Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 22:05:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: satelitní přijímač GoSAT GS-2020 CRCI

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 02.08.2008



Na populárně odborných serverech a na různých setkáních a výstavách se satelitní technikou jsou nejvíce vyhledávané multimediální, „nadupané“ receivery, které toho zvládají hodně, ovšem často za cenu složitějšího ovládání a samozřejmě i vyšší ceny.


V běžné praxi je ale situace opačná, každý prodejce a montážník potvrdí, že největší poptávka je po levných přijímačích s jednoduchou obsluhou a minimálními nároky na znalosti a odbornost, tak aby jej zvládl bez problémů každý člen rodiny. U nás k těmto požadavkům přistupuje ještě nutnost bezchybné implementace češtiny či slovenštiny v menu receiveru, teletextu a hlavně v informacích o pořadech (EPG), a také bezproblémová spolupráce s přístupovými kartami pro sledování zakódovaných stanic. Z tohoto důvodu se preferují receivery se čtečkami - dekodéry s licencovaným systémem CryptoWorks.


Právě takovým přijímačem, který by mohl oslovit širokou vrstvu uživatelů, kteří přijímají české a slovenské satelitní programy v platformách CS Link, SKY Link anebo UPC Direct, je nový receiver v nabídce opavské firmy TIP spol. s r.o. - GoSAT GS-2020 CRCI CryptoWorks.


Přijímač splňuje v úvodu nastíněné požadavky beze zbytku – má vestavěný licencovaný dekodér CryptoWorks, k čemuž se hlásí logo na krycím víčku, které kromě čtečky skrývá i dva sloty CI rozhraní pro případné vložení dalších přístupových modulů (CAM). Receiver spolupracuje s různými druhy CA modulů, od originálních až po programovatelné universální moduly. Při dekódování si software poradí i s trojkombinací současně použitých karet na domácí pakety UPC-CS Link-SKY Link, při přepínání se nezobrazuje rušivá hláška a doba „výběru“ vhodné karty se neúměrně neprodlužuje.

Firmware v prodávaných receiverech je plně lokalizován, můžeme si vybrat z mnoha jazykových mutací i češtinu i slovenštinu. V menu nejsou chyby – špatné znaky či chybějící písmena s diakritikou, bez vad je i teletext, který zobrazuje i velká písmena s diakritikou správně. Informace o vysílaných pořadech i elektronický průvodce (EPG) mají také korektní zobrazení všech znaků, tedy „počeštění“ anebo „poslovenštění“ je u tohoto přijímače bez výhrad.

Podívejme se ale ještě na obsluhu a provedení receiveru, zde už se některé drobnosti najdou. Nebudou ale na vnějším provedení – čelní panel je sice trochu spartánský, ale určitě vyhoví běžnému uživateli, který jen přepíná předvolby, na čelním panelu najdeme jen tlačítko zapnutí/vypnutí do/z stand by (pohotovostního režimu) a pod displejem se čtyřmi zelenými středně velkými sedmisegmentovými LED číslovkami jsou dvě tlačítka pro změnu předvolby „nahoru“ či „dolů“.

Zadní panel je průměrně zaplněn vstupními a výstupními konektory: najdeme zde dva SCART konektory pro TV (s RGB i CVBS) a VCR (jen CVBS) , čtveřici RCA/CINCH konektorů Video a Audio (L+R) výstupu a digitálního S/PDIF „elektrického“ audio výstupu. Optický audio konektor (TOS Link) zde chybí. Nechybí ale UHF modulátor, nastavitelný v menu pro televizní kanály 21-69 s audiem v normě B/G/D/K/I (dva IEC 75 ohm konektory RF in a RF out). Dále jsou zde dva „F“ konektory - IF Input od LNB, který je schopný dodat proud DiSEqC motoru či přepínači až do 500 mA a druhý „F“ konektor smyčky loop through pro další receiver. Na zadním panelu je umístěn i konektor sériového portu RS-232 Canon SUB-9 pro připojení PC k případné aktualizaci settingu a firmware. Síťová šňůra napájení 100-240 V/50-60 Hz je umístěna napevno.


Dálkové ovládání má zajímavý design, je úzké a dobře se drží a ovládá, tlačítka jsou gumová a dostatečně pevná. Chvíli ale bude možná trvat, než si uživatel zvykne na správnou obsluhu tří kolébkových přepínacích tlačítek vedle sebe – PAGE, VOL a CH.


Ještě než si probereme obsluhu, podíváme se letmo na některé základní technické parametry. Receiver využívá procesor STi5518 s flash pamětí 2 MB a grafickou a systémovou pamětí 8 MB, uživatel má k dispozici 4000 předvoleb pro TV a rozhlasové stanice, tuner a demodulátor – standard MPEG-2, DVB-S, QPSK, vstupní rozsah 950-2150 MHz, úroveň vstupního signálu - 65 až - 25 dBm. Napájení LNB 13/18 V, 22 kHz a podpora DiSEqC 1.0 a 1.2, teletext s podporou VBI a OSD. Vnější rozměry skříňky jsou 260 x 180 x 55 mm, váha 1,5 kg, provozní příkon max. 30 W, ve stand by max. 2 W.

Základní obsluha je jednoduchá, menu podobné menu receiverů Orion a Opticom je srozumitelné. Výhrady lze mít k hůře čitelnému bílému písmu informací o právě vysílaném pořadu a k EPG. Na obrazovce se zobrazí Info o dvou pořadech naráz, ovšem text obsahu je jen na tři řádky a je „oříznut“ Podle proužkového ukazatel síly a „kvality“ (chybovosti BER) s hodnotou v procentech se špatně orientuje, stále máme 92-99 % signálu. Přepínání předvoleb je průměrně svižné, naprosto nedostatečné je ale postupné načítání pouze jedné teletextové stránky bez paměti, vhodnější je proto použít teletext v televizoru.Naopak jako klad lze vyzvednout podrobný výpis oprávnění na přístupové kartě vložené do čtečky, kterému porozumí i laik a může se tak informovat o placených programech a datu expirace přístupu. Ruční i automatické ladění, editace transponderů i předvoleb je standardní, k dispozici je i program pro setting předvoleb v počítači. Třídění do favoritních skupin (20 Group), změna audia, podtitulky, to jsou dnes běžně dostupné funkce na většině prodávaných receiverů, a tak to nemá cenu zmiňovat. Snad jen opravdu bezproblémovou a přesnou spolupráci s USALS motory…

V krabici s potiskem v češtině najde uživatel A/V propojovací kabel s 2 x třemi konektory CINCH a velmi dobrý Uživatelský manuál v češtině s čitelnými obrázky, což vždy nebývá pravidlem.


Celkový závěr: GoSAT GS-2020 CRCI CryptoWorks je uživatelsky přívětivý satelitní receiver s licencovaným dekodérem CryptoWorks, vhodný zejména pro začátečníky, sledující české a slovenské pakety placené televize. Cení se výborná lokalizace (počeštění či poslovenštění), určité výhrady lze mít k horší čitelnosti informací EPG na obrazovce a krácení infa o vysílaném pořadu na tři řádky a také k nedostatečnému teletextu. Receiver nabízí společnost TIPA, spol. s r.o. ve svém internetovém obchodu - zde.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 31. 7. 2008


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.07.2008 • Seznamte se: Golden Interstar GI-S 890 CRCI HD Excellence – 2. část [ 8 ]
22.06.2008 • Seznamte se: Golden Interstar GI-S 890 CRCI HD Excellence – 1. část [ 7 ]
19.04.2008 • Seznamte se: satelitní receiver Topfield TF 7700 HSCI [ 4 ]
08.04.2008 • UPC Direct, digitální satelitní televize, nabízí novinku DVR HD ready přijímač [ 11 ]
08.04.2008 • Seznamte se: DVR HD satelitní receiver pro abonenty UPC Direct - Philips DSR 8111/53
02.04.2008 • UPC uvádza novinku: DVR HD ready prijímač pre užívateľov satelitnej digitálnej TV UPC Direct [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  firma prodavajicí GOSAT 

24.10.2008 17:03 • neregistrovaný
je to TIPA
AK BY MAL NEKDO ZAJEM +421 905 966 084
uz s nima delam rok.
 
 
  K tomu EPG, me se proste nelibi a diakr..ika je 

04.08.2008 23:24 • neregistrovaný
K tomu EPG, me se proste nelibi a diakr..ika je nekde az v nebesich, to teda neni muj vkus. Tak sorry je to sice 100%, ale ne pro kazdyho. Proto se mi jevi Technisat nebo Homecast lepsi, a vzhledem i k cene je bud nizsi nebo stejna.
 
 
  Je označená firma která ho prodává, ale nemohu 

04.08.2008 20:37 • ® Marie
Je označená firma která ho prodává, ale nemohu najít kdo nebo která firma ho vyrábí-nebo se skládá po částech zn všehochut v TIPO?:what::what::what::what::what:
 
 
  Ale prijimac zobrazuje CZ znaky na 100%. Prectete 

04.08.2008 19:15 • neregistrovaný
Ale prijimac zobrazuje CZ znaky na 100%. Prectete si clanek jeste jednou :) Problem je v orezani a ten naleznete i u jinych prijimacu.
 
 
  Tohle je skoro totozny prijimac jako Openbox F-100 

04.08.2008 15:00 • neregistrovaný
Tohle je skoro totozny prijimac jako Openbox F-100 nebo Ferguson 2818, temer stejny SW jako tyto dva modely, akorat GoSAT ma ctecku Cryptoworks a v MENU je posledni polozka o informacich o vlozene karte. A jeste jedna malickost ma jiny predni kryt nez Open a Ferdik. Pro cloveka, ktery chce prijimat FTA, CS link, Sky link, UPC snad z nouze vyhovujici, ale jinak bida s nouzi a k tomu jsou daleko lepsi stroje stejne kategorie ktere zobrazi ceske a slovenske znaky na 100% v EPG, momentalne me napada treba Technisat nebo Homecast.
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist