Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 20:52:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Vraždy na železnici na Viasat History

  Autor: CHILLICOM/Viasat History , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 08.10.2021


Devatenácté století je známé jako století páry, a to i díky rozvoji železnic, jimž tehdy dominovaly právě parní lokomotivy. Jenže tohle prostředí dokáže být i pěkně nebezpečné. Mohou se o tom přesvědčit diváci dokumentárně-dramatického seriálu Vraždy na železnici (v originále Railway Murders), jímž provází anglický herec Nicholas Day a který je založený na skutečných událostech a mnohdy tajemných a nikdy nevyřešených případech vražd.


Šest napínavých příběhů po šedesáti minutách se točí okolo hrdelních zločinů v prostředí britských železnic, přičemž řazeny jsou chronologicky a celkově zabírají téměř celé jedno století mezi polovinou 19. a polovinou 20. století.

Technická revoluce spočívající ve vlakové dopravě poskytla zločincům nové příležitosti a prostory pro realizaci nejstaršího zločinu. Všechny příběhy byly ve své době minimálně právě ve Velké Británii dobře známé a medializované mezi širokou veřejností. Jenže jak se na příběhy zločinců, policie, která po nich pátrala a obětí díváme s odstupem času z historického hlediska na základě zkoumání archivů Scotland Yardu či britské železniční policie?

Začínáme v roce 1864, kdy bylo mezi dvěma stanicemi v rámci Londýna nalezeno tělo bohatého bankéře Thomase Briggse. Policie ihned přišla na to, že šlo o vraždu, ale kdo byl vrahem? Postupným vyšetřováním se ukázalo, že podezřelý uprchl za Velkou louži – podaří se ho odtud britské policii dostat zpět a dostát tak spravedlnosti?

Temnější strana rozvoje britských železnic se ukázala i o 17 let později. Tentokrát smutnou hlavní roli sehrál Percy Lefroy Mapleton, mladý talentovaný spisovatel, ale také lhář, zloděj a fantasta. Právě roku 1881 začal být tento muž fixovaný na nádhernou divadelní herečku. A rozhodl se, že prostě stůj co stůj musí být jeho. Svoji „misi“ začal propracovaným podvodem, jenže u tohoto relativně nevinného zločinu dlouho nezůstalo… vzhledem k tomu, že se druhá epizoda jmenuje „Tělo v tunelu“, asi už můžete tušit, kterým směrem se vydal.

Ještě koncem 19. století, konkrétně v roce 1895, překvapili dva železniční policisté gang zlodějů. Ti se začali bránit a jeden z nich ubodal seržanta Roberta Kidda k smrti. Jenže kdo z nich? Celý gang dokonale držel při sobě a nikdo z jeho členů se neměl k tomu, aby před policií promluvil. A jiní svědci u toho nebyli.

Ve čtvrtém díle se už dostáváme do 20. století. V roce 1910 v Newcastlu probíhal proces, který byl napjatě sledován veřejností. Ve vlaku byl zavražděn a okraden účetní převážející stovky liber a z vraždy byl obviněn místní obyvatel John Alexander Wickman, profesionální hráč, který věděl, že tentokrát je v sázce vše. Důkazy proti němu byly jen nepřímé, a tak se mohl před soudem bránit na lavici svědků. Jestliže mu soudce uvěří, bude volný. Ale jestli ne, pak bude viset.

Dalším „problémistou“ byl Jimmy Alcott, který při bojích v Německu stanul před vojenským soudem za vraždu civilisty. Byl však omilostněn králem a vrátil se do Anglie, kde začal budovat nový život. Jenže celé se to tak trochu zvrtlo v roce 1952, kdy na jedné vlakové stanici naplánoval krádež, která se nakonec stala vraždou.

Jednoho pozdního květnového večera roku 1957 byla na nástupišti londýnského metra v Gloucesteru ubodána postarší polská hraběnka Teresa Łubieńska. Tvůrkyně filmů, aktivistka, básnířka, partyzánka a přeživší koncentračního tábora. Kdo by měl zájem zájem na její smrti? Přesto se někdo takový našel. Byla to náhoda nebo záměr? O tom dodnes můžeme jen spekulovat, její vrah se totiž nikdy nenašel.
l
Pokud byste k těmto příběhům chtěli znát detaily, stačí si už v pondělí 11. října na televizním kanále Viasat History naladit první díl dokumentárně-dramatického seriálu Vraždy na železnici, který je vysílán v rámci cyklu říjnových dokumentů Po stopách dávných vražd. Trailer: https://youtu.be/TFfS63IKR7I


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 7. 10. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.10.2021 • Dva týdny dokumentární zábavy s Prima ZOOM
07.10.2021 • První satelitní přímý přenos nové sezóny Met: Live in HD v sobotu 9. 10.
04.10.2021 • Premiérové seriály na AMC, které vám nedají spát
03.10.2021 • Prima ZOOM ve znamení dokumentární tvorby
28.09.2021 • Ve stínu tajných služeb: Zápletka finského seriálu na Viasat Epic se začíná zamotávat
26.09.2021 • Výběrová dokumentární podívaná na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist