepochopili možná záměrně to co každý normální divák chápe a to,že pod slovem novinka je tedy něco nového(Markýza,Joj,Jim Jam,Discovery Chanel,Halmark ajiné.Śkoda jen,že nám jako při minulé nabídce nenechali možnost se k tomu vyjádřit.Závěrem ten kdo ještě čeká,že se od této společnosti dočká změn stím či jiným ředitelem musí být buď fantasta nebo snílek.
 
 
  01.03.2008 23:17 • neregistrovaný - má pravdu... 

01.03.2008 23:56 • neregistrovaný
01.03.2008 23:17 • neregistrovaný - má pravdu...
 
 
  Jinak pokud si ještě dobře vzpomínám (přeci jen už 

01.03.2008 23:17 • neregistrovaný
Jinak pokud si ještě dobře vzpomínám (přeci jen už to bude nějaký rok), tak TaT a druhý web byli kamarádi do té doby, než se zmíněný web negativně nicméně objektivně a vyváženě vyjádřil o tehdejší časté nedostupnosti tenkráte monopolních karet na trhu a i o jiných prasárnách této společnosti (vzpomeňme pro velkoobchod zkrácenou záruční dobu karet, neočekávané rapidní snížení ceny karet vyhlášené a hojně zinzerované o víkendu, i když ještě den před tímto víkendem byly obchodníkům rozeslány za staré ceny, takže při těch tehdejších nulových maržích hodně obchodníků tratilo celkem slušné částky, atd. atd. atd.).
TaT se tehdy naštvalo a okamžitě stáhlo z onoho webu reklamu, přestalo mu poskytovat informace a o to více si začalo hýčkat tento web, s jehož romantickými a oslavnými články problémy nebyl.
Teprve až drahně po této události vznikly karty Gital.
Komunikace pak stojí zaprd u obou providerů - jako správné komerční subjekty pouští jen takové info, jaké se jim hodí a komu se jim hodí. Ale to je ve světě byznysu asi celkem běžná záležitost, stejně jako to, že "nezávislé" a "odborné" časopisy a websity až tak moc nezávislé nebývají (neb je často a hojně živí právě reklama či jiné "benefity" zainteresovaných subjektů). A s tím se lze setkat opět opravdu všude - ovšem obvykle to uvidí jen člověk, který o tom ví i trošku něco z toho "pozadíčka".
Ale to je fuk - nemyslím, že by bylo účelné se tady dohadovat o kvalitách či problémech jakýchkoliv webů a snažit se rozsuzovat, kdo je lepší či horší. Bavme se pouze o konkrétním a aktuálním článku a ten tady je docela pěkný hnus, který by na odborném a nezávislém infomédiu neměl vůbec být - minimálně ne v takovéto formě!
 
 
  No já také vyjadřuji svůj názor a také ho nikomu 

01.03.2008 23:02 • neregistrovaný
No já také vyjadřuji svůj názor a také ho nikomu nevnucuji. O tendenčnosti článků nemám pochyb a to ani na onom druhém webu, ale V NEMENŠÍ míře i zde.
Moje svoboda projevu nebyla utlačována zatím ani na jednom z těchto dvou websitů (a to i když byla proti názoru jimi propagovanému), nicméně jistou cenzuru "nevhodných" reakcí jsem viděl už také u obou. Ale možná jen chodím na oba weby už příliš dlouho.
PS: než mě někdo začne vzývat k předložení důkazů, tak lituji - kdysi jsem si je i schovával, ale už nějaký rok mě hašteření těchto dvou webů ani v nejmenším nebaví, takže "důkazy" neuchovávám a dohadovat se nehodlám ani s jednou z těchto stran - u obou mi jejich nepřátelské výlevy příjdou naprosto ubohé a nevhodné! Berte to jen jako čistě můj postřeh a můj názor.
Škoda, že odpovědní pánové (na obou stranách) se ani za ty roky nedokáží více profesionalizovat (i když je fakt, že takto ostrý a ubohý útok na tu druhou stranu jsem už zase nějaký delší čas nezaznamenal, takže momentálně bod do mínusu na zdejší vrub).
 
 
  ad příspěvek z 1.02: Není to totéž. Když na www. 

01.03.2008 19:36 • neregistrovaný
ad příspěvek z 1.02: Není to totéž. Když na www. parabola vyslovím svůj názor na "propojení" s Gitalem, okamžitě jsem na jejich černé listině. Komunikace Gital - naprostá bída. A hlavně - tak tendenční články, jaké uvádí v poslední době www.parabola (ve prospěch Gitalu, Omka, programu CS film, CS link atd. a zjevná negace TandT) - to opravdu najdu jen málokde. Kdysi jsem míval "parabolu" jako domovskou stránku, dnes už je to samozřejmě minulostí. Podotýkám, že je to můj názor, který nikomu nevnucuji. Oceňuji ovšem to, že jej zde vůbec mohu svobodně vyjádřit (když to není jinde možné :-)
 
 
  neregistrovaný z 29.02.2008 22:40 

01.03.2008 18:51 • neregistrovaný
Na druhou stranu aktualizovat ceník by zase nemusel být snad až takový problém - tím spíš, že oni ho neaktualizovali už odpodzimu a mezitím přibyly tuším už dva nové balíčky!
A to říkám jako relativní fanda Gitalu (přičemž proti TaT ale taky nic nemám, nicméně systém Gitalu mi vyhovuje více).
 
 
  01.03.2008 00:10 • neregistrovaný 

01.03.2008 16:41 • neregistrovaný
Ked mas pristup do spravy kariet,tam mas vsetky moznosti predplatneho aj s cenami...takze nevidim problem v tom,ze nie je aktualizovany cenik
 
 
Celkový počet komentářů: 36 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist