Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 23:59:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Platformu UPC Direct zřejmě čeká na podzim stěhování

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 18.06.2008


Abonenty satelitní placené televize UPC Direct v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a v Rumunsku čeká na podzim s velkou pravděpodobností přetáčení parabol. Podle informací, které má server satCentrum potvrzené z několika zdrojů, končí na podzim smlouva o pronájmu pěti transponderů, které tato placená televize pro DTH příjem obsazuje na satelitech Astra 1KR a Astra 1G, umístěných na orbitální pozici 19,2 stupňů východně.

Vzhledem k tomu, že na stávající pozici je velký nedostatek transponderové kapacity, zapříčiněný jednak velkou poptávkou, dále přechodem francouzské platformy TPS z Hot Birdu a v neposlední řadě i blokací čtyř desítek (!) transponderů analogovým vysíláním, převážně pro německého zákazníka, vyvíjí společnost SES Astra velké úsilí na vlastníka - Liberty Global, Inc., aby přešel na sousední pozici 23,5 stupňů východně.

Zde jsou k dispozici volné transpondery na Astře 1E, a navíc bude flotila posílena v příštím roce o Astru 3B, která zaparkuje právě na této pozici. Také jsou zde už čtyři transpondery s digitálními pakety českých a slovenských rádií. A bylo by možné tedy využít distribuční signál všech veřejnoprávních a řady soukromých stanic i pro abonenty platformy UPC Direct a „svou“ transponderovou kapacitu využít pro nabídku tematických kanálů, které na pozici 23,5 ve stávajících paketech chybí. A ty pak případně nabídnout i abonentům dalších platforem.

Ovšem ve hře není jen tato jedna pozice, svou kapacitu nabízí i provider Telenor, který má na orbitální pozici jednoho stupně západně k dispozici nový satelit Thor 5. Tato orbitální pozice je tentokráte atraktivní nejen pro českého a slovenského diváka, ale také pro maďarské a rumunské abonenty, protože zde na sousedním satelitu Intelsat 10-02 má společnost RCS pronajaté transpondery pro platformu DIGI TV. Přestože se jedná o přímého (a v počtu abonentů dá se říci i výrazně úspěšnějšího) konkurenta, i zde by jistě bylo místo pro spolupráci se společným sdílením některých programů a rozšířením tak nabídky pro obě platformy. Telenor je také levnější, jak Astra či Eutelsat.

Samozřejmě jsou zde i další možnosti, kam platformu UPC Direct přestěhovat, ve hře jsou například satelity společnosti Eutelsat na pozicích 16 či 9 stupňů východně (Eutelsat W2 a Eurobird 9). O Hotbirdech na hlavní pozice 13 stupňů východně se asi nebude uvažovat, trpí stejným nedostatkem kapacity a navíc zde došlo k výraznému zdražení ceny za pronájem.

Anebo se podaří domluvit to, že se UPC Direct z Astry 1 nakonec nepřestěhuje. V tomto případě ale hrozí, pokud by nebylo umožněno přikoupení dalšího transponderu, zakonzervování ne zrovna dobrého stavu zaplnění stávajících transponderů bez možnosti rozšíření nabídky o nové stanice. To jak jsou „přeplněné“ současné transpondery a snižuje se tím datový tok a tedy výsledná obrazová kvalita je vidět z následujícího přehledu:

UPC Direct dnes používá pro svou DTH platformu pět transponderů:

Astra 1KR, tp. 63, frq. 10,921 H, SR 22000, FEC 5/6 – 13 programů
Astra 1KR, tp. 31, frq. 11,671 H, SR 22000, FEC 5/6 – 12 programů + 3 rádia
Astra 1G, tp. 79, frq. 11,992 H, SR 27500, FEC 3/4 – 14 programů
Astra 1G, tp. 95, frq. 12,304 H, SR 27500, FEC 3/4 – 11 programů + EPG a hry
Astra 1G, tp. 99, frq. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4 – 13 programů


Dále přebírá hudební stanice MTV a VH1 ze dvou transponderů Viacom a MTV Networks:

Astra 1G, tp. 66, frq. 11,739 V, SR 27500, FEC 3/4
Astra 1G, tp. 78, frq. 11,973 V, SR 27500, FEC 3/4


Sportovní program Eurosport přebírá z platformy Canal Digitaal Satelliet:

Astra 1H, tp. 97, frq. 12,344 H, SR 27500, FEC 3/4


a sportovní kanál NASN Europe zase z platformy ORF Digital:

Astra 1H, tp. 115, frq. 12,663 H, SR 22000, FEC 5/6


Jak se vše nakonec rozhodne, si ale musíme ještě nějakou dobu počkat. Podle vyjádření tiskového mluvčího společnosti UPC ČR, a.s. Františka Maliny se tento problém neřeší v Praze, Bratislavě, Budapešti či Bukurešti, ale ani v Amsterodamu, ale v Denveru. Společnosti UPC Česká republika, a.s., UPC Broadband Slovakia, s.r.o., UPC Magyarország Kft. a S.C. UPC Romania S.R.L. jsou totiž dceřinými společnostmi Liberty Global, Inc., divize UPC Broadband. Liberty Global dnes poskytuje služby přibližně 16 milionům zákazníků v 17 zemích v Evropě, Japonsku, Chile a Austrálii. Aktivity Liberty Global také zahrnují významné mediální a programové činnosti, jako je např. chellomedia v Evropě.

Záleží tedy na ní, jaké strategické řešení na minimálně dalších 10 let vybere.

Doufejme, že takové, které umožní zlepšení kvality (snížením počtu programů na transponderech) a další perspektivu růstu. Pro čtyřista tisích abonentů UPC Direct ve čtyřech zemích pak možná nastane „horký“ podzim, ale s pomocí stávajících proškolených montážníků by nemuselo jít o velký problém.

Podle názoru ředitele Óčka Jiřího Balvína a ředitele televize Z1 Martina Mrnky v odpovědi na dotaz satCentrum na brněnské tiskové konferenci je pozice 23,5 stupňů velmi vhodná, hudební stanice Óčko má s přesunem vlastní zkušenosti. Podle Balvína se pozice 19,2 stupňů východně na satelitu Astra 1 vyhrazuje převážně pro západoevropský trh, naproti tomu se s pozicí 23,5 stupňů východně počítá pro vysílání všech nejvýznamnějších stanic ve střední Evropě. Pokud by sem přešlo UPC Direct, Óčko by se opět objevilo na předvolbách abonentských receiverů, a nechyběla by tam ani zpravodajsko-publicistická televize Z1.

Přitom ani po přechodu na tuto novou pozici by abonenti nemuseli přijít o své oblíbené hudební či sportovní programy, případně volně šířené (FTA) televize a rádia na Astře 1. Řešením je multifeed – společný příjem na dvou orbitálních pozicích. S ním už má dobré zkušenosti i holandský provider Canal Digitaal Satelliet, který také postupně přechází na tuto pozici.

Souběžné vysílání z obou u nás nejpopulárnějších sousedních pozic (pokud by se samozřejmě tato varianta realizovala) by dokonce mohlo přivést k UPC Direct i další zájemce o pestrou programovou nabídku. Nové abonentské receivery už podporují DiSEqC přepínače a na trhu jsou k dispozici LNB monobloky 4,3° vhodné i pro stávající ofsetové paraboly o velikosti 60 cm. Společnost UPC též uvažovala o zařazení stanic, vysílaných v HD kvalitě, na Astře 1 ale pro ně nebylo místo. Přitom už má nový PVR HD receiver s harddiskem, který nedávno rozšířil nabídku pronajímaných abonentských přijímačů.

Závěrem ještě jednou zopakuji názor, že ať už se UPC Direct přestěhuje kamkoliv, mělo by to být vždy s ohledem na perspektivu rozšíření transponderové kapacity a zlepšení poskytované kvality obrazu i zvuku.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 18. 6. 2008, 05:30 hod.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 22   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.06.2008 • Signál digitální televize Z1 byl na hodinu přerušen
09.06.2008 • Představujeme: The History Channel [ 10 ]
09.06.2008 • HBO začalo vysílat ve formátu 16/9, HBO 2 bez maďarských titulků [ 7 ]
06.06.2008 • Nové EuroNews [ 1 ]
05.06.2008 • Finálová série NBA na Galaxii sport
04.06.2008 • EURO 2008 na Eurosportu [ 8 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  problem upc 

24.09.2008 12:48 • neregistrovaný
keby sa prestahovala upc na astru 23.5 tak si myslim ze vela klientov by odovdavali karty,lebo ma velmi slabucke pokrytie.ja v spanielsku nemam sancu ani na 120cm parabolu.a ked zoztanu na astre 19.2 tiez nic moc stv2 a stv3 tam nebude asi nikdy.asi najlepsie riesenie je prejst na digy tv.
 
 
  UPC 

23.09.2008 18:53 • neregistrovaný
Otazka je, ci by sa tato platforma nedala prestahovat na nejaku druzicu, ktora ma vyzarovaci diagram pre rovnikovu afriku.
 
 
  Platformu UPC Direct zrejme čaká sťahovanie 

17.07.2008 21:36 • neregistrovaný
Myslím,že UPC Direct bude zohľadňovať predovšetkým maďarských abonentov,nakoľko je ich väčšina,takže predpokladám,že prechod na družicu THOR 5,bude zrejme v priebehu roka 2009,myslím,že UPC Direct ani nič iné neostáva,ak chce držať krok s Digi tv,a neprichádzať o zákazníkov,a musí hľadieť aj na väčšinu abonentov,a tá je práve v maďarsku.Samozrejme,že UPC Direct myslí aj na slovenský a český trh,kde bude zrejme spolupracovať so svojou Rumunskou platformou UPC Focus sat,a hlavne s Digi tv,druhá vec je aj tá,že na satelite Astra 19,2,v súčastnosti UPC,už nemá voľné transpodéry na rozširovanie svojich Tv programov,a na THORE 5 ich to vijde podstatne lacnejšie,ale podmienkou ich úspechu je asi aj trvalé zníženie cien pre konečných zákazníkov UPC Direct.Osobne,by som bol radšej,keby UPC prešlo na Astru 23,5,nakoľko sa tu nachádzajú podľa mňa tiež atraktívne programy ako je Sport 5,Nostalgia,Film Box,a iné.
 
 
  At třeba vipadnou s Český republiky zlodějí.... 

10.07.2008 20:11 • neregistrovaný
At třeba vipadnou s Český republiky zlodějí....
 
 
  oráj 

10.07.2008 19:37 • neregistrovaný
měl jsem cca tři roky upc direct, bohužel jsem jej odhlásil, katastrofický obraz a programy typu axn, NG přerušované maďarskými reklamami - dokonce více než na nově!!!!!!!, to si spíše koupím podrobný program a budu nucen furt programovat a nahrávat z novy, primy a čt1 čt2, to co je u nás na těchto kanálech, to je v nekvalitním upc na deseti kanálech s kvalitní maďaroreklamštinou, na druhou stranu jsem degradoval ze satelitu na digitální terestriál
 
 
  UPShit 

28.06.2008 00:13 • neregistrovaný
Presunout by to na 23,5 mohli. Nevim co tu plantate rumuny, ale ti maji svoji platformu FocusSat a te se vubec pripadny presun netyka. Jde jen o nas UPShit. Takze se to tyka jen CZ/SK a HU trhu. Jako pro CZ/SK rozhodne nejlepsi volba ta Astra 23,5. UPShit by tim hooodne datoveho toku usetril, kdyz by dal simulcripty treba jen na CTcka,STV a zakladni prg ktere tam treba maji sve distribucni signaly. Popripade v budoucnu by nemuselo resit Barrandov TV aj. Pote by UPShitu zustalo dost volneho datoveho toku pro ty sve podradne beckove madarske kanaly a bylo by stastne ono, i feferoni.
 
 
  upc a nabídka tv 

27.06.2008 19:51 • neregistrovaný
takže to znamena že do podzimu nic noveho v upc nepřibide ani žadný hd kanal tak naco ho pujčujou za 150kč měsíčně to nechapu a co na thor revolučního přibide to nevím
 
 
  testovat mozu ktovie este kde budu testovat jedno 

20.06.2008 19:08 • neregistrovaný
testovat mozu ktovie este kde budu testovat jedno je iste upc musi mysliet na svojich zahranicnych zakaznikov s pokr..im cim im thor nevihovuje vid pokr..ie focus sat. dalsi dovod malo mioesta transponderov kde daju tie ic hdtv kanaly pre ich novy primac?
novy thor bude az na buducy rok s dobrym pokr..im tak mozno az v tedy
 
 
  @19.06.2008 19:12 • neregistrovaný 

20.06.2008 09:38 • neregistrovaný
Analog je zabukovaný minmimálně do roku 2011, možná až 2015, jak se někde psalo. A s tím stěhováním asi nemáš pravdu, od večera se už vysílá na 1W, proč asi - že by UPC nakonec skutečně koupilo DIGI TV, jak už se tu řadu měsíců šušká? :-)
 
 
  upc sa tak rychlo asi nepresunie. musia mysliet na 

19.06.2008 19:12 • neregistrovaný
upc sa tak rychlo asi nepresunie. musia mysliet na zahranicnych zakaznikov a takties neposobia len na Slovensku a v cecach,
nechapem na zaklade coho vznikol tento clanok ci len na motivy redaktora /sfantazie/
takato sprava by mala byt podlozena informaciou od hovorcu upc pre svk cz hu ....ale vsetci vieme skor tym s hu.
a mymochodom ked skonci analogove vysielanie na astre tak uz bude miesta dost malo by sa uvolnit okolo 40 transponderu.
 
 
  Ja to vidim na Thor 5 od Telenoru, ma nekolik 

18.06.2008 13:08 • neregistrovaný
Ja to vidim na Thor 5 od Telenoru, ma nekolik kladu a hlavne nejlevnejsi pronajem transponderu. A take hneda vedle vysila konkurence multiregionalni Digi TV, ktera na tuto pozici natahla spoutu abonentu i byvalych od UPC. A rumuni a madari tam jsou taky jako "prase v zite".
Osobne bych byl pro 23.5E protoze by se tim vyrazne zlepsila kvalita zakladnich programu CT, Nova, Prima, Galaxie, Z1,... proste ty co by prebirali od CS Linku. A jestlize tam pribude casem Astra 3B tak potom tam bude mnoho mista pro dalsi programy a dalsi doplnkove sluzby.
 
 
  A co 1west,koukněte na pokrytí z nového thoru 

18.06.2008 12:53 • neregistrovaný
A co 1west,koukněte na pokrytí z nového thoru 5.Proslýchá se,že Upc chce koupit digi.Mluví o tom technici od Upc.Viz aktivace nového transporderu 11785.Síla signalu u mne na dreamu 91 a kvalita 56.Pro příjem postačí parabola 60 cm.
 
 
  Pokud by se UPC přestěhovalo na 23,5°E, to budou 

18.06.2008 12:37 • neregistrovaný
Pokud by se UPC přestěhovalo na 23,5°E, to budou Rumunům nejen přetáčet, ale i vyměňovat paraboly? Byli by mimo pokrytí, i když tam možná nějaký signál je, ale na 60cm parabolu to zřejmě nestačí.
Leda by počkali na Astru 3B, která bude k dispozici koncem roku 2009 a bude pokrývat celou Evropu ...
 
 
  Jan 

18.06.2008 12:16 • neregistrovaný
S tím stěhováním to není tak zlý, montážníci budou mít chvíli dobrý kšeft a lidi si po čase zvyknou na novou pozici. Stěhovali se už Poláci (z UPC po vstupu Canal+ na Cyfra+) z Astry na Hotbird, Frantíci z Hotbirdu na Astru, Holanďani z Astry na Astru 3, Skandinávci z Astry na Sirius a Thor, Španělé z Hispasatu na Astru, Angláni z Astry na Astru 2, taky Czechlink a Slovak link z Eurobirdu na Astru 3 - a takových škatulata hejbejte se bylo, je a bude určitě víc. Já bych se toho nebál. Pokud UPC zůstane na Astře bez možnosti dalšího rozšíření, bude se jeho kvalita jen stále zhoršovat a nových programů natožto HD televizí se nedočkáme. Myslím si že UPC Direct přestěhováním určitě získá víc kladů, jak záporů.
 
 
  Ted jsem si vzpoměl 

18.06.2008 12:02 • neregistrovaný
Ta rumunská platforma se jmenuje FOKUS SAT TV.
 
 
  Monoblock 4.3° na 60cm anténě 

18.06.2008 11:59 • neregistrovaný
Už vidím tu sílu signálu ,to bude rezerva a kdo to zaplatí monoblock stojí 400 až 500 kč.To nemyslí vážně.Podle mě UPC vlastní rumunskou platformu na 1°W ted si nemužu vzpomenout jak se jmenuje.Ale 1°W by asi byl nejlevnější.Než astra 23.5°.
 
 
  Jsem pro presun na 23.5E nebo 1W... 

18.06.2008 09:25 • neregistrovaný
Jsem pro presun na 23.5E nebo 1W...
 
 
  Kdo bude platit přetočení paraboly? 

18.06.2008 08:39 • neregistrovaný
To jsem zvědavý, kdo bude platit přetočení paraboly všem těm zákazníkům, kteří mají jen Astru 19,2? UPC nebo ti zákazníci?
 
 
  njn UPC má nejvíce abonentů v Maďarsku a to je 

18.06.2008 08:16 • vortimond
njn UPC má nejvíce abonentů v Maďarsku a to je taky nejperspektivnější trh z těch čtyř kde působí. takže možná nejspíš ten Eurobird 9 kde se usídlila maďarská platforma Hello HD? pochybuju že se to bude řídit podle přání CZ/SK abonentů stejně jako se na ně nebere ohled při zařazování maďároš verzí programů jako Discovery, NatGeo a dalších...
 
 
  Jednoznačne EUROBIRD 9 E,je treba mysliet aj na 

18.06.2008 07:24 • neregistrovaný
Jednoznačne EUROBIRD 9 E,je treba mysliet aj na kvalitu signálu pri zlom počasí,a tak isto na klientelu UPC po celej EUROPE.
 
 
Celkový počet komentářů: 22 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist