Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 22:52:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Unikátna výstava ako pocta Vincentovi Hložníkovi v priestoroch Slovenského rozhlasu

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 24.10.2019


Budova rozhlasovej obrátenej pyramídy v Bratislave sa stala miestom netradičnej multimediálnej prezentácie diel jedného z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia Vincenta Hložníka. V deň 100. výročia jeho narodenia, ktoré pripadá na 22. október, sa v Slovenskom rozhlase uskutočnila vernisáž výstavy VH-100 obrazov ako pocta tomuto výnimočnému umelcovi.


Na troch poschodiach obrátenej pyramídy je nainštalovaných 100 obrazov a grafických listov z rôznych období jeho tvorby. Verejnosť tak bude mať možnosť po prvý raz vzhliadnuť kolekciu diel Vincenta Hložníka, ktoré v roku 1993 venoval pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky na Národný poklad SR. Doteraz ich spravovala Matica slovenská.

„Som mimoriadne rád, že RTVS v spolupráci s Maticou slovenskou a ART galériou Schürger v Tvrdošíne prvýkrát po 25 rokoch sprístupnili verejnosti 100 slávnych obrazov maliara ľudského svedomia Vincenta Hložníka, ktoré daroval na Slovenský poklad. Prezentáciou týchto diel netradičným spôsobom chceme širokej verejnosti v deň 100. výročia majstrovho narodenia pripomenúť jeho silný humanistický odkaz, ktorý ostáva aktuálny aj v týchto dňoch," ozrejmil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Samotný maliar označil dar v roku 1993 ako svoju splátku dlžoby za to, akú inšpiráciu mu pre umenie dala táto krajina. „Moje korene väzia hlboko v slovenskej zemi. Vnútorným zrakom som od narodenia vnímal krásu Slovenska. Tento vnútorný pohľad sa premieňal na obrazy," vyznal sa vtedy.

Výstava predstavuje jeho diela od začiatku 60. rokov do začiatku 90. rokov 20. storočia, pričom z maliarskych techník sú zastúpené olejomaľba na plátne, pastel a tempera na papieri, z grafických zase technika hĺbkotlače. Obsahuje komorné i veľkoformátové obrazy a nechýba ani kolekcia dvadsiatich grafických listov, ku ktorým dostanú návštevníci podrobné informácie aj prostredníctvom QR kódov.

„Vincent Hložník je klenotom slovenskej kultúry a patrí medzi najväčších európskych umelcov 20. storočia. Pre neho bolo maľovanie každodennou potrebou. Pokora s rozmerom tvorcu, ktorý presne vie, čo bude na jeho obrazoch. Na jeho obrazy treba viac času i vizuálnej skúsenosti. Výtvarný svet Vincenta Hložníka sa môže niekomu zdať temný, plný hrozieb a ľudských bôľov. Až v tej druhej vrstve sa však divák dozvie, že je maliarom radosti, ktorý svojím prúdom imaginácie nedovolí zlu, aby preniklo do skutočnosti. Nevzdával sa, každé ráno vstával s týmto vedomím, ktoré je zároveň posolstvom jeho tvorby. Vincent Hložník je maliarom svedomia, ale aj spomenutej radosti a túžby urobiť tento svet lepším miestom pre každého človeka. Som presvedčený, že každý z nás tento pocit zažije aj na výstave v budove Slovenského rozhlasu," podotkol kurátor výstavy Ľudovít Petránsky.

V utorok sa následne uskutočnila druhá časť vernisáže. Kostol Klarisiek v Bratislave vystavuje pod názvom Vincent Hložník-Svedectvo ľudskej existencie originálne návrhy jeho vitráží pre kostol v Zborove, ktoré vznikli v rokoch 1970 až 1971.

Vincent Hložník patril k najvýznamnejších predstaviteľom slovenského výtvarného umenia, generácie umelcov druhej svetovej vojny, mladej avantgardy. Zároveň bol zakladateľom slovenskej modernej grafiky.


Bratislava 23. október 2019, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.10.2019 • Skupina Prima sjednocuje svůj hobby segment pod značkou Prima DOMA
23.10.2019 • Tlačová informácia zo zasadnutí RVR dňa 22. 10. 2019
22.10.2019 • RTVS získala ocenenie Senior friendly
19.10.2019 • Spoločnosť SATRO podporí mladé talenty a start-upy
18.10.2019 • Tisková zpráva z 17. zasedání 2019 ze dne 15. 10. 2019
17.10.2019 • Televize Nova a Dobrý anděl přichází po sedmé se společnou kampaní

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist