Kto bude môcť sledovať Trojku
Autor: PR Press STV/Towercom , e-mail: info@stv.sk Přidané: 22.07.2008

Divákov, ktorí sledujú vysielanie na základe analógového terestriálneho príjmu, čaká čoskoro prechod na digitálne prijímanie signálu. Trojku budú môcť sledovať zatiaľ len cez digitálne siete a káblové spoločnosti, transformujúce digitálny signál na analógový.


Základné vysielanie Trojky, dostupné na celom území SR, sa uskutočňuje cez satelit. Takto sú šírené aj iné slovenské programy. Na príjem vysielania potrebujete satelitný prijímač a od predajcov satelitnej techniky aj dekódovaciu kartu /kódovanie je z dôvodu autorských práv/.

Pre vás, čo sledujete vysielanie prostredníctvom káblových televíznych rozvodov, signál zo satelitu kábloví operátori spracujú a zaradia do svojich programových rastrov.

Ak využívate spoločnú TV anténu, aj vtedy možno Trojku zo satelitu zaradiť do spoločného rozvodu v bytovke. Trojku v digitálnej podobe ponúknu aj ďalší operátori satelitného digitálneho vysielania, alebo prostredníctvom DSL kábloveho či optického pripojenia.


NOVÁ ETAPA TV VYSIELANIA

Slovenská televízia spustením nového športového programu TROJKA otvára ako prvá na Slovensku éru televízneho vysielania vo vysokom rozlíšení /HDTV/. Ide o najväčší objav v oblasti TV vysielania od vynájdenia farebnej televízie.

Po spustení vysielania verejnoprávneho multiplexu DVB-T /najneskôr koncom budúceho roka/ bude možné Trojku sledovať na celom území Slovenska prostredníctvom terestriálnej antény. S prechodom na HDTV začala STV už vlani vysielaním vo formáte 16:9, v ktorom už vyrába väčšinu programov. Aj TV prijímače sa predávajú už len s podporou vysielania 16:9 a HDTV.

Signál vysielania vo vysokom rozlíšení ponúkne STV skúšobne ako prvá a zatiaľ jediná na Slovensku prenosmi z letnej olympiády v Pekingu od 8. augusta t.r. Vysielanie z rovnakého satelitu ASTRA bude prístupné na všetkých dekódovacích kartách Skylink, s ktorými sa dá prijímať aj súčasné štandardné vysielanie.

Na vybraných miestach STV ponúkne divákom možnosť porovnať si kvalitatívne rozdiely medzi štandardným a HD vysielaním. Po prechode všetkých majiteľov TV prijímačov na digitálny príjem /do roku 2012/ bude mať možnosť sledovať Trojku každá slovenská domácnosť.


SATELITNÉ VYSIELANIE

Skylink Satelitné vysielanie dostupné na celom území SR
Digi TV Satelitné vysielanie dostupné na celom území SR (bude upresnené neskoro)

Pre príjem programu Trojka zo Skylinku zákazník potrebuje „modrú“ dekódovaciu kartu Skylink (užívatelia bielych kariet „SlovakLink“ nájdu potrebné informácie na www.skylink.sk v sekcii „Aktuálne“) a naladiť svoj satelitný prijímač podľa nasledujúcich parametrov:

Formát SD HD
Satelit Astra 1E 23,5° východne Astra 1E 23,5° východne
Kmitočet 10 803 MHz 10 788 MHz
Polarizácia Horizontálna Vertikálna
FEC 5/6 5/6
Symbolová rýchlosť 22 000 kS/s 22 000 kS/s
Kompresia MPEG-2 MPEG-4

Pre príjem HD signálu programu Trojka je potrebný satelitný HD prijímač s podporou kompresného formátu MPEG-4.


KÁBLOVÉ PRIPOJENIE

T-COM Služba Magio ( HD vysielanie )

Orange FibreTV ( HD vysielanie )

UPC BROADBAND SLOVAKIA Bratislava, Banská Bystrica, Bánovce nad Bebravou, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Hlohovec, Levice, Lučenec, Nové Zámky, Pezinok, Považská Bystrica, Rajec, Revúca, Sliač, Stará Turá, Štúrovo, Trenčín, Zvolen, Želiezovce, Žiar nad Hronom, Žilina, Košice, Bardejov, Gelnica, Michalovce, Moldava nad Bodvou, Poprad, Svit, Spišská Nová Ves, Veľké Kapušany

Electris s.r.o. Zvolen, Šahy, Harmanec, Východná,

SATRO MMDS Bratislava, Nitra, Javorina, Považská Bystrica, Trenčín, Topolčany

MARTICO s.r.o. Martin, Vrútky, Turčianske Teplice, Sučany,

VARES s.r.o Dudince, Košice - časť Ťahanovce, Turie, Klenovec, Stropkov, Hontianske Moravce, Lysá pod Makytou, Záriečie, Dohňany, Mestečko, Lúky, Oščadnica, Lednické Rovne, Hontianske Trsťany, Šurice, Batizovce, Hronec, Kružová, Koš, Lubeník, Nedožery - Brezany, Opatovce nad Nitrou, Pukanec, Valaská, Kozárovce, Látky, Lednica, Želmanovce, Dukovce, Lazany

Ing. Ján Heššo Považská Bystrica, sídlisko Zákvašov, SNP a Hliny

KATES spol. s r.o. Považská Bystrica

Ing. Michal Jurkovič Nová Dubnica

KID, a.s. Rožňava, Dobšiná, Stará Ľubovňa, Nová Ľubovňa, Buzica, Nesvady, Čierna nad Tisou, Kráľovský Chlmec, Semerovo, Lipník, Drnava, Kysak

S-Team MMDS Moldava nad Bodvou

Krom Sat s.r.o. Krompachy

Televízia Trenčianské Teplice Trenčianské Teplice


PR Press STV a Towercom

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2887/kto-bude-m-ct-sledovat-trojku/