Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 01:36:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Online chat | Články
 

On line na satCentrum: Jiří Hojgr, SPORT 5

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 20.05.2008


SatCentrum minulý měsíc zahájilo nový způsob komunikace se čtenáři webu satCentrum. Pravidelně bude zvát do „horkého křesla“ u počítače zajímavé osoby, které budou on line odpovídat na dotazy. Položených buď během níže uvedených dvou hodin, kdy bude tento chat „live“ anebo které napíšete dopředu jako svou reakci pod tímto textem. Zde pak budou všechny otázky a odpovědi uloženy k pozdějšímu prohlížení a archivované.


Dnes potřetí máte možnost položit svůj dotaz. V našem on line chatu bude dnes člověk, který své dlouholeté zkušenosti z Galaxie sport chce zúročit v zcela nové motoristické stanici SPORT 5 - ing.Jiří Hojgr.


On line chat: úterý 20. 5. 2008, 10 – 12 hod.

Tato diskuse je moderovaná a je určená pro všechny čtenáře – není nutné se do ní dopředu registrovat. Samozřejmě již zaregistrovaní uživatelé diskuse na satCentrum mají i nadále k dispozici (po přihlášení se) svůj vlastní nick.


Už dnes se můžete ing.Hojgra zeptat na cokoliv k vysílání nového českého sportovního kanálu, který je věnován motorismu, k programové skladbě, přenosům sportovních podniků u nás i v zahraničí, nebo ke studiu v prostorách po Galaxii sport na hradeckém letišti Věkoše. Zeptat se můžete i na technické otázky a také položit dotazy ke kódování a dostupnosti v domácích platformách i na přístupových kartách pro individuální satelitní příjem.


Přejeme všem diskutujícím i Jiřímu Hojgrovi hodně zajímavých dotazů.


Redakce satCentrum, 13. 5. 2008, 01:00 hod.



Doplněno 20. 5. 2008:

Před patnácti minutami byl zodpovězen poslední dotaz na dnešního hosta v „horkém křesle“ u počítače on line chatu - ředitele nového tematického kanálu SPORT 5 - ing. Jiřího Hojgra.

Za redakci satCentrum děkujeme jemu ale i také vám všem, kteří jste poslali své dotazy, pokud budete mít nějaké další, můžete je zaslat do redakce nebo přímo do studia SPORT 5 na mail info@sport5.cz.

Děkujeme za přízeň a budeme se těšit na příští on line chat, který bude věnovaný nejstarší a nejpopulárnější domácí sportovní temetické stanici - Galaxii sport.


Redakce satCentrum, 20. 5. 2008, 12:15 hod.




  Sdílet:      

Verze pro tisk


  "on line chat"

• ® Jiri Hojgr - Dobrý den, prohlédl jsem si Vaše otázky, za které Vám děkuji a v úvodu bych obecně odpověděl na skupinu otázek týkajících se programových nabídek jednotlivých operátorů.
Naše společnost získala licenci k satelitnímu vysílání v březnu 2008.Následně jsme připravovali techniku a programovou náplň pro zahájení vysílání. Zahájili jsme jednání samozřejmě i s operátory, ale zařazení nového programu je především záležitostí operátora. Podle dosavadního průběhu vyjednávání mohu říci, že program SPORT 5 jistě bude v nabídce MATTES AD z Frýdku-Místku, v balíčku MULTI Trade and Technology a TRI R (Sky Link). Velmi pravděpodobné je zařazení do nabídky UPC ČR, a.s. do kabelových sítí, O2TV, SELF Servis, KT Třinec, KT Přerov, SATT Žďár n.S. další jednání pokračují a domnívám se, že o termínech zařazení SPORT 5 budeme moci informovat v průběhu června 2008 a dále.

• Juraj - Chcem sa opítať že či teraz sa obmedzí na Galaxiísport motorizmus ked máme teraz tú sport5 a či sa budú dávať viac fotbalových líg na galaxiísport? Dakujem.
Myslím, že Váš dotaz by měl být směrován na Galaxii sport. Naše společnost její programové schéma nevytváří.

• standa - 1) zdali bude spuštěn a kdy na DIGI TV
2) zdali bude kodovaný a placený kanál
3) a má něco společného sport 5 s Charouzem ?
4) jak se dovím odpověď jsem v práci přijdu aý v 17 hod.
5) wrc@blatna.net adresa moje

Na zařazení do nabídek jsem odpověděl v mém úvodu, takže jen k některým Vašim dotazům:
program SPORT 5 bude od 2.6.2008 zakódován a bude placeným programem.
SPORT 5, a.s. patří do skupiny podniků Charouz Group
Odpověďi Vám zašlu na Váš e-mail

• Lukáš Polák - Dobrý den, pane Hojgre, zdravím vás. Rád bych se zeptal, jak to bude se zařazením Sportu 5 na karty od společnosti Gital od 1.6. Když jsme spolu hovořili, řekl jste mi, že bude vytvořen model, který umožní zařazení vaší televize od 1. září zřejmě do jejich balíčku Géčko. Jak ale tvrdi Gital prostřednictvím serveru Parabola, program by měl být na karty zařazen v testovacím režimu již od 1. června. Pokud tedy Gital zařadí program na karty neoprávněně, hrozí mu nějaký postih? Jak byste pak vůči tomuto distributorovi postupovali? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den pane Poláku,
s Gitalem jsem nepřipravovalmodel pro zahojovací etapu od 2.5. do 31.8.2008 pro individuální předplatné. To bude zahájeno 1.9.2008.
Ostatní problematiku budu řešit případně s Gitalem přímo, ale ne cestou webů a na téma co by, kdyby.

• katmen - Budete aj na platforme skylink?
Kto moderuje prenosy nascaru?

Otázku zařazení jsem odpověděl výše. Komentátory NASACR přenosů jsou pan David Hanáček a pan Petr Minařík. Jsou to pánové, kteří se dlouhodobě o tuto sportovní oblast zajímají, mají zanlosti o jezdncích, vozech i historii. Vzhledem k objemu 38 přenosů v letošní sezoně a průměrné délce závodu cca 3,5 hodiny jim přeji asi společně s Vámi hodně sil a zdravý hlas.

• neuro - Jenda-li jste (nebo připravujete jednání) z DIGI tv o zaření SPORT 5?
Vaše otázka je zodpovězena v mém úvodu.
Děkuji.

• ® fsat - Rád by som uvítal Balík HD programov.
Dočkáme sa aspoň 5-HD programov?

Jste první, který položil otázku HD. Jak jsem již na jedné konferenci řekl, je to v současnodti velmi vděčné téma, ale naráží na ekonomické úskalí. Podle odhadu odborníků z branže tv vysílání je v současnosti HD televizními přijímači vybaveno v ČR cca 30 až 40 000 domácností. Z celkového počtu 4,2 milionu domácností v ČR se tedy jedná o 0,007 až 0,009%. Pro satelitní vysílání v HD je ale třeba navýšení datového toku signálu a tedy navýšen jedné z podstatných nákladových položek a to cca o 120 až 150% oproti nynější výši nákladů. Domnívám se proto, že vysílání HD programů bude reálně a ekonomicky řešitelné nejdříve v závěru roku 2009.

• vláda - dobrý den, mám zájem o pořízení digi tv, obec postřižín, okres mělník, kam se mám obrátit a na koho, kdo tuto službu v našem regionu provozuje?? vlada.xxxx@centrum.cz
děkuji

Dobrý den Vláďo, nemohu Vám konkrétně poradit neboť nezastupujeme prodej kompletů DIGI TV. Z praxe Vám mhou doporučit obrátit se na prodejce televizní techniky nebo servisní firmu tv. techniky nejblíže Vašeho bydliště. Tam by Vám mohli dát konkrétní informace a možná komplet pro DIGI TV i nabídnout.

• Josef - Zdravím! Zajímám se o závody tahačů na okruhu. Přinesete nám je na Sportu5? Děkuji za odpověď!
V nejbližších dnech do našeho programu budou zařazeny sestřihy závodů FIA EUROPEAN TRUCK RACING a také neokruhové, ale trucky - FIA TRUCK TRIAL. Dle konání jednotlivých podniků se s těmito setřihy setkáte v našem programo od konce května až do října 2008.

• Ivan Páník - Dobrý večer. Zakoupil jsem LCS televizor Samsung s rozlišením full HD. Normální zobrazení na běžnou tv anténu není moc dobré. Lze na satelitním přijímači přijímat v tomto rozlišení? Děkuji
Dobrý den, otázku bohužel nemohu jednoznačně zodpovědět, protože samozřejmě záleží na typu satelitního přijímače, zda "umí" HD. Pokud ano, pak ještě záleží na vysílateli programu, zda program vysílá v HD. Na toto téma jsem odpovídal v otázce výše.

• Kamil - Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli bude SPORT5 v DIGI TV? Děkuji.
Dobrý den, otázku jsem zodpověděl v mém úvodu.

• Polák Čestmír - Mohl byste se vyjádřit k trendu masového přeorientovávání se diváků k příjmu satelitního vysílání na úkor pozemního ať již analogového, nebo digitálního? Sám mám ověřeno, že satelitní příjem ČS programů je výrazně kvalitnější (datový tok)a počáteční vyšší investice do sat. zařízení včetně přístupové karty se mnohonásobně vrátí v možnosti příjímat dalších několik set zahraničních stanic. Než se podaří zdigitalizovat celou republiku uteče většina diváků k satelitům, kabelům a dalším druhům příjmu. Jaké procento diváků zůstane na příjmu terrestrického vysílání až bude pokryta v roce 2012 celá republika? To by se musela nabídka z obou platforem asi výrazně lišit.
Děkuji za odpověď.

Vaše otázka je zajímavá a současně si trochu i odpovídáte. Určitý trend přechodu na satelitní příjem byl zaznamenán na Domažlicku s vypínámí anologového příjmu a přechodu na digitální terestrický příjem tv. signálu. Satelitní příjem Vám předkládá rozsáhlejší programovou nabídku nejen terestrických, ale i satelitních volně šířených programů a také programy placené. Tyto programy (placené) bohužel zavádění digitálního terestrického vysílání v ČR nepodporuje, ba naopak blokuje. Domnívám se, že i při pokrytí ČR digitálním signálem nastane určitý problém, kdy domácnosti, které si pořídí velmi jednoduché set top boxy, budou řešit otázku, jak se v případě zájmu dostat k placeným programům.

• Petr Drozda - Sport 5 patří magnátovi p. Charouzovi, že? Za jak dlouho zase umázne další miliardy, které znovu zaplatí daňoví poplatníci?
Nekomentuji. Jiří Hojgr

• Miroslav Novák - Bude možné Sport 5 přijímat ze satelitu individuálně nebo pouze v rámci programových balíčků T&T nebo Gital?
Individuální příjem v řeší na svých kartách GITAL, neboť TaT přešli na "balíčkový prodej" programů. Kart pro individuální příjem SPORT 5 budou k dispozici od 1.9.2008, kdy ukončíme zahajovací etapu a přejdem s programovou náplní na standardní programové schéma. O tom všem ještě budete informován spolu s ostatními zájemci cestou našich tiskových zpráv a kampaně, která bude k tomuto okamžiku připravena.

• Jan - Dobrý den, budete dávat také nějaké přenosy z motoristických rallye? Rád bych viděl i domácí - Barum a Škoda rallye. A taky závody do vrchu, třeba takový Ecce Homo ve Štenberku nemá chybu.
Děkuji za Vaši otázku. V pracovním týmu jsme se rozhodli řešit vysílání a náplň programu SPORT 5 v určitých etapách. Dnes vysíláme 19 tý den, a jsme v zahajovací etapě. Od 1.9.2008 přejdeme na standardní vysílací schéma, ale rozhodně nebudeme realizovat vlastní přímé přenosy z domácích soutěží. Těmto se ale nebudeme vyhýbat, a budou tvořit náplň magazínových pořadů o dění v motoristickém sportu v Češké a předpokládám i Slovenské republice. magazíny budou pevnou a pravidelnou částí našeho programu od 1.9.2008.

• Jarda - Moc děkuji za nový program a veřím, že bude mít hodně diváků. Držím palce!
Děkuji za Vaši přízeň. Naší snahou je, abychom měli opravdu hodně takových "fandů" a příznivců a jim přinášeli velmi kvalitní program.
Ještě jednou za celý náš tým děkuji.

• Martin - myslíte si , že budete mít dostatečnou sledovanost? Na UPC jiz je jedna stanice urcene jen na motosport.
Samozřejmě v okamžiku přechodu na standardní vysílací schéma se budeme zajímat a vyhodnocovat i sledovanost, ale formou tzv.MML systému (ten nyní řeší právě tématické programy vyhodnocování denní a týdenní sledovanosti). Naše programová náplň nejsou jen přímé přenosy motoristických podniků, ale i dopravní zpravodajství z celého území ČR a předpokládáme i SR, jsou to informace o novinkách na našem trhu a připravujeme i další programy pro české a slovenské diváky. Tím se budeme odlišovat od zahraničního motoristického programu v nabídce kabelové televize. Věřím, že tím i získéme své příznivce a diváky.

• J.K - Bude sport5 zařazen i do digitv?
Na VAši otázku jsem již odpověděl v úvodu chatu.

• Kakamil - Dobrý den! Chci se zeptat, jestli budete monitorovat sledovanost Sportu5 a jestli jste přesvědčen, že bude "dobrá"?
Sledovanost (dle systému MML) viz předchozí moje odpověď samozřejmě bude jedním z ukazatelů kvality a efektivity našeho programu. Věřím, že s rozšířením dostupnosti programu přes kabelové operátory, systém IPTV a satelitní platformy, bude sledovanost SPORT 5 stoupat a bude určitě dobrá. Možná k ní přispějete i Vy. Ještě poznámka ke slodovanosti. U monotématických programů na sportopvní bázi je vhodné vyhodnocovat sledovanost denní a týdenní. Takový program totiž nemá klasický "prime time" jak ho známe z plnoformátových programů, ale má většinou "prime víkendy", a potom tématické bloky, kdy pro jednotlivé skupiny diváků. Věřím, že i my s programem SPORT B5 oslovíme ty skupiny, které obdobný tv.program postrádaly.

• Ondrej - Chcem prosim vedieť či bude možne sledovať vaš program SPORT5 aj na Slovensku a či na DIGI TV alebo UPC pokial ma zaujala ponuka tohto športoveho programu a kde je možna si ju naladiť. Veľmi pekne dakujem za odpoved.
Uplynul již delší čas od zahájení diskuse, a tak ještě jednou k zařazení programu SPORT 5. Zahájili jsme vysílání 2.5.2008 (licence nabyla právní moci 17.3.2008)a zahájili jednání s operátory kabelových televití, IPTV systémů i satelitních platforem a to v České republice i na Slovensku. Jednání pokračují a domnívám se, že následně budeme moci společně informovat o rozšiřujícím se spektru nabídek s programem SPORT 5. Je na místě si uvědomit i to, že operátoři jednotlivých systémů mají své povinnosti vůči licenčním podmínkám, musejí provést i některé technické zásahy či změny. V těchto dnech a ještě do 1.6.2008 je program SPORT 5 volně dostupný na svém distribučním satelitu ASTRA 1E na pozici 23,5E. Od 2.6.2008 bude program kódován a dostupný tak, jak pokročíme v jednáních a realizaci zařazení do programové nabídky toho kterého operátora. O tomto postupu budme diváky a zájemce průběžně informovat m.j. i na webu Satcentrum.

• P.P. - Proč máte v programové nabídce pouze automobilový sport? Myslíte si, že obecně je už trh sportovních programů naplněný?
Dobrý den, v současnosti máme automobilový sport, počítáme s rozšířením i na moto sport. Myslím si, že trh není naplněný, ale ve vztahu k jednotlivým sportovním oblastem a možnostem satelitního tv. vysílání se nabízí jemnější tématické rozlišování. Jak jsem již uvedl i dříve, náš program není jen o sportu. Již nyní nabízíme dopravní zpravodajství, zatím jen v grafické formě, následně od 1.9.2008 i komentované. Připravujeme další úzce zaměřené magazíny spojené s auty a motocykly, zaměříme se také na bezpečnost provozu a to jak pasivní (konstrukční) tak i styl jízdy, návyky, apod. A to jsem ještě ani z poloviny nevyčerpal možnosti takto orientovaného programu a možnosti satelitní a/nebo kabelové digitální programové nabídky.

• Lukáš Polák - Ještě jeden dotaz na p. Hojgra. Bude Sport 5 vysílat EPG? Zjistit, co budete vysílat, je docela problém. Možností je pouze internet nebo váš videotext. V tištěných magazínech vás divák nenajde. Změní se to?
Připravujeme zařezení EPG a předpokládáme, že do konce roku 2008 bude "v provozu". Domnívám se, že postupným rozšiřováním programu SPORT 5 nejen u operátorů ale i v podvědomí divácké a novinářské obce si náš program najde místo mezi ostatními programy v tištěných magazínech. Protože, jak jsem již jednou řekl, vysíláme 19-tý den, je zatím náš program dostupný na našich webových stránkách sport5.cz. Myslím, změna je otázkou několika málo následujícíh týdnů.

• Jan - Dobrý den, pokud jsem pochopil, tak vy nebudete přímo točit přenosy, ale budete je nakupovat od jiných televizí. Je tedy možné, že byste nakoupili i od např. Eurosportu, NASN anebo i od ČT či Galaxie sport nějaký přenos a ten pak okomentovali a odvysílali na Sport5? Zajímaly by mě zejména závody Le Mans, Moto GP, Formule 1 anebo motokros a Šestidenní, což jsou ale většinou právě závody, které už jsou zabukované pro jiné televize. Přitom by to bylo fajn vidět vše pohromadě na jednom specializovaném kanálu, ne? Děkuji za Váš názor.
Práva k vysílání jednotlivých pořadů, a tedy i přímých přenosů, nakupujeme od poskytovatelů těchto práv. V konkurečním prostředí není pravděpodobné, že bychom nakoupili práva od jiné televize. Při nynějších informačních technologiích, rychlosti šíření informací a tedy i sportovních výsledků má svoji nezastupitelnou hodnotu právě přímý přenos (prvotnost informace, zážitku). Navíc některé Vámi uváděné pořady skrývají podmínku celoplošného pokrytí a dostupnosti co největšímu počtu diváků. Konkrétně toto kriterium jistým způsobem znevýhodňuje placené programy šířené satelitní cestou. Budete tedy asi i nadále vybírat mezi programy, na co se chcete dívat. Věřím, že hodněkrát si vyberete SPORT 5.

• Pepa a hospoda Na růžku - Zdravím Vás a přeju hodně spokojených diváků, hltajících Vaše bezva vysílání pro chlapy (a možná i nějakou tu motoristickou fanynku)! Rádi bychom se u nás v hospodě na Vás, tedy na Sport 5, Vás neznáme :-) dívali, ale neznáme program, internet tu není a běhat dom se nám furt nechce. Zkuste, prosím, zařadit info do EPG, moc bych byli rádi! A neuvažujete o nějakým archivu některých magazímnů na Vašem webu, co jako nestihneme, že bysme zkoukli dodatečně! Tak dík za odpověď a držíme palce!
Díky a Vám přeji vždy vychlezené pivo s bohatou pěnou. O zařazení EPG uvažujeme a počítáme, že by do konce tohoto roku mělo být dostupné. Navíc si myslím, že s postupen rozšíření programu SPORT 5 v kabelovkách,IPTV a satelitních platformách budeme více i v tv. magazínech.

• Janek - Dobrý den, proč se jmenuje tato stanice Sport5? Můžete prosím tento pojem objasnit? Děkuji
Při vysvětlení názvu programu je potřeba se vráti trochu (ale jen trochu) do histori. Společnost SPORT 5, a.s. byla žadatelem o terestrickou digitální licenci a v té době bylo zřejmé, že první čtyři pozice na tv. ovladači obsadí ČT1, ČT2, Nova a Prima. Digitalizace se ubrala jinou cestou, SPORT 5, a.s. licenci nedostal.
Název a známka ale již byly na světě. Obojí jsme oživili se žádostí o satelitní licenci a o tu pětku úspěšných (nyní satelitních) programů budeme bojovat.

satCentrum - Dvě hodiny on line chatu uběhly jako voda, dovolte tedy, abychom se za čtenáře serveru satCentrum s vámi rozloučili a poděkovali Vám za Vaše odpovědi. Na dotazy k zařazení do té které platformy odpoví jistě už nejbližší období vysílání. Držíme Vám palce, ať je Sport 5 úspěšnou a sledovanou stanicí a najde si dostatek spokojených diváků.
Já za sebe i celý tým pracovníků SPORT 5 děkuji Vaše webu za možnost tohoto chatu a komunikace se zájemci a diváky programu SPORT 5. Rád budu cestou Vašeho webu informovat o rozšiřování programu SPORT 5 v ČR i SR, jeho programovém vývoji, novinkách a těším se na další spolupráci.
Jiří Hojgr


Další články z rubriky:
05.05.2008 • On line na satCentrum: Michal Šíma, Eurosport CZ
14.04.2008 • On line na satCentrum: Jaromír Glisník, TRADE and TECHNOLOGY


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist