Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:49:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Procestujte svět s Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 05.07.2020


Ať už chcete cestovat od severu k jihu, od východu po západ, daleko do minulosti, ponořit se hluboko pod hladinu nebo si trochu zabojovat – od toho je tu Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: odstartujeme další Expedici Overland; jaký byl – Tarbosaurus: Nejmocnější z dinosaurů?; poznáte jak žijí Žraloci v pralese; čeká nás návrat legend v podobě seriálů – Utajené příběhy českých dějin a Miroslav Zikmund: Cesta stoletím a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

6. 7., 21.00 hod. – Expedice Overland XIX (1. díl)

Cesta expedice Overland tentokrát vede přes čtyři z nejkrásnějších a nejvíce fascinujících zemí jihovýchodní Asie: Thajsko, Malajsii, Kambodžu a Bangkok. To je skvělá příležitost seznámit se s místními tradicemi, kulturou, obyvateli, přírodními zázraky i tragickou minulostí, jež tady nikdy není příliš daleko. Cestopisný seriál Expedice Overland představuje národy, které si jsou stejně podobné, jako jsou rozdílné. Navštivte země plné dechberoucích krás, neoddělitelně spjaté s historií, zvyky a náboženstvím tohoto fascinujícího regionu.


7. 7., 21.00 hod. – Zapomenutá kolonie v srdci Evropy

První světová válka a bitvy, které se během ní odehrály na západní frontě, zůstávají hluboce zakořeněné v naší historické paměti. Ale o bojích, k nimž docházelo současně na východě, zdá se, ví jenom málokdo. V průběhu těchto vojenských akcí vznikl zvláštní státní útvar – německá kolonie ve východní Evropě a vojenská utopistická země Ober Ost. Okupovaný region se měl stát výnosným státem pod absolutní vojenskou nadvládou a před nadcházející válkou v neposlední řadě posloužit jako prvotní místo nasazení armádních jednotek. Tento dokument využívá fascinující, nedávno objevené archivní, ale i zbrusu nové materiály. A odhaluje neuvěřitelný příběh Zapomenuté kolonie v srdci Evropy.


8. 7., 21.00 hod. – Tarbosaurus: Nejmocnější z dinosaurů – 1. část

Před 70 miliony let vládly korejskému poloostrovu stejně jako zbytku celého světa dinosauři. Okolí dnešního města Josu bylo v té době porostlé hlubokými lesy, ve kterých žilo mnoho různých dinosauřích druhů. Nejmocnějším z nich byl tarbosaurus. Sledujte dramatický přírodovědný film, který vás vezme na cestu časem zpátky do pravěké minulosti a seznámí s mladým tarbosaurem. Jmenuje se Spotty a je to zvídavé a hravé dítko. Žije šťastně společně s matkou a sourozenci a čeká, až přijde jeho chvíle. Až se naučí lovit a stane se vládcem celého okolí. Tarbosaurus: Nejmocnější z dinosaurů je vynikající příběh o dinosaurech, který vám nesmí uniknout.


9. 7., 20.00 hod. – Korea: zapomenutá válka 1/2

Korejská válka byla zřejmě nejdůležitější událostí od druhé světové války. Je to válka, která vlastně nikdy skutečně neskončila a do dnešních dní ovlivňuje vývoj mezinárodních vztahů. Ale navzdory milionům obětí a uprchlíků byla tato válka takřka zapomenuta. Díky nedávnému otevření ruských, amerických, čínských a jihokorejských archivů jsou k dispozici úplně nové historické materiály, včetně barevných filmových záznamů a stovek fotografií. Tento snímek odhaluje zapomenutou válku, která ovlivnila celý náš svět. Poznejte nová historická fakta a buďte u rozhodujících okamžiků dějin. Abychom pochopili současnou situaci a napětí mezi Severní Koreou a zbytkem takřka celého světa, musíme se vrátit do minulosti.


9. 7., 23.00 hod. – Neznámé krajiny (Národní park Gros Morne)

Připravte se na návštěvu nejkrásnějších míst na světě a na to, že vám vyrazí dech. Uvidíte neznámou krajinu z ptačí perspektivy, oslní vás půvab zapadlých kaňonů a hustých deštných pralesů. Dozvíte se o přírodních zákonech, historii, a dokonce i mytologii, díky kterým tyto geografické zázraky naší planety vznikly. Veškerou krásu neznámé krajiny od Bahamských ostrovů až po vulkány chilské pouště najdete tady!


10. 7., 20.00 hod. – Žraloci v pralese

Žralok bělavý je vysoce agresivní a stejně jako u velkých bílých nebo žraloků tygřích existuje velká pravděpodobnost, že zaútočí na člověka. Ale žralok bělavý dokáže jako jediný z těchto tří druhů plavat i ve vodě, která není slaná, nahoru proti proudu řeky. Kvůli tomu je skutečně obávaným predátorem. Vědci by rádi zjistili, proč se mladí žraloci bělaví vydávají vzhůru proti proudu řek v pralesích Kostariky a Střední Ameriky. Může to být strategie úniku před dospělými hladovými žraloky, kteří číhají na moři. Ale pokud je to tak, tím pádem se vrhají přímo do čelistí obřích, někdy až šestimetrových krokodýlů. Vědci se rozhodli sesbírat feromony od místních krokodýlů a vůbec poprvé vyzkoušet, jestli mladí žraloci dokážou vycítit nebezpečné plazy a z dálky se jim vyhnout.


11. 7., 20.00 hod. – Estonská říše losů

Národní přírodní park Matsalu leží na pobřeží Baltského moře a je známý jako nejdůležitější zastávka ptáků během jejich migrace přes území Evropy. Ale už jenom málokdo ví, že tady také žije výjimečně velká kolonie losů. Tato majestátní zvířata se po většinu roku ve velkých množstvích potulují po místních rozlehlých mokřadech. Toto jedinečné prostředí láká losy svými ideálními podmínkami: dostatkem potravy, dobrou viditelností široko daleko a naprostou nepřítomností lovců. Náš příběh o estonské říši losů začíná v době, kdy jsou rok stará mláďata odehnána od vlastní matky. Blíží se totiž narození dalšího malého losa. Během prvního roku života se neobejde bez pomoci a čeká ho mnoho nových zážitků – nebezpečných i veselých, dokonce i prvních střetů. Teprve potom přijde začlenění do světa dospělých losů. Sledujte život losů na tomto zvláštním místě očima právě dvou takových mláďat.


11. 7., 23.00 hod. a 23.30 hod. – Utajené příběhy českých dějin (Psychotronika za železnou oponou – Husákovi kouzelníci; Exorcismus svatého Prokopa)

Připomeňte si velmi populární původní český seriál o záhadách Česka. Jednotlivé epizody tohoto seriálu přinášejí pohled na zajímavé události českých dějin. Každý díl je věnován jednomu z osmi konkrétních témat naší politické a kulturní historie, nad nimiž se dodnes vznášejí otazníky nebo jsou dlouhodobě přehlíženy, a kuriózním detailům, pro které se v učebnicích dějepisu nenachází místo. Režisérský tandem Otakáro Maria Schmidt a Jana Kristina Studničková, který má s dokumentární tvorbou bohaté zkušenosti, se této úlohy zhostil s jistotou a nezaměnitelnou poetikou.

První díl je věnován několikaletému působení zvláštního pracoviště někdejší ČSAV, které se mělo věnovat mapování a studiu tzv. paranormálních či psychotronických jevů. Nad smyslem a dosahem práce laboratoře, jejíž ústřední postavou byl docent Z. Rejdák, se dodnes vznáší řada otazníků. Nepochybně vyrostla z vlny zájmu o paranormální jevy, kterou v 60. a 70. letech projevovaly bezpečnostní složky na obou stranách železné opony, a také z následné popularizace některých psychotronických fenoménů v tehdejším SSSR. Pořad diváky seznámí s problematikou psychotroniky i s uvedenou dobovou atmosférou. Potom vylíčí okolnosti vzniku laboratoře, představí osobnosti, které se na její práci podílely, i vazby na léčitelskou scénu v tehdejším Československu, na esoterické skupiny a také na bezpečnostní a zpravodajské struktury, včetně zahraničních. Ze vstupů s kontroverzními vzpomínkami pamětníků vzejdou i další otázky.

Druhá část nám nabídne pohled na osobnost sv. Prokopa, kněze, poustevníka, vymítače démonů a zakladatele významného centra slovanské vzdělanosti v Sázavském klášteře, která je obestřena řadou tajemství. Prokop je prvním českým světcem, který se dočkal oficiálního svatořečení v Římě. Legendární zprávy o kontinuitě byzantsko-slovanské tradice od Velké Moravy do časů Prokopových a zprávy o existenci slovanské školy na Vyšehradě byly donedávna považovány za zbožné výmysly, nový archeologický objev křesťanské svatyně byzantského typu v areálu Vyšehradu, jak se zdá, ale potvrzuje legendární tradici. Prokop, patrně šlechtický syn ze dvorce v obci Chotouň, získal na Vyšehradě potřebné vzdělání a vztah ke křesťanskému východu později uplatnil při organizaci kláštera na Sázavě. Proslul ale zejména jako exorcista a doslova „krotitel duchů“, který dokázal využít působení zlého ke konání dobra, což vyjadřuje mj. známá epizoda o tom, že sv. Prokop donutil démona, aby tahal pluh při orbě jako tažný dobytek. Otázky provázející Prokopovu osobnost otevírá další část cyklu.


12. 7., 21.00 hod. – Miroslav Zikmund: Cesta stoletím (1919–1953)

Jeden z nejúspěšnějších dokumentů na Prima ZOOM se vrací. Ojedinělá minisérie Petra Horkého přináší ucelený pohled na život jednoho z největších Čechů, a zároveň odhaluje mnohá tajemství. Většina lidí zná dvojici slavných cestovatelů Zikmunda a Hanzelku. Téměř nikdo však neví, jaký skutečně žili život. Jejich zážitky z cest znají miliony lidí na celém světě. Legendární dvojici spojuje 111 tisíc najetých kilometrů, na nichž strávili celkem 9 let. Na svém kontě mají 6,5 milionu prodaných knih v 11 světových jazycích, 4 celovečerní filmy a 147 dokumentárních a televizních filmů. Seriál představí obdivované cestovatele v nových souvislostech – prostřednictvím velkého chlapského přátelství, které rozhodně neskončilo smrtí jednoho z nich, pohledem do soukromých až intimních sfér obou mužů, pohledem na jejich rodiny, přátele a nepřátele i pohledem na jejich chyby, omyly a poučení, které jim posléze umožnily odolat největším politickým tlakům a pronásledování. Příběh o dvojici Zikmund a Hanzelka odkryje dosud nezveřejněné skutečnosti.

Miroslav Zikmund je fenomenální cestovatel, fotograf, spisovatel a publicista, který se v letošním roce dožil úctyhodných 101 let. Málokdo ví, že si tato světová osobnost s takřka fenomenální pamětí již sedmdesát let denně píše deník. A nyní odtajňuje své celoživotní vzpomínky. Jsou nejen úžasným osobním svědectvím, ale také přesným dokumentem doby. Minisérie přináší také osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti“. Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty i lovci lebek. Seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Dožil se nástupu demokracie a hrdě jde životem dál.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 4. 7. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.07.2020 • Královské aféry lidstvo fascinovaly odjakživa
07.07.2020 • Příběhy bouří na Viasat Nature - před vrtkavostí přírody člověk neunikne
03.07.2020 • Motorsport opět ŽIVĚ – startuje Porsche Supercup
02.07.2020 • RTVS ponúkne divákom počas leta pestrý televízny a rozhlasový program
29.06.2020 • Start léta na Prima ZOOM
27.06.2020 • ULTIMATE TENNIS SHOWDOWN – Změní Mouratoglou tenis?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist