Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 16:17:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Vaše týdenní dávka dokumentů na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 14.06.2021


Prima ZOOM vám ukáže svět takový, jaký je. Dokumentární skvosty pro vás: čekají vás Planety: Nové obzory; objevíme Ztracené světy, skryté poklady; podíváme se do Země medvědů; poznáte, jaký je Život s duchy; nesmíte si nechat ujít Superlodě: Giganti moří a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

14. 6., 22.00 hod. – Planety: Nové obzory (Vnitřní planety)

V průlomovém seriálu z produkce BBC se profesor Brian Cox zabývá výjimečným příběhem naší sluneční soustavy. Každá z jejích planet zažívá už čtyři a půl miliardy let neuvěřitelné příhody plné úchvatných výjevů a epických dramat. Tato série využívá nejnovější data a poznatky z aktuálních průzkumů vesmíru a v kombinaci s prvotřídními digitálními animacemi odhaluje nepředstavitelnou krásu a vznešenost osmi planet, kterým teprve začínáme rozumět. Pětice epizod se postupně zaměřuje na vznik a vývoj čtyř kamenitých světů nejblíže ke Slunci, kterými jsou Merkur, Venuše, Země a Mars; odhaluje, že náš solární systém kdysi býval domovem ne jedné, ale dvou modrých planet; zkoumá planetu Jupiter, vedle níž jsou všechny ostatní jako trpaslíci; odhaluje dějiny Saturnu; a nakonec se zahledí k nejzazším hranicím naší sluneční soustavy a ledovým světům hluboko v temnotách na jejím okraji.


15. 6., 20.00 hod. – Blitz: Británie v plamenech (1. díl)

Třídílná historická mini série přibližuje osudové dny druhé světové války v květnu 1941, kdy se Velká Británie, a především důležité přístavní město Liverpool staly terčem intenzivních leteckých útoků. Nacistické letectvo Luftwaffe ovládlo nebe, přinášelo zkázu a Anglie bojovala o holý život. Tento seriál zprostředkovává výpovědi očitých svědků i vzpomínky jejich příbuzných. Vypráví pozoruhodné příběhy mnoha různých lidí, kteří se ocitli v pasti uprostřed smrtícího bombardování. Jejich osudy sledujeme hodinu za hodinou, den po dni. Zjistěte, co se s nimi stalo – jak a proč někteří z nich přežili, mnohdy navzdory vší pravděpodobnosti, zatímco jiní takové štěstí neměli.


15. 6., 21.00 hod. – Ztracené světy, skryté poklady (Pohřební loď v Sutton Hoo)

Takřka před 70 lety, na vrcholu druhé světové války, která hrozila, že zničí celou lidskou civilizaci, se stalo něco fantastického. Badatelům se podařilo objevit tři úžasné starověké poklady, které změnily náš pohled na zrod dávných civilizací. Seriál Ztracené světy, skryté poklady je napínavým dobrodružným příběhem. Odehrává se v různých koutech světa a kombinuje fakta, poznatky a objevy historického pořadu s exotickými půvaby cestopisu.


15. 6., 22.00 hod. – Země medvědů

Medvěd byl odedávna obávaným tvorem, jemuž se lidé klaněli a nazývali ho „otcem“, „dědem“ či „Božím pánem“. Je ale medvěd vždy nebezpečný a je možné se s ním spřátelit? Na letecké základně Orlovka v Rusku se medvěd Mansur, nalezený jako opuštěné mládě, stal nerozlučným přítelem pilota Andreje Ivanova. Před 100 000 lety žil v Eurasii obrovský medvěd jeskynní vážící až 900 kg. V jeskyních se dodnes nacházejí jeho kosterní pozůstatky, mnohdy hned vedle lidských kostí. Tento medvěd byl téměř výlučně býložravý a živil se bylinkami a medem. Antropolog Stanislav Drobyševskij se nicméně domnívá, že k soužití těchto medvědů a lidí dojít nemohlo. Je ale zřejmé, že k tomu, aby se z medvěda stalo nebezpečné zvíře, přispěl jeho po staletí trvající lov, zejména pak používání nových zbraní, nejprve luků a šípů a posléze i střelných zbraní. Poznejte příběh dávného i současného medvěda.


16. 6., 20.00 hod. – Velcí a malí: Extrémy přírody

Některá zvířata jsou strašlivě veliká, jiná směšně malá. Příroda nás nepřestává překvapovat. V Africe žije největší pták a nejvyšší savec: Pštros dvouprstý je tak ohromný, že nedokáže létat. Žirafa má krk, který se může natáhnout až do délky sedmi metrů. Ale podobné rekordmany najdeme i na Borneu. Deštné pralesy na tomto největším asijském ostrově jsou plné největších tropických stromů. A mezi nimi se potulují nejmenší medvědi, a dokonce i trpasličí sloni. A nechybí ani masožravé rostliny. Ohromné množství láčkovitých rostlin, které jsou nejen velké, ale také velice důmyslné, protože uzavřely vzájemně prospěšnou dohodu s malinkými mravenci. Ať už jsou velcí nebo malí, každé zvíře i rostlina se může pochlubit vlastními geniálními technikami přežití. Ti nejmenší často spoléhají na to, že v množství je síla. Když spojí síly tisíce termitů, dokážou ubránit svůj domov před mnohonásobně většími útočníky. Ale uvědomili jste si někdy, že pořádně si prohlédnout největší zvíře světa může být stejně těžké jako pozorovat některé z těch nejmenších – to proto, že je nesmírně vzácné a vyskytuje se jenom zřídka. Takový plejtvák obrovský je takřka třicet metrů dlouhý a váží až 170 tun. Jenže ani to není nic v porovnání s největší přirozenou přírodní konstrukcí vytvořenou nepatrnými žijícími organismy: Velkým bariérovým útesem. Seznamte se s obrovskými i miniaturními extrémy přírody během velkolepé cesty kolem světa.


16. 6., 21.00 hod. – Do divočiny: Mongolsko (Kdo přežije v poušti)

Mongolsko je vnitrozemní stát ukrytý hluboko v srdci východní Asie. Jeho velikost se zhruba vyrovná všem zemím západní a střední Evropy dohromady. Není proto zase až tolik překvapivé, že se na území Mongolska vyskytuje mnoho oblastí s různorodými přírodními podmínkami a velkým množstvím pozoruhodných zvířecích druhů. Vždyť Mongolsko se může chlubit tím, že je domovem 139 druhů savců a 450 druhů ptáků. Pozoruhodně rozmanitá krajina Mongolska, to jsou především stepní vrchoviny, horské hřebeny a pouště. Mongolská step je součástí největší pastviny světa. Divoká zvířata se tady prohánějí po nedotčených, panenských krásách a půvabech státu, jemuž se také přezdívá Země modré oblohy. Tento poutavý přírodovědný seriál obdivuje, oslavuje a přibližuje nespoutanou mongolskou divokost i přírodu.


17. 6., 22.00 hod. – Daman: Mistr přežití

Damani jsou malí, roztomilí a naprosto úžasní. Návštěvníci jihoafrického pobřeží žasnou nad jejich dechberoucími kousky mezi vysokými rozeklanými skalami. Připomínají sice sviště, ale jejich nejbližšími příbuznými jsou ve skutečnosti slon a kapustňák. Což je asi nejméně podivná věc, kterou se o nich můžete dozvědět. Damani jsou ohromně společenští. Přestože patří k býložravcům, hledáním potravy stráví pouhou hodinu denně. Mají tedy spoustu volného času na hraní, tulení se nebo polehávání. Navíc se můžou pochlubit opravdu neobvyklými anatomickými rysy: duhovky v jejich očích mají schopnost stáhnout se natolik, že damani můžou bez problémů hledět přímo do slunce. Jejich chodidla jsou speciálně přizpůsobená na lezení po skalnatém povrchu. Samci dokonce umí zpívat. Aspoň když se uchází o tlapku své vyvolené. Jsou to v podstatě mírumilovná zvířátka, ale když se ocitají zahnána do úzkých, stává se z nich divoká banda.


19. 6., 20.00 hod. – Zvířecí školka

V nekonečném koloběhu života mají všechna zvířata nejdůležitější úkol: zplodit potomka, a zajistit tím přežití svého druhu. Ale protože narozením teprve všechno začíná, aby zajistili zdraví příští generace, musí rodiče prokázat zvlášť velkou vynalézavost. Nebezpečí, se kterými se mláďata od začátku života setkávají, je bezpočet. Naštěstí existuje také stejné množství různých protiopatření. Některé druhy ryb se vyvinuly tak, aby nakladly obrovské množství rychle se vyvíjejících vajíček, a tím se jim podařilo zvýšit míru přežití. Jiné druhy zvířat, jako například orel skalní, věnují plnou pozornost jednomu jedinému mláděti. Tento přírodovědný film přináší dojemný, a zároveň překvapivý pohled do zvířecí školky a odhaduje, že rodiče jsou schopni a ochotni udělat všechno, co je třeba.


19. 6., 22.00 hod. – Život s duchy (Jihovýchodní Asie 1/2)

Život s duchy je dvoudílný, vizuálně ohromující film o obyvatelích jihovýchodní Asie, kteří se dělí o svůj každodenní život s nadpřirozenými entitami. Vydejte se společně s námi do Thajska, Laosu, Myanmaru, Kambodži, Číny a Vietnamu a odhalte neznámý spirituální svět, o kterém u nás ví a tuší jenom málokdo. Duchové jsou v jihovýchodní Asii hluboce zakořeněni. Jsou součástí buddhismu a lidé neberou jejich přítomnost na lehkou váhu. Hodní duchové musí být ctěni. Kdyby nebyli, následky by byly vážné. Jedním ze způsobů, jak se spojit s duchy, jsou rituály obnášející propichování různých částí těl božských médií. Oběti v podobě prasat nebo hraček mohou zajistit ochranu a bezpečí. Jenže kromě hodných duchů existují také ti zlí. Jsou skuteční a jsou úplně všude. V lesích, ve vesnicích, na venkově, doma nebo se prostě zlověstně vznášejí nad střechami chrámů. Snažit se překonat překážky způsobené jejich rozmary může být pro člověka naprosto zničující. A nevšímat si toho, co si usmysleli, může znamenat úplnou katastrofu. Zlým duchům jsou připisovány záhadné nemoci nebo nehody. Ale hodní duchové jim naštěstí dokážou zabránit, případně nebohé nešťastníky vyléčit. Buddhismus existenci hodných a zlých duchů nijak nepopírá. Nadpřirozenou moc přijímá jako součást vlastní víry. Vždyť toto náboženství odjakživa zahrnovalo složitou tapisérii prvků hinduismu, pověrčivosti a spiritualismu. Místem, kde je toto všechno možné, jsou chrámy. Náboženské stavby symbolizují pět základních živlů – oheň, vzduch, zemi, vodu a moudrost – a můžou stát stejně dobře ve městech jako uprostřed lesů, jezer a řek nebo na vrcholcích hor. To vše, a ještě více odhaluje Život s duchy. Nenechte si ujít tuto fascinující podívanou, ze které jde chvílemi mráz po zádech.


20. 6., 20.00 hod. – Poslední iglú

Jedinečný a zvláštně poetický pohled do krajiny věčného sněhu a ledu zachycuje vynalézavé řemeslo stavby iglú předtím, než bude příliš pozdě. Poslední iglú je příběhem jednoho dne v životě inuitského lovce v panenském prostředí arktického Grónska a jeho iglú, které si staví v zamrzlé tundře. Skvostné záběry odhalují překrásné podrobnosti, včetně každičkého zaskřípání sněhu a ledu v arktické divočině. Tento celovečerní film je duchaplnou oslavou zvláštní umělecké formy, jež existuje v souladu s okolní přírodou, a zároveň ostrou připomínkou toho, jaké krásy se můžou zanedlouho z našeho světa navždy úplně vytratit.


20. 6., 22.00 hod. – Superlodě: Giganti moří

Bez lodí se globální ekonomika prostě neobejde. Přepravují 90 % zboží po celém světě. Ale zároveň produkují více skleníkových plynů než celé Německo. V tomto filmu se připojíme k superlodím, skutečným gigantům moří, na jejich plavbě po mořích a oceánech. Zavítáme do loděnic v Číně a plně automatizovaného terminálu v holandském Rotterdamu, kde je každý týden odbaveno až 23 tisíc přepravních kontejnerů. Podíváme se na ALP Striker, nejsilnější zaoceánský remorkér světa, který táhne 31 tisíc tun těžkou ropnou plošinu po rozbouřených oceánských vlnách. Nechybí ani nápady a inovace, díky nimž by se lodní doprava mohla stát ekologičtější a přívětivější k životnímu prostředí. Je libo moderní katamarán, jenž si sám vyrábí vodík pro napájení vlastních palivových článků? Nebo první výletní loď poháněnou zkapalněným zemním plynem LNG? Nenechte si ujít dokument Superlodě: Giganti moří a zjistěte, kam i jak se budou plavit v budoucnosti.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 14. 6. 2021






  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.06.2021 • Železnice v arktickém ledu - seriál o extrémním lidském úsilí na Viasat Explore
10.06.2021 • Tenká hranice od nenávisti k ochraně - Zachraňte žraloky!
10.06.2021 • Startuje tenisová sezona na trávě, Wimbledon se blíží
07.06.2021 • Vzhůru za dobrodružstvím na Prima ZOOM ve 23. týdnu
07.06.2021 • Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika
05.06.2021 • Golfový Memorial Tournament legendy Jacka Nicklause

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist