Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 20:18:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Il Lombardia – pátý a poslední Monument roku

  Autor: Media:List CZ/Eurosport CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 11.10.2019


Giro di Lombardia – oficiálně Il Lombardia a česky Okolo Lombardie – je tradičně posledním cyklistickým Monumentem roku. Na start letošního 113. ročníku se 12. října postaví sestavy všech 18 stájí nejvyšší kategorie World Tour. Přibližně tříhodinový přenos Okolo Lombardie začíná v sobotu 12. října ve 14:20 hod. na programu Eurosport 1.


Tzv. Classica delle foglie morte (Klasika padlých listů) je jedním z vrcholů cyklistické sezony a posledním Monumentem roku po Milán – San Remo, Okolo Flander, Paříž– Roubaix a Lutych – Bastogne – Lutych. Předcházející čtyři letošní Monumenty vyhráli Julian Alaphilippe, Alberto Bettiol, Philippe Gilbert a Jakob Fuglsang. Loni triumfoval na silnicích Lombardie Thibaut Pinot. Il Lombardia je nejen posledním Monumentem roku, ale i posledním evropským závodem kalendáře World Tour, poté se jede již pouze etapový závod Okolo Kuang-Si v Číně.

K favoritům patří Primož Roglič, vítěz středeční klasiky Milán – Turín Michael Woods, Adam Yates, Alejandro Valverde, vítěz Tour de France Egan Bernal, Jakob Fuglsang, Dan Martin, Esteban Chaves (první neevropský vítěz v historii), dvojnásobný domácí vítěz Vincenzo Nibali i další dvojnásobný vítěz Philippe Gilbert. Původně měl startovat i Julian Alaphilippe, rozhodl se ale dříve ukončit náročnou sezonu. Na startu by se měl objevit v barvách Dimension Data Roman Kreuziger.

V listině vítězů Okolo Lombardie jsou nejslavnější jména světového pelotonu, mj. Francesco Moser, Sean Kelly, Bernard Hinault, Roger de Vlaeminck, Eddy Merckx, Felice Gimondi, nejúspěšnějším v historii je pětinásobný vítěz Fausto Coppi. Letošní ročník se pojede ve znamení Feliceho Gimondiho, vítěze z let 1966 a 1973, který zemřel v 76 letech 16. srpna po infarktu při plavání v moři na Sicílii. Gimondi se narodil ve vesnici Sedrina nedaleko Bergama.

Trasa závodu se v historii často měnila, první ročník měl start i cíl v Miláně, letos se opět jede z Bergama do Coma. Mezi nejslavnější stoupání na trase posledního Monumentu roku patří Madonna del Ghisallo (754 m. n. m.) a Muro di Sormano (maximum až 25 procent!). Jedním z rozhodujících momentů může být i Civiglio asi 15 kilometrů před cílem nebo poslední stoupání na San Fermo della Battaglia, které bylo loni z itineráře vynecháno kvůli nebezpečí sesuvů půdy a uzavřené silnici ve Val Fresca. Celkově čeká cyklisty na 243 kilometrech náročných 4000 vystoupaných výškových metrů.

Okolo Lombardie se jelo poprvé už v roce 1905, závod má tedy více než stoletou tradici. U jeho začátků stál sportovní novinář Tullo Morgagni. Celkem 69 ročníků vyhráli domácí Italové, sedm závodníků vyhrálo na silnicích Lombardie poté, co se stali mistry světa. Okolo Lombardie je společně s Giro d´Italia a dalším Monumentem Milán – San Remo nazýván „italským treblem“. Jen dva závodníci ho dokázali vybojovat a vyhrát všechny tři závody v jednom roce – Fausto Coppi a Eddy Merckx.

Vincenzo Nibali, vítěz 2015 a 2017: „Lombardie je každoročně velká výzva, profil tratě je vždy opravdu náročný, nahoru a dolů, podstatné je, kolik energie ke konci sezony cyklistům ještě zůstává. Bude to opět jeden z nejnáročnějších závodů roku“.

Přibližně tříhodinový přenos Okolo Lombardie začíná v sobotu 12. října ve 14:20 hod. na programu Eurosport 1, komentují Martin Hačecký a Petr Nejedlý.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ, foto: Eurosport CZ


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.10.2019 • Nevěstky III: Emancipace, intriky a napětí na televizní stanici Epic Drama
06.10.2019 • Vyberte si zážitek na Prima ZOOM ve 41. týdnu
06.10.2019 • Vydejte se po stopách mimozemských civilizací s Discovery Channel
05.10.2019 • Elita světového plavání se představí v International Swimming League
05.10.2019 • Nova Sport prodloužil vysílací práva na NHL do roku 2022
04.10.2019 • Nadupaný fotbalový víkend na DIGI TV: Hvězdný Ronaldo s Juventusem vyzve vedoucí Inter Milán, Barcelonu čeká Sevilla s brankářem Vaclíkem

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist