Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 03:12:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Československá klasika 70. a 80. let v březnu na AMC

  Autor: AMC/PR.Konektor CZ , e-mail: info@prkonektor.cz Přidané: 04.03.2021


Československá filmová tvorba se vždy vyznačovala nejen vysokou kvalitou, ale i originálním přístupem k tématům a žánrům. Ve filmotéce bývalého Československa najdeme geniální sci-fi z dílny Karla Zemana, tendenční historizující trháky o husitských bojovnících, experimentální snímky ze 60. let, které patří do tzv. nové vlny, kterou drasticky přeťala normalizace.


Ta zasáhla do všech aspektů tehdejší každodennosti, a i filmová tvorba se rychle „poučila z krizového vývoje“ a musela se vydat jinou cestou. A právě z této doby pochází tolik specifické kultovní komedie. Na společensko-kritické originální snímky již nebylo místo, ale československá filmová škola zůstala na vynikající úrovni, které odpovídá i kvalita nadčasových komedií ze 70. a 80. let minulého století.


Normalizační sci-fi

Československá filmová tvorba se v 70. letech výrazně inspirovala v zahraničí. Všechny „vypůjčené“ žánry ale zpracovávala s originalitou sobě vlastní. Na vlnu popularity science-fiction naskočila normalizační kinematografie velmi rychle, ale stejně tak rychle opustila její specifické rysy. Právě v 70. letech československá sci-fi opouští její společensko-kritický aspekt. Nevytváří utopické ani dystopické fikční světy, a naopak sklouzává k využívání žánrových motivů jako podpoře humoru, a situací hraničících s absurditou. I díky tomu jsou filmy z této doby skutečně nadčasové, zůstávají srozumitelné a zasmějeme se jim i dnes. Perfektním příkladem této tvorby jsou filmy Pane vy jste vdova a Zítra vstanu a opařím se čajem. Přestože se v nich setkáváme s obvyklými sci-fi motivy, jako je cestování časem, fiktivní místa, zápletky s dvojníky nebo neuvěřitelně pokročilou medicínou, slouží především jako neotřelý základ pro rozvíjení příběhů bizarních postaviček a absurdních humorných zápletek.


Humorné kriminálky

Dalším světově oblíbeným žánrem, který si našel své místo v Československu jsou detektivky. Opět ale se specifickým nádechem humoru, který nám zůstává nadále blízký. Stejně jako v případě science-fiction je u těchto filmů patrná snaha uniknout od bezútěšné normalizační reality pomocí gagů, absurdních hlášek a situačního humoru. Už v roce 1970 se na stříbrném plátně objevil jedinečný počin Oldřicha Lipského, gangsterská komedie Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Film ve své době představil ve východním bloku unikátní propojení komiksu a hraného filmu.

V osmdesátých letech přichází do prostředí kriminálních komedií jistá míra „uklidnění“, kdy crazy komedie střídá laskavý humor notorické dvojice Svěrák-Smoljak, který se nepřekvapivě těší přízni již několikáté generace v pořadí, v podobě filmu Rozpuštěný a vypuštěný. Ani tato detektivka se nevyhýbá paradoxům a absurdním dialogům, přenáší je ale do svým způsobem salónního prvorepublikového prostředí s elegancí typickou pro autory největšího Čecha Járy Cimrmana.

Unikněte od reality s humorem normalizačních komedií každý březnový pátek na televizní stanici AMC. 5. března ve 20:15 si pusťte Čtyři vraždy stačí drahoušku, 12. března ve 20:25 se můžete těšit na sci-fi komedii Pane vy jste vdova, 19. 3. ve 20:30 se pořádně zasmějete u Zítra vstanu a opařím se čajem a v neposlední řadě 26. března ve 20:40 si odpočinete při sledování detektivky Rozpuštěný a vypuštěný.


O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International – Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společnostní na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic soustřeďujících se na Střední a Východní Evropu. Současné AMCNI – Central and Northern Europe portfolio nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film+. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky, jazykové verze a trhy. Je dostupný v celé řadě platforem včetně HD služeb na vyžádání a verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divizí AMC Networks a dodavatelem uznávaných zábavních pořadů pro předplatitele ve více než 140 zemích a územích v Africe, Asii, Evropě a Latinské Americe. AMCNI zahrnuje jak globální značky SundanceTV a MGM Channel, tak populární kanály s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací najdete na www.amcnetworks.com/amcni.


O společnosti AMC Networks:

Společnost AMC Networks Inc. (NASDAQ: AMCX) se již více než 30 let věnuje produkci kvalitních filmů a pořadů, vlastní a provozuje několik populárních a oceňovaných značek v oblasti placené kabelové televize. AMC, IFC, SundanceTV, WE tv, a IFC Films produkují pořady, které jsou výrazné, zajímavé, kulturně relevantní a oslovující diváky napříč různými společenskými skupinami. Společnost také provozuje globální divizi, AMC Networks International. Více informací najdete na www.amcnetworks.com.


Barbora Hrubá, Account Manager, PR.Konektor, 3. 3. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.03.2021 • Série Epidemie: Černá smrt - paralela londýnského moru z roku 1665 se současným Covidem 19
05.03.2021 • První březnový víkend Strade Bianche – italská odpověď na belgické klasiky
02.03.2021 • Hon na Escobarovy hrochy na Viasat Nature
01.03.2021 • Odstartujte březen s dokumenty na Prima ZOOM
27.02.2021 • Vakcína: Vítěz nad COVIDem - nový dokument na Discovery Channel
27.02.2021 • Cyklistická klasika Kuurne – Brusel – Kuurne na Eurosportu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist