Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 19:16:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Odstartujte březen s dokumenty na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 01.03.2021


Nabídneme vám spoustu zajímavostí, zažijete den dlouhý 28,5 hodiny, ale pozor na lži. Ta nejrozmanitější podívaná na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: představíme Největší lži historie; ukážeme, jak žili První lidé; poznáme Planetu koní; zavítáme na Magický Island; odstartujeme pokračování populární série Letecké nehody: přísně tajné III a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka:

2. 3., 20.00 hod. – Největší lži historie (Potopení Lusitanie)

Často jsou přehlíženy a málokdy je stihne trest. Lži mocných vždy dosáhnou svého nekalého cíle – změní směr našich dějin. Co jsou zač ti, kteří lžou? Patří mezi ně představitelé států, politikové nebo vojenští vůdci, které podporuje jejich vlastní hierarchie moci. Nemají vůbec žádné výčitky ani zábrany a klidně lžou v rádiu nebo televizi milionům lidí. Nebo dokonce pod přísahou nejvyšším autoritám a institucím. Zneužívají tajné služby, vojenské strategie nebo zpravodajské agentury k tomu, aby se jejich lži zdály být přesvědčivější. Řídí se jediným heslem: čím je lež větší, tím více lidí jí bude věřit! Když jde o státní záležitosti, můžou být použity veškeré prostředky k posvěcení nebo utajení jakékoliv operace. Lži jsou jen slova. Aby se uchytily, vyžadují konkrétní činy a také technickou podporu. K vytvoření uvěřitelných iluzí jsou někdy zapotřebí celé týmy profesionálů. Ale ve službách národa jsou lži pouhým prostředkem, jak změnit svět.


2. 3., 21.00 hod. – První lidé (Amerika)

Před 200 tisíci lety jsme podnikli první krůčky v Africe. Dnes nás žije sedm miliard po celé planetě. Jak se naši předkové rozšířili z jednoho kontinentu na druhý? Tato mini série je celosvětovou detektivkou plnou nejnovějších archeologických objevů a čerstvých poznatků z genetického výzkumu. Na každém kontinentě vypátráme prvního zástupce našeho druhu homo sapiens. Kým byli tito první lidé? Co je zavedlo až na kraj světa? Podívejte se, jak mísení prehistorických genů vedlo k tomu, že naši předkové dokázali přežít všude, kam přišli.


2. 3., 22.00 hod. – Losí záhada

Los je králem lesa, ikonické zvíře, které ve švédské přírodě hraje důležitou roli. Na ostrově Öland, druhém největším ostrově ve Švédsku, se však děje něco podivného. Už několik let se losům nedaří vychovat svoje potomstvo. Mláďata losů se dožívají sotva jednoho týdne. Proč? Je to záhada! Celé Švédsko proto spoléhá na losího detektiva, jehož úkolem je zjistit, co se s losy z ostrova Öland děje, dřív, než bude pozdě. Detektiv sleduje několik stop a brzy identifikuje jednoho z podezřelých – klimatické změny. Jenže usvědčit pachatele vůbec není snadné. Jsou tady i další podezřelí, například nedostatek potravy. Je možné, že páchají zlo společně. Dramatické vyšetřování probíhá po celé zemi od severního polárního kruhu až na jih. Buďte u toho! Losí záhada líčí nefalšovaný krimi příběh, ve kterém se z vědců stávají vyšetřovatelé. Dokonce nasedají do helikoptéry a vrhají se do akce jako slavný James Bond! To vše proto, aby přišli záhadě na kloub.


2. 3., 23.00 hod. a 23.30 hod. – Planeta koní (Závody; Kavalérie)

Planeta koní je desetidílný seriál, který vám prozradí vše, co jste chtěli o tomto majestátním zvířeti vědět. Věda zabývající se koňmi je hipologie. Kůň domácí (equus caballus) je domestikované zvíře patřící mezi lichokopytníky. V minulosti byli koně využíváni především pro zemědělské práce, k přepravě zboží a osob, od 20. století slouží hlavně k rekreační jízdě a sportu. Samice koně se nazývá klisna nebo kobyla. Ačkoli na jihozápadě Čech bývá i samec označován jako kobyla. Plemenný samec je hřebec, vykastrovaný pak valach. Jezdečtí koně váží od 300 do 700 kg v závislosti na plemenu. Tažní koně váží od 700 kilogramů do tuny. Největší kůň v historii byl pravděpodobně shirský kůň jménem Sampson. Byl 220 cm vysoký a jeho vrcholná váha byla odhadnuta na 1500 kg. Nejmenší kůň na světě je Thumbelina, plně dospělý miniaturní kůň. Je 43 cm vysoká a váží 26 kg.


3. 3., 20.00 hod. – Divoké Švýcarsko (Skrytá krása pohoří Jura)

Švýcarsko je srdcem Evropy. Je to překvapivě velká malá země: nevelká rozlohou, ale bohatá na přírodní krásy. A stejně jako mnoho místních jazyků a kultur je zvláštní a jedinečná také různorodá krajina. Ve Švýcarskou najdeme mocné Alpy, husté lesy a vzkvétající zelená údolí, tajuplná rašeliniště nebo řvoucí vodopády. Středozemní jezera a rozeklané skály stojí blízko u sebe a oddělují je pouze mizivé vzdálenosti. Švýcarsko má mnoho divokých tváří, některé jsou známé, a jiné nám zůstávají utajené. Je to země, která je neuvěřitelně bohatá na rozmanitost, divokou přírodu i úžasné scenérie. To vše přesvědčivě přibližuje každá epizoda mini série Divoké Švýcarsko.


3. 3., 21.00 hod. – Magický Island

Přírodovědný film Magický Island zachycuje, jak si nejpozoruhodnější místní zvířata dokážou poradit s překážkami. Díky tomuto dokumentu odhalíte, jak vypadají životy zvířat v islandských extrémech z úplně nové, mnohem intimnější perspektivy, a budete sledovat jejich celoroční zápolení s živly. Kromě toho získáte jedinečný přístup na mnoho míst z místní bizarní krajiny a uvidíte, jak postupně mění barvy – stejně, jako se mění roční období. Jak se zvířatům daří přežít v takovém nehostinném terénu? Co je zapotřebí k životu mezi ledovci, pouštěmi a sopkami? A jak se vypořádat s vodou, která je takřka zmrzlá, a zároveň vařící?


3. 3., 23.00 hod. – Letecké nehody: přísně tajné III (Technická selhání)

Každá letecká havárie je katastrofa, která po sobě zanechá truchlící rodiny a zničené životy. Ale každá letecká katastrofa je zároveň cennou lekcí. Vše začíná hledáním odpovědí na otázky, proč anebo jak: v Kanadě 12. prosince 1985 se letadlo zřítilo asi kilometr od vzletové dráhy a v jeho troskách zahynulo všech 256 pasažérů. Jak k tomu došlo? Rutinní přistání Boeingu 777 se tak strašně pokazilo, že tři lidé zemřeli a mnoho dalších bylo zraněno. Šlo o technickou závadu, nebo chybu pilota? Jak se dá přistát bez funkčních motorů, když dojde palivo nebo po srážce s ptákem? Piloti musí mít značné schopnosti a hodně silné nervy! Jak to zvládají? Tento dokumentární seriál odhaluje, že díky každé letecké tragédii jsme se dozvěděli, jak postavit bezpečnější letadla, rychleji evakuovat ohrožené pasažéry a vylepšit bezpečnostní systémy bránící kolizím. A že díky tomu, co jsme se naučili, bylo zachráněno mnoho životů.


4. 3., 20.00 hod. – Hitlerova poslední tajemství

Pouhých několik dní před sebevraždou, k níž došlo 30. dubna 1945, byl Adolf Hitler zalezlý hluboko ve svém berlínském bunkru, obklopený Evou Braunovou a kruhem svých nejbližších. Střídala se u něj malomyslnost se vztekem, své poslední chvíle prožíval pronásledovaný zradou jedněch a zbabělostí druhých. Hitlerův konec, jenž se odehrával za zavřenými dveřmi v atmosféře konce světa, dlouho zůstával obestřen tajemstvím. Historici se domnívali, že nastudovali veškeré existující a dostupné archivy. Ale díky veliteli Raymondu Roseovi (již zesnulému francouzskému důstojníkovi) a jistému sběrateli spatřily světlo světa úplné nové, privátní i politické archivy. Tyto jedinečné dokumenty poskytují možnost detailně analyzovat poslední dny Adolfa Hitlera a Evy Braunové. Zachycují zlověstný odpočet: den po dni, hodinu po hodině. Historický film Hitlerova poslední tajemství díky tomu prozrazuje všechno, co Vůdce řekl, napsal i co si myslel, než se osudného odpoledne zastřelil. Mezi jedinečnými dokumenty nechybí dopisy, telegramy (mezi Hitlerem a Hermannem Göringem) ani přepisy rozhovorů za zdmi bunkru. Ty všechny vrhají nové světlo na smrtelné křeče vražedné nacistické mašinérie.


4. 3., 23.00 hod. – 24 hodin v divočině (Africká savana)

Podívejte se na to, jak probíhá 24 hodin v divočině. Uvidíte jeden den ze života nejzajímavějších zvířat. V africké savaně svádí býložravci a masožravci tuhé boje o přežití. Na jednom z nejsušších míst na Zemi, v čilské Atacamě, zase žijí podivní hlodavci a velké kočky. 24 hodin v divočině je dokumentární seriál, který zachycuje kompletní cyklus světla a tmy na různých místech světa i to, jak se během tohoto období chovají různé zvířecí druhy.


6. 3., 20.00 hod. – Srdcaři na severu (Velká vírníková výprava)

Nový expediční projekt Srdcaři na severu volně navazuje na úspěšný seriál Srdcaři v Africe. Čeká vás cesta za srdcařskými příběhy ve všech ročních obdobích, na souši, na vodě, pod vodou, pod zemí, ve vzduchu, autem, na kole, po svých, na lyžích, na voru a lodi, v balonu či vírníku. Znáte Robura dobyvatele? Románového vynálezce letadla? V červnu 2019 podnikli srdcaři na Islandu první českou expedici s vírníky (úžasnými létajícími stroji, které se díky patentu Pavla Březiny po přistání mohou pohybovat po silnici jako auta). Letka tří strojů obletěla celý ostrov kolem dokola, máme natočeny dechberoucí letecké záběry. I Verne by zíral. A dále tu máme extrémní přelety horkovzdušným balonem. Po zkušenostech se zimním přeletem Alp a Vysokých Tater přišel čas na pokus o přelet severního polárního kruhu. Tenhle kousek s balonovým pilotem Michalem Kubátem už mají za sebou, bylo to napínavé, ale podařilo se. To byla jízda, tedy pardon, let!

Srdcař a kameraman Honza Tutoky je vášnivý motorkář, motonomád a potápěč. Jak se dneska říkává, patří do věkové kategorie 50+, kdy se prý pánové už stávají rozumnějšími a začínají vyhledávat méně adrenalinové koníčky. Honza je ale živoucím důkazem, že stačí, abyste se jednou proletěli vírníkem, nechali vášni volný průchod a pak je to k uskutečnění vírníkové výpravy na Island už jen krůček. Tým pěti pilotů. Nejzkušenějším byl velký propagátor vírníků Pavel Březina, který dokonce vymyslel úpravu vírníků, aby se mohli pohybovat i na silnici stejně jako auta. Dech beroucí záběry z vírníků překvapí svou pestrostí…


6. 3., 21.30 hod. – Hitlerova propagandistická mašinérie (Budování značky)

Moc, teror a nekonečné mašírování. To jsou pojmy, které určují, jakým způsobem vnímáme Adolfa Hitlera a jeho nacistickou stranu na vrcholu éry Třetí říše. Ale navzdory těmto dojmům byl Hitler vyloženě obyčejným člověkem. Strhující historický seriál Hitlerova propagandistická mašinérie zachycuje příběh jedné z nejrozsáhlejších, nejúčinnějších a nejúspěšnějších marketingových kampaní v moderních dějinách. Díky tomu popisuje vzestup Adolfa Hitlera k moci úplně novým způsobem.


7. 3., 21.00 hod. – Den dlouhý 28,5 hodiny

Monoxylon je řecký výraz pro jednoduché plavidlo vydlabané z jednoho kusu kmene stromu. Právě na takovém plavidlu vyrazila česká expedice experimentálních archeologů na dobrodružnou plavbu s historickými důsledky. Jejich cílem bylo prakticky ověřit možnosti primitivních dřevěných lodí – monoxylů – při šíření raných zemědělských populací ve Středozemí. Byla to plavba, kterou nikdo neuskutečnil dlouhých osm tisíc let. Zúčastněte se jí i vy!

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 1. 3. 2021





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.02.2021 • Vakcína: Vítěz nad COVIDem - nový dokument na Discovery Channel
27.02.2021 • Cyklistická klasika Kuurne – Brusel – Kuurne na Eurosportu
24.02.2021 • Projekt Manhattan: Utajené město a nejničivější zbraň na světě
23.02.2021 • Tematické kanály skupiny Prima o víkendu zabodovaly u diváků
21.02.2021 • Vydejte se za poznáním na Prima ZOOM
18.02.2021 • Nová dokumentární minisérie Allen vs. Farrow od 22. 2. na HBO GO

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist