Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 16:11:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Česká televize spustila nový web - ČT edu, který pomůže s učením doma i na dálku

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 02.04.2020


Webová stránka ČT edu od 1. 4. 2020 nabízí přes 3 000 krátkých vzdělávacích videí určených pro děti předškolního věku i žáky středních škol. Videa pokrývají přes dvacítku předmětů od biologie po zeměpis a jsou přehledně členěna podle stupňů vzdělávání i konkrétních témat. Speciálně v době, kdy žáci nechodí do školy, tak může ČT edu pomoci rodičům s domácí přípravou dětí i učitelům se vzděláváním na dálku.


„Projekt ČT edu jsme původně připravovali pro učitele, aby na jednom místě našli videa pro doplnění svého výkladu. V této mimořádné situaci, kdy učitelé a žáci čelí náročné výuce na dálku, jsme se ale rozhodli, že ČT edu otevřeme nejen učitelům, ale i rodičům a dětem. A to v co nejkratším možném čase, přestože jsme původně měli projekt ještě několik měsíců vyvíjet. V posledních dnech jsme vlastně nonstop pracovali na tom, abychom první verzi ČT edu nabídli už v dubnu,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „ČT edu v tuto chvíli zahrnuje přes 3 000 krátkých videí vhodných pro děti od předškolního věku po žáky středních škol. Videa jsou vybírána zkušenými učiteli a jsou přehledně rozdělena podle stupňů, předmětových oblastí i témat tak, aby se uživatelé co nejsnáze dostali k tomu, co je zajímá a baví.“


Portál ČT edu je bez jakékoli registrace otevřený pro všechny, kteří mají přístup k internetu. Učitelé tak budou moci i „na dálku“ doplnit svá zadání pro žáky o názorná, výkladová nebo kontextová videa a rodiče a žáci najdou v podobě portálu ČT edu zábavného pomocníka pro domácí školní přípravu i smysluplnou náplň volného času.

„Video samozřejmě nemůže nahradit výuku, ale tím, že je názorné, nese emoci, humor nebo příběh, stává se užitečným a zábavným doplňkem v procesu vzdělávání. Toho budou moci nyní využít nejen učitelé, ale i rodiče, kteří se během uzavření škol učí doma se svými dětmi daleko intenzivněji,“ říká vedoucí projektu Alžběta Plívová a doplňuje: „Videa pro ČT edu jsme vybírali s téměř padesátkou zkušených učitelů a odborníků. V návaznosti na rámcové vzdělávací programy i učitelskou praxi jsme je pak zpracovávali tak, aby bylo snadné se v nich orientovat. Nyní tak ČT edu nabízí videa pro víc než dvacet předmětů či oblastí a pro asi dvě stovky různých témat. Je to startovní stav a naším plánem je portál do budoucna rozšiřovat nejen o nová videa, nové předměty, jako je třeba matematika, ale i jiné formáty, například pracovní listy.“

Videa mají často stopáž jen několik minut. Krátké formáty odpovídají prvotnímu účelu webu, tedy možnosti zapojit video do práce ve škole, a vycházejí také vstříc zejména mladším žákům, kteří po kratší dobu lépe udrží plnou pozornost. U každého videa mají ale uživatelé i možnost přehrát si pořad celý.

„Jde o velmi dobrý počin s výbornou perspektivou,“ říká k ČT edu za Informační centrum o vzdělávání EDUin jeho výkonný ředitel Honza Dolínek. „Projektu fandíme. Kvalitních, zábavných, ne moc dlouhých a profesionálně vytvořených didaktických videí není nikdy dost,“ doplňuje PaedDr. Michal Černý, ředitel Masarykovy základní školy v Klánovicích a prezident Asociace ředitelů základních škol ČR.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 1. 4. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.04.2020 • Duben plný kulturních zážitků. ČT art posiluje vysílání koncertů, divadelních představení i opery
03.04.2020 • Televízne noviny, Počasie a mimoriadna relácia s Matovičom najsledovanejšími programami dňa
02.04.2020 • Skupina Markíza bola trhovým lídrom v drvivej väčšine marcových dní, celodenne aj v prime-time
02.04.2020 • RTVS rozširuje vysielanie bohoslužieb v rozhlase a televízii
31.03.2020 • Celovečerní Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM [ 1 ]
31.03.2020 • Obyčajná tvár sa stala zatiaľ najsledovanejším filmom tohto roka

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist