Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 15:27:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Finišuje natáčanie koprodukčného filmu RTVS Fašiangy

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 17.02.2020


V múzeu slovenskej dediny v Martine sa minulý týždeň nakrúcali jedny z posledných scén pripravovaného filmu Fašiangy, ktorého predlohou scenára je novela Františka Švantnera - Piargy. Piargy bola osada bizarných a temných postáv, ktorú v období fašiangov zmietla lavína a katastrofu vo filme prežije len jedno dievča. V hlavných úlohách sa predstavia Judit Bárdos, Daniel Fischer, Attila Mokoš a Jana Kvantíková.


Fašiangy prinášajú metaforický, takmer mystický príbeh o nejasnej vine a krutom treste cez osud mladej Juliše a dediny Piargy. Dievčina Juliša, ktorá sa vydá za syna najbohatšieho statkára, ale neubráni sa násilným zvodom svojho svokra, sa ocitne uprostred drsného milostného trojuholníka. Jej príbeh sa odohráva v horskej dedine, kde ľudia žijú zdanlivo zbožným životom, ale za múrmi svojich domovov hrešia v túžbe po svojom prospechu, postaveniu a pôžitkoch.

„Lyrizovaná próza inšpiruje slovenských tvorcov audiovizuálnych diel už dávno, v televíznom archíve máme skvosty, ktoré si znovu a znovu nachádzajú svojho diváka obsahom, posolstvom aj formou spracovania. Tentoraz divákovi ponúkneme film inšpirovaný poviedkou Piargy a vlastne celým dielom Františka Švantera, ktorý fascinuje prelínaním mýtu, tajomstiev a baladických momentov a dramaticky konfrontuje človeka s ním samým. Odhaľovanie živelných impulzov v človeku na obnaženie jeho egoizmu, sebalásky a zbabelosti inšpirovalo aj tvorcov," prezradila o koprodukčnej spolupráci Magdaléna Glasnerová, dramaturgička RTVS.

Príbeh filmu vrcholí počas fašiangov a veľkým problémom filmárov bol počas ostatných dvoch zím sneh. Teplé počasie spravilo svoje aj s jednou z najdôležitejších scén vo filme - lavínou, ktorá zničí dedinu. Tú sa tvorcovia snažili natočiť počas dvoch zím. „Už minulú zimu sme mali všetko pripravené na odpálenie lavíny v spolupráci s lavinármi, ktorí účelovo odstreľujú lavíny. Odstrelili ju trikrát, no ani raz sa neodtrhla. Chceli sme to natočiť opäť túto zimu, ale, žiaľ, ani teraz nám počasie nepraje a nenapadol dostatok snehu na mieste, ktoré máme vybrané," opísala komplikácie pri natáčaní Silvia Panáková, producentka filmu. Filmári si preto pomôžu modernou technikou a túto kľúčovú scénu dorobia v štúdiu. Posledná klapka filmu Fašiangy je naplávaná na marec, kedy tvorcovia plánujú nakrútiť posledné zimné scény.

Dobový historický čierno-biely film, na ktorom sa koprodukčne podieľa aj RTVS, vzniká v slovensko-česko-macedónskej spolupráci pod vedením macedónsko-českého režiséra Iva Trajkova. Celovečerný film Fašiangy sa nakrúcal na nádherných lokáciách slovenskej prírody - v martinskom skanzene, v Sitne, Banskej Štiavnici, v Krahuliach pri Kremnici, Lozorne, ale aj v Bratislave či v českom Třebíci. Prvá klapka padla v roku 2016. Na filme pracovalo viac ako 250 ľudí, ktorí strávili pri výrobe 45 natáčacích dní. Film by sa mal dostať do kín na prelome tohto roka.


Bratislava 14. február 2020, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.02.2020 • Tisková zpráva z 3. zasedání RRTV, konaného dne 11. 2. 2020
13.02.2020 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 12. 2. 2020
31.01.2020 • Tisková zpráva z 2. zasedání RRTV, konaného dne 28. 1. 2020
30.01.2020 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 29. 1. 2020
27.01.2020 • Online databáze ACTORSMAP je prostor, kde o sobě mohou filmovým profesionálům dát vědět čeští a slovenští herci
25.01.2020 • Nový průzkum ukazuje, že televize je způsob č. 1, jak podporovat naše zájmy

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist