Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 22:19:38   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

FOTELKA znovu v ohrožení?

  Autor: Redakce satCentrum Přidané: 21.10.2020


Známý slovenský satelitní DXer EnoSat (Henrich Sklenka) nám poslal do redakce satCentrum odkaz na běloruský článek "Čína odmítá odepsat Bělorusku 230 milionů dolarů na vývoj satelitů" (news.tut.by/economics), který trefněji přejmenoval na "FOTELKA znovu v ohrožení?" Přečtěte si proč!


Běloruský satelit Belintersat-1 byl vypuštěn z kosmodromu v Číně v lednu 2016. Vzápětí běloruské úřady prohlásily, že se tak Bělorusko stalo vesmírnou velmocí. Projekt ovšem stál astronomických 300 milionů dolarů. Proto běloruská vláda nabídla v březnu 2019 svým čínským partnerům, aby odepsali dluh ve výši 230 milionů dolarů, protože projekt byl nesplatitelný.

Na financování projektu "Vytvoření národního systému družicové komunikace a vysílání Běloruské republiky" byla poskytnuta mezivládní půjčka Banky vývozu a dovozu Číny. Projekt byl dokončen v roce 2016 a ve skutečnosti činil 258,6 milionu dolarů. Čínská průmyslová společnost "Velká zeď" vypustila satelit Belintersat-1 na oběžnou dráhu a vytvořila pozemní satelitní řídící komplex v obci Stankovo Dzerzhinsky, která je součástí státem vlastněné "Továrny na přesnou elektrickou mechaniku".

Ovšem během komerčního provozu satelitu došlo k problémům, které významně ovlivnily návratnost projektu. "Spolu s běloruským satelitem s tradiční technologií má platforma DFH-4 konkurenceschopnější satelity s vysokokapacitním HTS. Kromě toho se cena zdrojů družicové komunikace od zahájení projektu v roce 2011 snížila v průměru třikrát až pětkrát. V důsledku toho se obchodní plán na obsluhu výše uvedené půjčky stal nemožným," napsal běloruský premiér Sergej Rumas svému čínskému protějšku v březnu 2019. Návratnost projektu byla také ovlivněna skutečností, že čínská společnost nebyla schopna dokončit koordinaci běloruského satelitu se satelitními systémy třetích zemí, které neumožnily plně nabídnout satelitní zdroj na komunikačním trhu, píše se v dopise.

Z těchto důvodů se tento projekt stal nesplatitelným. V té době Bělorusko převedlo 51,6 milionu dolarů na údržbu a splácení půjčky, ale "další platby z projektu nelze provést," napsal Rumas. Navrhl, že zbytek úvěrového dluhu Eximbank Číny ve výši 232,7 milionu dolarů z jistiny dluhu a úroků z úvěru by měly být odepsány jako "nejlepší řešení v této situaci".

Ale jak redakce tut.by zjistila, toto rozhodnutí nenalezlo podporu čínské strany. "Nyní společnost splácí své dluhy a pomáhá ji ministerstvu financí Běloruska," uvedly informované zdroje. Ministerstvo financí se k tomu ale odmítlo vyjádřit. Továrna na přesnou elektrickou mechaniku uvedla, že nemá informace o zmiňovaném Rumasově dopise.

Od prvního čtvrtletí 2019 byl první běloruský satelit osazen o 35 až 45%. Precision Electrical Mechanics Factory dobře spolupracuje se zákazníky z Afriky. Poptávku pak udržují běloruské donucovací orgány. "Pro ně to není jen služba, ale záruka nezávislosti na zahraničních operátorech technických řešeních, a zárukou suverenity naší země," říká společnost Precision Electrical Mechanics Factory, která se specializuje na projekty v oblasti MIC.

Podle TUT. By myšlenka čínsko-běloruského projektu by mohla dosáhnout zisku na zahraničních trzích a poskytovat služby v rámci země. Ale vývoj nových technologií a změna tržních podmínek výrazně zpochybnily realizaci podnikatelského plánu. Bělorusko poskytuje téměř úplné pokrytí území mobilními sítěmi 3G a 4G a počet účastníků pevného širokopásmového přístupu k internetu se aktivně rozšiřuje. Na pozadí intenzivní cenové konkurence to zužuje okruh zákazníků, kteří mají zájem o využívání družicové komunikace.

Nyní provozovatel národního satelitního komunikačního a vysílacího systému plánuje studovat nejlepší možnosti rozvoje pro období 10 let. Satelit Belintersat-1 "může být nahrazen novým satelitem na technologické platformě odpovídající úrovni pokročilých řešení druhé poloviny roku 2020. Nebo bude výhodnější pronajmout si kapacitu jiné družice," řekl Leonid Fedotov, přední specialista v továrně na precizní elektromechniku neg.by.

Běloruské orgány hodlají podpořit vesmírné iniciativy. Dne 31. srpna podepsal Alexander Lukašenko příkaz k vypuštění druhého kosmického satelitu v roce 2021 běloruskou státní univerzitou. Není však hlášeno, ze kterého kosmodromu bude satelit vypuštěn. První takové zařízení bylo vypuštěno touto univerzitou v říjnu 2018 z čínského kosmodromu Jiuquan. Veškeré práce na vývoji a výrobě druhého satelitu budou prováděny zaměstnanci BSU, studenty a postgraduálními studenty. Ve srovnání se satelitem v současné době v provozu, má velký potenciál provádět experimenty ve vesmírné fyzice pomocí materiálů a polovodičových zařízení běloruské výroby. Po startu bude vytvořeno první běloruské seskupení dvou vědeckých a vzdělávacích satelitů, uvedla Lukašenkova tisková služba. Podle objednávky je cílem projektu popularizovat letecký průmysl v Bělorusku, zlepšit kvalitu odborné přípravy specialistů, rozvíjet běloruskou vědeckou kosmickou školu a přilákat talentované mladé lidi k rozvoji technologií náročných na znalosti.


S využitím zdroje: news.tut.by/economics a Enosat; foto: Дарья Бурякина, TUT.BY, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.10.2020 • M7 a mediální skupina RTL Deutschland prodlužují a rozšiřují smlouvu o spolupráci
09.10.2020 • Kde vysílají nové stanice MTV 80s a MTV 90s na družicích Astra 1M, Hot Bird 13M, Eutelsat 16A a Thor 5 a 6?
06.10.2020 • Kabelio pro švýcarské domácnosti z družice Hot Bird 13C- od poloviny října 2020
01.10.2020 • Investigation Discovery mění vizuál
29.09.2020 • Volně vysílané programy platformy Skylink v měsíci říjnu
16.09.2020 • ITV 1 HD ze satelitů Astra 2E a 2F ve velké části Evropy

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist