HBO podpoří vysílání i tvorbu dokumentů
Autor: PR Press 2Media/HBO , e-mail: info@hbo.cz Přidané: 17.04.2008
Filmový kanál HBO od letošního května rozšiřuje svou programovou nabídku o pozoruhodné dokumenty. Celý dokumentární slot je na HBO veden pod hlavičkou „Bez cenzury“, čemuž také odpovídá zvolená dramaturgie. Pravidelně každý měsíc, vždy ve čtvrtek, uvede v premiéře jeden titul.


V neděli 4. května ve 20.00 hodin bude poprvé na televizních obrazovkách uveden český film Občan Havel.

Sběrný dokument o bývalém českém prezidentovi začal v roce 1992 natáčet režisér Pavel Koutecký. Po jeho tragické smrti film dokončil Miroslav Janek. Havlův portrét obsahuje unikátní průhledy do jeho soukromí i do zákulisí vrcholné politiky. HBO ho uvede jako první v televizní premiéře.

Jiným zajímavým dokumentem je polský snímek Slezský byznys z originální produkce HBO, uváděný ve čtvrtek 1. května ve 22.00 hodin. Režisér Michal Rogalski v něm vypráví o čtyřech dívkách, které si vydělávají jako erotické tanečnice. Mezi další dokumenty, chystané k uvedení, patří americký film Přízraky Abu Ghraib o týrání vězňů podezřelých z terorismu. Natočil jej Rory Kennedy, syn zavražděného Roberta Kennedyho.

„Dokumentární filmy jsou významnou součástí světové kinematografické tvorby a jako takové bezesporu na filmový kanál jako je HBO patří. Mám ovšem na mysli skutečné dokumentární filmy, nikoliv publicistiku, jíž nás zaplavuje většina běžných televizních stanic,“ říká Ondřej Zach, generální ředitel HBO. „A i proto, že cítíme, že prostoru pro dokumentární filmovou tvorbu je v současnosti čím dál méně, vybrali jsme si žánr dokumentu i pro náš další vstup na pole originální české produkce HBO.“

Společnost HBO Česká republika proto vypisuje dvoukolové výběrové řízení na jeho námět a realizaci. Do soutěže se mohou přihlásit samotní tvůrci i autoři v zastoupení svého producenta.

V prvním kole soutěže, které má uzávěrku 15. června 2008, by zájemci měli zaslat námět (či synopsi) v rozsahu dvou normostran, přihlášku (kterou lze stáhnout z příslušných webových stránek) a stručný životopis autora. Došlé náměty posoudí tříčlenná porota ve složení Eva Zaoralová – umělecká ředitelka MFF Karlovy Vary, dále pak Jan Rudovský – šéfredaktor časopisu PREMIERE a Ondřej Zach – generální ředitel HBO Česká republika.

Časopis PREMIERE se navíc stává partnerem celého projektu.

Postupující do druhého kola budou vyhlášeni 9. července na letošním karlovarském festivalu, druhé kolo bude uzavřeno 15. srpna 2008 a HBO Česká republika se stane producentem vítězného díla s dotací ve výši 1 500 000 Kč.

Náměty je možno posílat na e-mailovou adresu: dokument@hbo.cz, nebo poštou na adresu:

HBO Česká republika, s.r.o.
DOKUMENT
Pod Višňovkou 1662/23
140 00 Praha 4 Krč

S případnými dotazy se obracejte na e-mailovou adresu: dokument@hbo.cz nebo na telefonní číslo: +420 261 094 709

Oficiální stránka HBO: www.hbo.cz.


Naďa Machková a Pavlína Fechterová, 2media.cz, s.r.o., Mediální servis HBO


Doplnění redakce satCentrum:

Placený filmový kanál HBO vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a ve standardním rozlišení (tedy zatím nikoliv HBO HD) v satelitních platformách UPC Direct, DIGI TV a CS Link na satelitech Astra 1H na pozici 19,2 st. východně, Intelsat 10-02 na pozici 1,0 st. západně a Astra 1E na pozici 23,5 stupňů východně. Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry všech třech dabovaných kanálů - HBO, HBO2 i HBO Comedy si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2749/hbo-podpori-vysilani-i-tvorbu-dokumentu/